Duminica 22 Decembrie

Interceptări dosarul Horea Uioreanu: Răzvan Pop aduna banii pentru Uioreanu într-un TABEL

 

În referatul prin care se propunerea arestarea preventivă a preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, Horia Uioreanu, apar informații explozive.

 

Omul de afaceri Vasile Pogăcean i-ar fi dat lui Horea Uioreanu suma de 700 de mii de lei, 15 la sută din sumele alocate de CJ Cluj pentru contractele de reabilitare a drumurilor sau cele de renovări ale mai multor şcoli.

 

Șpaga era dată prin intermediul lui Răzvan Pop, consilierul personal al lui Uioreanu. Pop l-a anunțat pe Uioreanu, conform procurorilor DNA Cluj, că Pogăcean a rămas restant cu 300 de mii de lei.

 

POGĂCEAN VASILE - Mă, spune-i la Horea, ascultă ce îţi spun eu, că dacă se mişcă lucrurile rapid şi ăsta, mă ocup în avans de tăt…

 

POP RĂZVAN MARIUS -Da

 

POGĂCEAN VASILE - ….neinteligibil îmi bag pu……., de socoteala asta tăt ce trebe, numa să apuc la prima decontare, înţelegi? După aia le „băgăm" noi pe facturi, ştii ce zic?.." 

 

Pogăcean s-a jurat că este de încredere și că nu va ”turna” nimic din aceste ilegalități. 

 

POGĂCEAN VASILE - Doamne fereşte, eu să mă tai cu drujba că nu zic nimica. Înţelegi ce îţi spun? 

 

Cu prilejul unei discuții, Uioreanu Horea a recunoscut că ”omul de afaceri i-a remis suma de aproximativ 100.000 lei si, după ce a verificat calculul şi evidenţa consilierului său, ţinute în format electronic într-un tabel, a concluzionat că, potrivit înțelegerii stabilite cu omul de afaceri mai avea de primit cu titlu de mită suma de cca. 300.000 lei:

 

UIOREANU HOREA DORIN: Şi total cât îi? Îmi spunea că. un miliard şi ceva până la urmă.

 

POP RĂZVAN MARIUS: El o plătit un miliard.

 

UIOREANU HOREA DORIN: Da.

 

POP RĂZVAN MARIUS: O sută până acuma.

 

UIOREANU HOREA DORIN: Bun, deci îi.

 

POP RĂZVAN MARIUS: Şi mai are.

 

UIOREANU HOREA DORIN: Deci trei.

 

POP RĂZVAN MARIUS: Aproape trei.

 

UIOREANU HOREA DORIN: Cu varianta 10 ? Cu varianta 10? 

 

De asemenea, este de remarcat faptul că, în vederea discuţiei cu Pogăcean Vasile preşedintele CJ Cluj şi-a făcut bine temele, deoarece contactarea omului de afaceri a avut loc numai după o prealabilă verificare efectuată de Uioreanu Horea la primarii din comunele Bonțida si Fizesul Gherlii, pe care i-a sunat în seara de 14 aprilie 2014 pentru a confirma că au făcut demersurile pe lângă autorităţile fiscale pentru intrarea banilor în cont potrivit alocării de la Consiliul Judeţean Cluj prin HCJ nr. 95/2014.



Având toate datele necesare, care îi erau favorabile (în condițiile în care el respectase partea sa de înțelegere) presedintele CJ Cluj i-a cerut lui Pogăcean Vasile ca la data de 9 mai 2014 (când cei doi urmau să participe la aceeasi nuntă) să-i fie remisă suma de 25.000 lei, solicitare cu care omul de afaceri a fost de acord. Suma de bani pretinsă de preşedintele CJ Cluj a fost comunicată de acesta consilierului său în cadrul unei discuţii purtate în data de 8 mai 2014.



Ulterior, la data de 13 mai 2014, suspectul Uioreanu Horea Dorin i-a comunicat lui Pop Răzvan Marius că a primit de la suspectul Pogăcean Vasile suma de 20.000 lei si i-a cerut să noteze cuantumul primit pentru a ţine în continuare evidenţa mitei datorate şi a celei încasate, consecutiv cu evidenţierea alocărilor bugetare, alocări ce constituiau baza de calcul a mitei datorate.



Investigațiile penale efectuate în cauză au stabilit că, dacă pentru contactul cu presedintele CJ Cluj, acesta impusese ca intermediar persoana consilierului său Pop Răzvan Marius, iar acesta nu mai putea fi contactat din motive de securizare a relațiilor ilicite, inculpatul Pogăcean Vasile a apelat la ajutorul consilierului județean Petran Ioan”. 

 

Fragment din referat:

 

În cursul lunii aprilie 2013 inculpatul Pogăcean Vasile, patron al SC Sinai Comimpex SRL Icold a derulat o întâlnire cu preşedintele Consiliului Judeţean Cluj căruia i-a solicitat sprijin privind finanţarea unor lucrări pe care societatea sa le avea în derulare pe raza mai multor comune din judeţul Cluj, contracte din cadrul unor programe de dezvoltare rurală (privind reabilitări de drumuri, podețe, renovări unități de învățământ, apă canalizare, etc).



Inculpatul Uioreanu Horea Dorin a acceptat sprijinirea omului de afaceri, condiţionând aprobarea finanţării de remiterea unui procent de 15% din suma finanţată, fără TVA, pretindere cu care inculpatul Pogăcean Vasile a fost de acord. În condiţiile în care sumele ce urmau să fie plătite din bugetul CJ Cluj prin intermediul primăriilor beneficiare erau semnificative, totalizând peste 4 milioane lei, cei doi au convenit ca direcţionarea alocărilor să se facă treptat, funcţie de sumele

de care instituția județeană urma să beneficieze de la bugetul de stat prin Ministerul Dezvoltării sau din alte resurse.



De asemenea, cei doi au convenit ca mita să fie remisă în tranşe, corelativ la sumele alocate, prin calcularea procentului aplicat la fiecare tranşă de finanţare.



Preşedintele CJ Cluj a impus omului de afaceri ca remiterea banilor să fie realizată prin intermediul consilierului său personal Pop Răzvan Marius, sens în care i-a pus pe cei doi în legătură şi i-a comunicat consilierului său ce avea de făcut.



Astfel, la scurtă vreme, tot în luna aprilie 2013, inculpatul Pogăcean Vasile a efectuat o nouă deplasare la sediul CJ Cluj şi, după o scurtă întrevedere cu

preşedintele consiliului, acesta l-a chemat pe Pop Răzvan Marius si i-a cerut să-l însoţească pe omul de afaceri. În aceste împrejurări a avut loc prima remitere de bani din partea inculpatului Pogăcean Vasile către preşedintele CJ Cluj, suma remisă ca mită fiind în cuantum de 40.000 lei.



Potrivit celor promise, la data de 31 mai 2013, sub semnătura preşedintelui Uioreanu Horea Dorin, Consiliul Judeţean Cluj a trimis Ministerului Dezvoltării Propunerea de alocare bugetară pentru finanţarea în continuare a unor lucrări prin OUG 28/2013 pentru aprobarea Programului naţional de dezvoltare rurală, în lista ataşată regăsindu-se şi lucrările contractate de SC Sinai Comimpex SRL. Aşadar, preşedintele CJ Cluj a inclus pe lista beneficiarilor, primăriile Fizeşul Gherlii şi Câţcău, respectiv contractele pe care aceste primării le aveau în derulare cu SC Sinai Comimpex SRL pentru care a solicitat alocarea cu sumele de

1.175.000 lei şi, respectiv, 200.000 lei, în detrimentul proiectelor derulate de alte comunităţi locale de la sate.



În baza acestor propuneri sumele au fost alocate, potrivit art. 9 alin 6 din OG 28/2013 prin ordin de ministru emis de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.



A doua alocare bugetară survenită în anul 2013 tot în temeiul OUG 28/2013 a avut loc în octombrie, când societatea Sinai a fost vizată prin alocările în sume de 846.000 lei la comuna Câţcău, 535.000 lei la comuna Iclod şi 418.000 lei la comuna Fizeşul Gherlii. Aşadar, pentru anul 2013, urmare a demersurilor efectuate asupra preşedintelui CJ Cluj, prin mecanismul de alocare bugetară reglementat prin OUG 28/2013, SC Sinai Comimpex a beneficiat de suma totală de 3.174.000 lei. Aferent acestei sume, potrivit celor promise, inculpatul Pogăcean Vasile urma să remită preşedintelui CJ Cluj, cu titlu de mită, suma totală de 476.100 lei (calculată la un procent de 15%).



În perioada ce a urmat după stabilirea înţelegerii şi prima remitere a sumei de 40.000 lei, inculpatul Pogăcean Vasile l-a contactat pe Pop Răzvan Marius în mai multe rânduri şi a solicitat acestuia ca, pentru protejarea ilicitului în care era angrenat, întâlnirile să aibă loc numai la sediul firmei sale din Iclod. În această locaţie, în perioada mai 2013 - februarie 2014, inculpatul Pogăcean Vasile a remis preşedintelui CJ Cluj prin intermediul lui Pop Răzvan Marius, suma totală de 114.500 lei, după cum urmează: la data de 23 mai 2013 suma de 5.000 lei, la data de 24 mai 2013 suma de 5.000 lei, în 3 iunie 2013 suma de 9500 lei, în 6 iunie suma de 4.500 lei, în 5 septembrie 2013 suma de 5.000 lei, în 9 ianuarie 2014 suma de 30.000 lei, în 20 ianuarie 2014 suma de 10.000 lei, în 24 februarie 2014 suma de 2.200 euro (echivalent a 10.000 lei).



Faţă de nivelul sumelor alocate şi cuantumul negociat al mitei, la finele lunii februarie 2014, în mod evident inculpatul Pogăcean Vasile era restant la plata tranşelor mitei cu aproape 300.000 lei. De altfel, inculpatul Pogăcean Vasile a încercat să negocieze cu inculpatul Uioreanu Horea reducerea comisionului de

la 15% la 10%, apreciind că nu va face faţă plăţilor tranşelor de mită ce vor urma. Negocierea a rămas fără rezultat.



La data de 21 martie 2014 inculpatul Pogăcean Vasile l-a contactat pe Pop Răzvan Marius căruia i-a cerut o întâlnire ce s-a derulat în restaurantul „Fabrica de Bere” din Cluj Napoca. Cu prilejul discuţiei purtate, ce a fost înregistrată ambiental, inculpatul Pogăcean Vasile a cerut de la interlocutor detalii privind felul în care vor avea alocările bugetare în anul în curs. Totodată, acesta a promis remiterea sumei de 10.000 lei către preşedintele CJ Cluj si a cerut consilierului acestuia să-i transmită că va menţine promisiunea de plată în procent de 15% din sumele alocate dacă va beneficia de alocări integrale şi nu de plăţi parțiale ale contractelor:



„……………………………

POGĂCEAN VASILE - Mă, spune-i la Horea, ascultă ce îţi spun eu, că dacă se mişcă lucrurile rapid şi ăsta, mă ocup în avans de tăt…

POP RĂZVAN MARIUS –Da

POGĂCEAN VASILE - ….neinteligibil… îmi bag pu……., de socoteala asta tăt ce trebe, numa să apuc la prima decontare, înţelegi? După aia le „băgăm”

noi pe facturi, ştii ce zic?........................”



Pe parcursul discuției purtate, inculpatul Pogăcean Vasile a admis că este restant la remiterea tranşelor mitei convenite, restanţă pe care o justifică de circuitul foarte anevoios al banilor, sub nivelul său de asteptare, însă s-a arătat decis să achite toate restanțele potrivit promisiunii sale. Acesta a subliniat că este o persoană de încredere şi că, dacă vreodată va fi chestionat despre înţelegerile convenite cu preşedintele CJ Cluj nu va recunoaşte nimic:



„……………………………………….

POGĂCEAN VASILE - Doamne fereşte, eu să mă tai cu drujba că nu zic nimica. Înţelegi ce îţi spun?

………………………………………..”



Un alt aspect atins în cadrul discuției s-a referit la finanțarea unui contract derulat de SC Sinai Comimpex SRL în comuna Bonțida, privind reabilitarea unei scoli (Liceul tehnologic Răscruci), finanţare care era vizată de omul de afaceri si despre care interlocutorul l-a asigurat că era în vizorul preşedintelui CJ Cluj, ea urmând a intra pe lista obiectivelor propuse la finanţare prin nominalizarea unor sume constituite din cota de 20% din impozitul pe venit, din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată, în proxima sedin?ă de consiliu, programată pentru data de 28 martie 2014.



Desi cu prilejul discuţiei purtate la data de 21 martie 2014 inculpatul Pogăcean Vasile a promis că va remite pentru preşedintele CJ Cluj suma de 10.000 lei în data de 25 martie 2014, sens în care a convenit cu Pop Răzvan Marius că vor proceda ca de obicei, întâlnirea urmând a avea loc la Iclod, ea nu s-a mai realizat, omul de afaceri renunţând la orice formă de contact cu consilierul preşedintelui. Explicaţia acestei conduite rezidă în forma extrem de ridicată de precauţie manifestată de inculpatul Pogăcean Vasile care a aflat de existenţa unei investigaţii penale ce-l viza pe Pop Răzvan, context în care a sistat orice legătură cu acesta.



La data de 28 martie 2014 a avut loc şedinţa Consiliului Judeţean Cluj în care a fost adoptată Hotărârea CJ 95 privind nominalizarea unor sume constituite din cota de 20% din impozitul pe venit, din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată, precum şi din sumele reţinute ca urmare a aplicării gradului de necolectare a impozitelor şi taxelor locale, pe unităţi administrativ-teritoriale, în anul 2014, între sumele votate fiind cuprinsă şi suma de 902.497 lei repartizată Unităţii Administrativ Teritoriale a comunei Bonţida, destinată finalizării contractului derulat între Sinai Comimpex SRL şi Primăria Bonţida, având ca obiectiv „Finalizare corp nou Liceul Tehnologic Răscruci” precum şi suma de 545.000 lei repartizată Unităţii Administrativ Teritoriale a comunei Fizeşul Gherlii, destinată plăţii arieratelor pentru contractul de „Asfaltare drumuri şi străzi comunale-arierate” derulat tot de SC Sinai Comimpex SRL.



După alocarea banilor şi în lipsa oricărei reacţii din partea inculpatului Pogăcean Vasile (care înregistra restanţe mari la plata tranşelor din mita promisă aferentă procentului convenit pe alocările bugetare anterioare si care nu mai plătise ritmic după cum era asteptat, ultima remitere fiind efectuată în februarie 2014) presedintele CJ Cluj inculpatul Uioreanu Horea Dorin l-a contactat pe inculpatul Pogăcean Vasile în seara de 5 mai 2014 si au fixat o întâlnire pentru a doua zi dimineaţă. În dimineaţa de 6 mai 2014, în jurul orei 09,30 omul de afaceri s-a deplasat la sediul CJ Cluj unde a avut o scurtă întrevedere cu preşedintele CJ (pe care anterior l-a contactat telefonic). Întâlnirea a fost fixată prin mijloace de supraveghere operativă.



Anterior acestei întrevederi, la data de 25 aprilie 2014, preşedintele CJ Cluj a cerut de la consilierul său Pop Răzvan Marius date concrete privind cuantumul mitei datorate de omul de afaceri, suma plătită de acesta până în prezent, şi i-a cerut să-i reamintească exact detalii legate de obiectivele finanţate pe anul în curs şi comunele beneficiare ale fondurilor unde activităţile sunt desfăşurate de firmele inculpatului Pogăcean.



Cu prilejul discuției, Uioreanu Horea a recunoscut că omul de afaceri i-a remis suma de aproximativ 100.000 lei si, după ce a verificat calculul şi evidenţa consilierului său, ţinute în format electronic într-un tabel, a concluzionat că, potrivit înțelegerii stabilite cu omul de afaceri mai avea de primit cu titlu de mită suma de cca. 300.000 lei:

„……………………………………………..

POP RĂZVAN MARIUS: Deci ai avut aşa, în 2012 arierate la Fizeş, 1200, în

2013 la Câţcău OG 28, 200, la Fizeş 1000 şi aşa...

UIOREANU HOREA DORIN: Da.

POP RĂZVAN MARIUS: La arie....OG 28 a doua tură, la Câţcău atâta...

UIOREANU HOREA DORIN: Astea s-au încasat deja.

UIOREANU HOREA DORIN: Bun, şi el o dat...

POP RĂZVAN MARIUS: El o plătit...

UIOREANU HOREA DORIN: Şi total cât îi? Îmi spunea că ...un miliard şi ceva

până la urmă.

POP RĂZVAN MARIUS: El o plătit un miliard...

UIOREANU HOREA DORIN: Da.

POP RĂZVAN MARIUS: O sută până acuma.

UIOREANU HOREA DORIN: Bun, deci îi...

POP RĂZVAN MARIUS: Şi mai are ...

UIOREANU HOREA DORIN: Deci trei.

POP RĂZVAN MARIUS: Aproape trei.

UIOREANU HOREA DORIN: Cu varianta 10 ? Cu varianta 10?

…………………………………..”



De asemenea, este de remarcat faptul că, în vederea discuţiei cu Pogăcean Vasile preşedintele CJ Cluj şi-a făcut bine temele, deoarece contactarea omului de afaceri a avut loc numai după o prealabilă verificare efectuată de Uioreanu Horea la primarii din comunele Bonțida si Fizesul Gherlii, pe care i-a sunat în seara de 14 aprilie 2014 pentru a confirma că au făcut demersurile pe lângă autorităţile fiscale pentru intrarea banilor în cont potrivit alocării de la Consiliul Judeţean Cluj prin HCJ nr. 95/2014.



Având toate datele necesare, care îi erau favorabile (în condițiile în care el respectase partea sa de înțelegere) presedintele CJ Cluj i-a cerut lui Pogăcean Vasile ca la data de 9 mai 2014 (când cei doi urmau să participe la aceeasi nuntă) să-i fie remisă suma de 25.000 lei, solicitare cu care omul de afaceri a fost de acord. Suma de bani pretinsă de preşedintele CJ Cluj a fost comunicată de acesta consilierului său în cadrul unei discuţii purtate în data de 8 mai 2014.



Ulterior, la data de 13 mai 2014, suspectul Uioreanu Horea Dorin i-a comunicat lui Pop Răzvan Marius că a primit de la suspectul Pogăcean Vasile suma de 20.000 lei si i-a cerut să noteze cuantumul primit pentru a ţine în continuare evidenţa mitei datorate şi a celei încasate, consecutiv cu evidenţierea alocărilor bugetare, alocări ce constituiau baza de calcul a mitei datorate.



Investigațiile penale efectuate în cauză au stabilit că, dacă pentru contactul cu presedintele CJ Cluj, acesta impusese ca intermediar persoana consilierului său Pop Răzvan Marius, iar acesta nu mai putea fi contactat din motive de securizare a relațiilor ilicite, inculpatul Pogăcean Vasile a apelat la ajutorul consilierului județean Petran Ioan.

Comentarii Facebook