Interesele blochează de 9 luni proiectul de scoatere a lacurilor Tarnița și Beliș din circuitul lacurilor navigabile
Guvernul liberal tergiversează de 9 luni adoptarea unui proiect prin care să scoată lacurile Tarnița și Beliș din circuitul lacurilor navigabile. Lucrurile s-ar putea rezolva în decurs de câteva zile, dar la noi tergiversarea, birocrația și interesele merg mână în mână.
”FENOMENAL”! După peste zece luni de demersuri oficiale și ani buni de proteste civice, ministrul Transporturilor răspunde oficial că sursa de apă a Clujului – lacul Tarnița – va scăpa de poluarea ambarcațiunilor cu motor ”în cel mai scurt timp”!!! Asta înseamnă (cel puțin) încă o vară și un sezon de distrugeri în așteptarea semnăturii lui Ludovic Orban. Ori a viitorului prim-ministru? Domnule ministru Bode, aveți curajul să beți un pahar de apă direct din Tarnița?
”Proiectul a fost lansat în avizare interministerială în luna decembrie 2019 și s-a întors cu observații de la Ministerul Justiției și Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației. În prezent proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru modificarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 655/2008 a fost refăcut și în cel mai scurt timp va fi trimis din nou în avizare interministerială”. Acesta este răspunsul oficial pe care l-am primit, ieri, de la ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Lucian Bode, la interpelarea oficială de luna trecută, cu privire la interzicerea, de urgență, a ambarcațiunilor cu motor pe lacurile Tarnița și Beliș Fântânele din județul Cluj.
Clujenii, activiști de mediu și alți cetățeni, solicită de ani buni această măsură, în condițiile în care ”navigarea” cu ambarcațiuni motorizate (bărci, skyjet-uri, hidroavioane, platforme, pontoane etc.) pe lacurile Tarnița și Beliș Fântânele e total scăpată de sub control, afectând grav mediul și sursa de apă a municipiilor Cluj-Napoca, Dej, Gherla și a peste alte 100 de localități”, a comentat senatorul USR Cluj, Mihai Goțiu.
În 2019, șase parlamentari clujeni din toate partidele ”ne-am asumat un demers oficial comun pentru a rezolva problema. Fostul Guvern PSD a promis. Actualul Guvern PNL a promis. Singura ”diferență” e că miniștrii PSD au dat doar din gură, în timp ce cei de la PNL s-au prefăcut un pic că muncesc!
Eu o să cer și hârtiile schimbate între ministere vreme de șapte luni (din decembrie 2019) să încerc să înțeleg ce-i așa complicat în elaborarea unei Hotărâri de Guvern, de maxim trei fraze (incluzându-le pe cele de introducere și încheiere), în care se specifică, negru pe alb, că ”se elimină lacurile Tarnița și Beliș Fântânele de pe lista celor navigabile pentru ambarcațiuni motorizate” (mai exact, din anexa HG 655/2008). Asta e tot ce trebuie să scrie! Restul e ”bla-bla” și ”telefoane directe” ori iresponsabilitate.
Aaa… că mai sunt unii care și-au dezvoltat afaceri bazate pe umplerea lacurilor cu benzină, motorină și alte mizerii ori care mai vor câteva luni de relaxare cu motoarele turate la maxim pe apa clujenilor, e altă poveste. Unii care intervin pe firul scurt la un ministru ori altul, să mai plimbe câteva luni hârtiile alea, să mai treacă o vară și o toamnă, că iarna uită iar oamenii de ei, iar anul următor să mai trimită un răspuns de genul ”în cel mai scurt timp mai lucrăm ceva”…
Domnule ministru Lucian Bode, ”cel mai scurt timp” e ieri. De fapt, anul trecut. Ori anii trecuți. Iar dacă mai aveți dubii, vă invit la Cluj. Să beți un pahar de apă direct din lac. Ca toate viețuitoarele din el (care au mai supraviețuit). Vă ține?
Nota bene: Domnule Bode, aveți cunoștință de proiectul de alimentare cu apă din Tarnița și a Zalăului și a altor localități din județul Sălaj (pe care, cel puțin teoretic, îl reprezentați)?”.
Realitatea este că lacurile Tarnița și Beliș sunt locul une milionarii, politicienii și funcționarii publici din funcții cheie au case de vacanțe și dețin practic zona. Proprietățile au ieșire la lacuri și au apărut pontone peste tot, unde se țin petreceri.
Unul dintre acești politicieni care a luat și poziție publică în Parlament este senatorul Marius Nicoară, care a plecat de la PNL la ALDE, iar acum a revenit în tabăra liberalilor.
Senatorul Marius Nicoară a făcut chiar o interpelare în Parlament prin care îl ataca pe fostul prefect al Clujului, Aurel Cherecheș, pentru că și-a permis să ceară Hidroelectrica să facă acest regulament de navigație. Marius Nicoară are cabană pe malul lacului Beliș și este direct afectat de ”valurile” pe care Prefectura le face în zonă.
O anchetă Știri de Cluj a demonstrat că apa din Tarnița are de suferit de pe urma poluarii și a dejecțiilor. Calitatea s-a înrăutățit brusc anul trecut, în 2018, apa devenind MODERATĂ, deși cu un an înainte calitatea era BUNĂ. Astfel, clasa de calitate a apei din Tarnita a fost timp de patru ani, in perioada 2014-2017 BUNĂ, iar in 2018 a pierdut o clasa si a devenit MODERATĂ. Urmatoarea clasa la care se va ajunge, fara indoiala, daca autoritatile nu iau masuri urgente este calitate SLABĂ. Aceasta degradare a calitatii apei, s-a produs pe fondul cresterii unor indicatori care sunt influentati de cantitatea de materii organice (cel mai probabil pentru că a crescut cantitatea de dejectii din lac).
Reprezentantii Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa (ABAST) au precizat că ”în contextul creșterii presiunilor antropice (n.red. acțiunile omului asupra naturii) din zona lacului Tarnița, începând cu anul 2018 se observă creșteri ale valorilor medii pentru unii indicatori fizico-chimici din grupa “Regimul oxigenului” (CBO5 şi CCO Cr, indicatori sensibili la încărcarea în materii organice a apei lacului)”.
Datele au fost furnizate de ABAST, care nu a oferit, insa, informatii concrete despre nivelul si modificarile acestor indicatori, motivând că ”buletinele de analiză și valorile indicatorilor de calitate sunt informații exceptate de la liberul acces la informatii”.
Conform surselor Știri de Cluj, indicatorul CBO5 din lacul Tarnița ar fi ajuns la nivelul 4, de la nivelul 1 cât era acum câțiva ani. Informatia nu este, insa, confirmata de oficialitati, deoarece, desi Stiri de Cluj a adresat ABA Somes- Tisa o intrebare exact despre acest indicator, reprezentantii institutiei au spus ca aceasta nu este o informatie publica. Grav este că de la nivelul 5 al indicatorului CBO5, apa ar putea fi declarată nepotabilă.
16 Comentarii
Tot PSD-ul e de vina ?
@Postacul neutru:
Singur,Boc nu va reusi sa faca ordine.Puterea nu-i un mijloc, e chiar scopul in sine. Voi cei din gasca cunoscuta anti Boc si Tise,participati mereu in grupuri meschine la cele cateva minute de ura imaginandu-va pe ecranul din fata voastra ca-i omul ce trebuie dat jos prin orice mijloace murdare, EL, inamicul Nr 1, BOC.Apoi va exteriorizati vehement… Citeste mai departe
@Antonia.: Tuta,ai gresit adresa,asta nu e pagina de feisbuc al taranului Boc.
@Antonia.: La REMAT cat de rapid, odata cu debarcarea piticului ordinar si profund corupt, feleaua=i bota cea mare din chioti trochisi de pausa Kevin si nasul cu muci de Pinochio.
@Cleopatruzecisidoi cu1/6zxy:
Amărâtule și janghinosule, gata cu colacii de prin cimitire, forte mult mai puternice îl susțin și mai tare decât bota-i poate face fata și tu știi asta.Sunt bine primiți in orașul nostru și împreuna vom face tot posibilul ca toți sa bem apa cea mai curată cu putința, exact ca pana acum.Impreuna și uniți vom scoate… Citeste mai departe
#ciuma_galbena
Un pișu nu înseamnă mai nimic. Un caca e mai rău, mai ales atunci cînd se scurge de la sute de cabane. Benzina și uleiul, sunt de-a dreptul criminale - cancer. Bandiții ăștia care o fac pe guvernanții (PNL), tre' să zboare și nu să fie realeși, mai ales la nivel local.
@ : Corect,pina la urma e singura solutie.
@Postacul neutru: “pina”
Cu asemenea specimene reduse, pana voi vrea eu....
Și eu ma pish unde vreau, dar ca-n Balaton nu-i nicăieri.
@Untoldeanu: asa o cheama pe ma ta, Balatona?
@Urolog:
conducta de la buda din cabana da direct in lac iar barca mea cu motor poerde cam 1 L de ulei la doua zile. Dau spaga si nu am treaba
Pai probabil dau multa spaga cei care au interesul sa nu fie scoase din circuitul navigabil.Cu spaga in tara asta se poate orice