Miercuri 18 Decembrie

Interviu cu Daniel David, rector UBB: Halucinant, există clujeni care trăiesc în jurul campusului Hașdeu și „descoperă” acum că tinerii se și distrează


Pandemia a provocat cea mai mare perturbare a educației din istorie. Într-o singură săptămână, sistemul educațional românesc a fost nevoit să se conecteze cu elevii și studenții, prin intermediul platformelor online. Am vorbit cu Daniel David, psiholog și rector al Universității Babeș-Bolyai despre schimbările aduse de contextul pandemic în evoluția sistemului de învățământ românesc, dar și despre restructurarea infrastructurii academice. De asemenea, Daniel David ne-a relatat cum se va implica comunitatea UBB în susținerea cetățenilor ucraineni care fug de război. 

UBB are cea mai mare comunitate academică din țară, în acest context și infrastructura de care dispune ar trebui să fie pe măsură. Peste 5000 de locuri în cămine, pentru o universitate cu 50.000 de studenți, acesta este raportul și nu pare a fi tocmai corect. L-am întrebat pe rectorul UBB, dacă cea mai bună universitate din țară planifică restructurarea infrastructurii academice.

Acest articol reprezintă o continuare a interviului exclusiv realizat cu Daniel David, rector UBB: O școală bună este o școală care formează cetățeni, protectori ai democrației și împotriva războiului. 

Știri de Cluj: UBB are peste 50.000 de studenți, locuri în cămine în schimb mult mai puține, aproape de 6000. De asemenea, în multe dintre căminele UBB încă stau câte cinci persoane într-o cameră. Ținând cont și de contextul pandemic, în care distanța socială a devenit deja un lucru firesc pentru viața cotidiană, și-a propus UBB o restructurare a acestor cămine sau studenții vor continua să stea câte cinci într-o cameră? 

Daniel David: Locurile în cămine și câte persoane stau într-o cameră sunt stabilite de către studenți, totul este foarte descentralizat. Studenții decid câți vor să stea în cameră și la ce nivel de confort. Dar e drept că sunt puține locuri, raportat la numărul de studenți. Eu mereu am spus, nu doar de locurile din cămin, că infrastructura academică a UBB este depășită. Noi am crescut în cea mai mare universitate a țării, dar am rămas cu aceeași infrastructură academică și administrativă: locurile în amfiteatre, sălile de seminar și sălile de curs. În timp ce, studenții au standarde mai înalte și de predare, nu mai acceptă să se înghesuie în amfiteatre, vor să aibă spațiu. De aceea am și început această politică de a construi, a cumpăra și a ne dezvolta pe latura academică. 

„A fost halucinant pentru mine să descopăr că există clujeni care stau în jurul campusului Hașdeu și care descoperă că în jurul Campusului Hașdeu sunt tineri și se distrează”

Daniel David: Pe latura căminelor am încercat să facem același lucru. Am încercat să construim un cămin în campusul Hașdeu și am avut o serie de probleme cu vecini care s-au „trezit” brusc că Hașdeu este spațiu studențesc și s-au opus construirii căminului, căci studenții vor face gălăgie, chefuri și așa mai departe. A fost halucinant pentru mine să descopăr că există clujeni care stau în jurul campusului Hașdeu și care descoperă că în jurul Campusului Hașdeu sunt tineri și se distrează. Am încercat să ne luptăm, dar până la urmă nu am reușit. 

Vom dezvolta un cămin studențesc de câteva sute de locuri, în noul proiect  pe care îl avem cu Primăria, „Cluj Innovationa Park”, o să dezvoltăm acolo un cămin și o să ne extindem căminele pe care le avem. Încercăm să mai construim câte o aripă atașată fiecărui cămin sau să mai urcăm câte un etaj, pentru a crește numărul de locuri, dar și așa o să fie puține pentru UBB, căci UBB este o universitate atractivă. Studenții vin, încercăm să creștem numărul de locuri în cămine, dar nu este ușor. Aștept să ne ajute, să ne ajute și CJ Cluj și Primăria. Acum Primăria ne-a ajutat cu terenul din „Cluj Innovationa Park” pentru a construi acel cămin de 500/600 de locuri, aștept să se implice și alte autorități fiindcă, repet, toată lumea crede că UBB-ul este o universitate care are multe clădiri. Avem multe clădiri, dar cum am spus anterior, suntem și mulți și mari, iar clădirile pe care le avem nu ajung. 

Întâi vreau să asigur o infrastructură academică și inclusiv administrativă, prin administrativă mă refer la locuri în cămine pentru studenți, ca să fie lumea mulțumită măcar la niște standarde minimale, iar după aceea ne vom gândi cum ne dezvoltăm pe latura academică. Căminele vor rămâne mereu o prezență de care trebuie să ținem cont, deși și acolo dacă mulți studenți vor veni la învățământ la distanță, s-ar putea să nu fie presiunea atât de mare, dar astea sunt proiecte pe termen mediu și lung. Pe termen scurt și termen mediu nouă ne trebuie infrastructură. Deci da, am încercat, n-am reușit în varianta pe care am mers inițial, căutăm alte variante. Avem la CNI depuse aceste proiecte pentru a extinde spațiile de locuit pentru studenți în campusul Hașdeu.

UBB va oferi o serie de facilități pentru cetățenii ucraineni

Știri de Cluj: Comunitatea europeană se confruntă în aceste zile cu urmările războiului din Ucraina, am observat că și comunitatea academică clujeană este solidară în sprijinirea Ucrainei. Cum va susține UBB profesorii și studenții din Ucraina, vor mai fi și alte facilități decât cele anunțate până acum? 

Daniel David: O să facem, totuși, ceea ce am anunțat până acum. Să ne amintim niște lucruri. Noi am fost prima universitate din România, care am cerut ca toate celelalte universități să se implice, inclusiv cu a oferi locuri de muncă și să fie deschise înspre personalul academic și studenții de la universitățile din Ucraina, care ni se vor adresa. Noi nu am cerut doar celorlalți, am început să facem și noi, am stabilit o procedură internă prin care oamenii ni se pot adresa. Am primit unele solicitări, le analizăm și o să încercăm să dăm răspunsul, adică în același timp am spus că vom fi deschiși și desigur la nivelul standardelor de calitate. 

„Mie nu-mi place că a devenit așa un fel de competiție, cine pune mai multe poze cu ce ajutoare s-au dat”

Ne-am modificat regulamentele să putem primi, dacă vor dori să vină, de exemplu, din Ucraina, în regim de student audient, asta înseamnă că vii gratuit la cursuri, fără a fi înscris printre studenții ordinari. Parcurgi cursurile aici, iar noi vom confirma faptul că ai parcurs cursurile sau ai luat examenele, iar după aceea când se va încheia războiul, să poți merge cu acele dovezi la Universitatea din Ucraina, ca să nu piardă oportunități studenții. 

Aceste decizii țin de latura academică. Însă, mie nu-mi place că a devenit așa un fel de competiție, cine pune mai multe poze cu ce ajutoare s-au dat. Eu pot să vă spun că UBB-ul a pus la bătaie toate locurile pe care le avem în extensiile noastre din Hunedoara, Sighetu Marmației, în Cluj. Am trimis microbuzele UBB-ului să transporte studenți de la graniță la București, la granița țărilor din care au venit. Ne implicăm, ajutăm refugiații în diverse forme.

Citești și: EXCLUSIV Interviu cu Daniel David, rector UBB: O școală bună este o școală care formează cetățeni, protectori ai democrației și împotriva războiului

Comentarii Facebook