Duminica 22 Decembrie

Institutul Oncologic din Cluj derulează un proiect pe fonduri norvegiene de depistare a cancerului de col uterin

 

Institutul Oncologic ”Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca a lansat programului CEDICROM, finanțat din fonduri norvegiene, pentru depistarea cancerului de col uterin în rândul populațiilor defavorizate.

 

Acest proiect vine să completeze resursele programului de screening a cancerului de col uterin în județul Cluj și în regiunea de Nord-Vest, la care se adaugă și un prim program organizat al cancerului de sân. În prima parte venim cu un nou set de 10.000 de teste Babes-Papanicolau finanțate de guvernul norvegian, pe care îl vom adresa mai ales regiunilor defavorizate, populației izolate de la marginea țării, ucrainiene, lipovenești, populație romă și mediul rural cu preponderență. Din acest proiect am achiziționat încă două unități mobile pentru Institutul Incologic, am dotat și completat dotarea laboratorului de citologie și renovarea lui, am completat dotarea unității de senologie cu o stație de dublă de citire a mamografiilor specifică screeningului și cu un ecograf de înaltă performanță.

 

Stațiile mobile sunt două mașini 4x4 care vor asigura infomarea și prelevarea de teste în teritoriu. Pe screening vom merge pe unitate fixă în Institutul Oncologic, poate și mamografe private cu invitații prin medicii de familie, începând din luna aprilie. Ne vom organiza rețeaua și apoi vom anunța oficial. Avem în calcul să închiriem și unități mobile care să se deplaseze cu mamografe și să facă mamografii în județul Cluj, cel puțin în județul Cluj”, a explicat Dr Florian Nicula, directorul proiectului CEDICROM.

 

Norvegienii vin la Cluj nu numai cu bani, ci și cu experiența lor în lupta pentru prevenirea cancerului de col uterin. 

 

În afara faptului că ne ajută cu finanțe, partenerul norvegian, registrul lor național de cancer ne ajută cu know-how. În colectivele de training și de elaborare de metodologii de screening și de curricule de pregătire de specialiști în fiecare domeniu, în registre de cancer, în screeningul de col uterin și în screeningul de cacer mamar avem câte un reprezentant norvegian. Nu în ultimul rând avem un reprezentant norvegian care studiază o componentă de cercetare a proiectului, barierele care există în accesul populației defavorizate la acest proiect, atât din partea populației, a educației, cât și din partea sistemului sanitar. Este vorba și despre o componentă de studiu cu focus grupuri făcută în populația romă a localității Gilău, cu două deplasări a partenerului norvegian în luna mai și în luna iunie de câte o săptămână”, a mai explicat doctorul Florian Nicula.

 

Institutul Oncologic a realizat în ultimii ani circa 200.000 de screeniguri, dar este nevoie de mult mai mult pentru a se putea face o statistică în privința incidenței cancerului de col uterin, dar și pentru a se ști care este situația în mediul rural, față de mediul urban, unde accesul populației la serviciile sanitare este mult mai ridicat. ”Nu s-au făcut analize în privința diferenței de incidență sau de mortalitate pe medii. V-am spus că am făcut această testare mai mult în orașe unde femeile au avut acces mai ușor la programul de screening și avem câteva semne la registrul cancer că avem mai multe cazuri depistate în stadii incipiente. Nu avem încă efecte pe incidență și mortalitate, numai pe distribuția pe stadii a bolii pe care o găsim. Datorită screeningului găsim cazuri mai incipiente, dar nu avem o analiză defalcată pe mediul rural și urban”, a mai precizat doctorul Florian Nicula.

 

Specialistul Institutului Oncologic ”Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca a adăugat că ar trebui realizate programe de screening circa 10 ani pentru a fi adunate cât mai multe date. 

 

Trebuie să convingem lumea că aceste programe durează ani și zeci de ani de zile. Efecte pe incidență și mortalitate aștepți după două runde de cinci ani. Deci așteptăm să vedem rezultate peste 10 ani de zile, cu condiția să reușim să acoperim este jumătate din populația la risc, adică să testăm peste jumătate dintre femeile cu vârste între 25 și 64 de ani. În aceste condiții putem spera să vedem rezultate la început pe mortalitate și apoi pe incidența bolii”, a mai spus medicul Florian Nicula. 

 

Finanțarea guvernului norvegian pentru Institutul Oncologic ”Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca este una extrem de generoasă, proiectul ”Creșterea capacității sectorului de sănătate românesc pentru a pune în aplicare programe de screening organizat pentru cancerul adecvat la intervenții de detectare precoce eficiente - CEDICROM”, are un buget total de 1,5 milioane de euro cu o suplimentare de 300.000 de euro.

Comentarii Facebook