Sambata 2 Noiembrie

Interviu cu ”pensionarul” Sorin Rus, cel mai cunoscut polițist de la Rutieră din Cluj, despre ”starea de sănătate” a Poliției

 

Sorin Rus, fostul șef al Serviciului Poliției Rutiere Cluj, s-a pensionat și a vorbit într-un interviu despre toate problemele care sunt acum în Poliția Română, dar și despre lucrurile bune. 

 

”Soso” a lucrat timp de 30 de ani la Poliția Rutieră. A ajuns comisar șef și recunoaște că s-a pensionat acum pentru că era favorizat de lege. Cu toate acestea, de lașitate nu a fost acuzat niciodată, fiind un polițist care a spus ce crede și care era permanent deschis pentru discuții pe chestiuni punctuale, încercând să ofere detalii care să fie relevante. Făcea notă contrastantă cu polițiștii din ”noua generație”, care sunt plini de ei și extrem de importanți, uitând că sunt în slujba cetățeanului care îi plătește leafa și apoi pensia de 5000 - 7000 de lei pe lună.

 

Au umblat la condițiile de pensionare, niște oameni care nu sunt experți în domeniul Poliției. Și atunci am preferat să părăsesc sistemul. Ca să fiu concret, s-a mărit perioada de timp în funcție de care se stabilește pensia, de la șase luni la un an, și venitul fiind mai mic și pensia va fi mai mică. (...) Dacă aș mai fi stat încă patru ani, pentru că acum am 51 de ani, la final, aș fi primit o pensie mai mică. Legea salarizării va influența și veniturile polițiștilor care vor scădea. Cei care conduc țara nu sunt corecți, asta este realitatea”, a spus Sorin Rus, într-un interviu acordat evz.ro.

 

Comisarul șef susține că birocarația este uriașă în acest moment. ”Foarte multe date și hârtii. Polițistul s-a transformat într-un operator de culegere date, adică în momentul în care el investighează un eveniment, începe să introducă aceste informații și în cinci sau șase baze de date, care nu sunt interconectate. Cei care au făcut aceste aplicații au fost foarte slabi. (...) O simplă contravenție, polițistul scrie datele în procesul verbal, apoi la sediu îl implementează în calculator, apoi la un alt compartiment unde se implementează în baza de procese verbale, apoi la un alt compartiment de operator date. Asta în cazul simplu. Dacă este vorba despre un accident atunci lucrurile se complică și mai mult și ajunge polițistul să țină minte datele persoanei și să îi spună și la mulți ani.

 

(S-a ajuns aici) din cauza celor care au condus acest minister. Nu îmi amintesc ca un ministru de interne în ultimii de 25 de ani să nu aibă probleme penale. Să nu mai vorbesc despre șefii de poliție, ”yes-mani”, obedienți, oameni care să fie cuminți, să tacă și să execute ordine”, a mai spus ”Soso”.

 

El a fost la viața lui sancționat pentru că a dus de Crăciun, cu mașina Poliției un brad, la secție, iar apoi premiat pentru că a lucrat 60 de zile pentru a prinde un șofer polonez care a comis un accident și a fugit. 

 

Sorin Rus este cunoscut și pentru că i-a luat permisul ministrului de Interne Ioan Rus. ”Este adevărat și vă pot spune că nimeni nu a făcut presiuni asupra mea”, a recunoscut Soso.

 

Comisarul șef recunoscute, cu nostalgie, că poliția s-a schimbat din 1993 de când lucrează el: ”S-a schimat. Acum, polițiștii stau prea puțin pe strada. Poliția Română este decimată, există breșe mari în efectiv. Atunci, polițistul venea la muncă, era instruit și pleca direct pe stradă. Parcă acum, de când sunt mai multe calculatoare există mai multe hârtii. Nu are rost să vă spun că s-a ajuns ca într-o zi, același lucru se raportează de trei ori. La un moment dat îți pui întrebarea dacă suntem normali la cap?”.

 

Întrebat dacă a reușit să schimbe lumea, așa cum visează orice tânăr când își începe activitatea, Sorin Rus a spus că: ”Știți ce simt? Un sentiment de inutilitate, de o luptă cu morile de vânt. Personal, în jurul meu zic că lucrurile s-au schimbat, dar la nivel mare, nu”.

Comentarii Facebook