Învățarea nu are vârstă - cursuri de sănătate, teatru sau economie pentru seniorii clujeni
După o viață plină de energie, seniorii se găsesc în fața unei noi realități: viața la ”vârsta a treia”, cu mult timp liber și mai puține activități sau posibilități de socializare. Pentru seniorii clujeni, există acum Universitatea Vârstei a III-a, un program de cursuri susținute de profesorii Universității Babeș-Bolyai, dezvoltat de Fundația UBB Alma Mater Napocensis. În ultimii doi ani, aproape 200 de seniori din Cluj au urmat cursuri de economie, știință sau inginerie.
Oferta educațională aproape inexistentă pentru persoanele de vârsta a treia a dus la apariția acestui program inedit. În urmă cu doi ani, un grup de voluntari ai Centrului de Zi pentru Vârstnici nr. 1 Cluj-Napoca (din cadrul Direcției de Asistență Socială și Medicală - DASM) au organizat cursuri pentru 50 de seniori clujeni, membri ai centrului.
“În opinia noastră, învățarea continuă este unul dintre instrumentele la care apelăm pentru a face față unei lumi în continuă schimbare. Seniorii trebuie să aibă acces liber la astfel de instrumente. În cazul lor, beneficiile se simt atât la nivelul sănătății, cât și al calității vieții, prin menținerea implicării în viața socială. Credem că proiectele de învățare continuă facilitează adaptarea seniorilor la transformările ce au loc în societate, iar printr-o continuă informare și actualizare a cunoștințelor le oferim oportunități de a se integra în comunitate și de a îmbătrâni activ”, spune Ștefan Oltean, reprezentant al programului Universitatea Vârstei a III-a.
După primul an de cursuri și o creștere semnificativă a calității vieții beneficiarilor, programul s-a extins. Asociația EduNation, formată din echipa inițială de voluntari ai proiectului, și Direcția de Asistență Socială și Medicală Cluj-Napoca s-au parteneriat cu Fundația Alma Mater Napocensis (Fundația UBB) , dând naștere unui centru de resurse prin profesorii voluntari înscriși în proiect. În 2019 au înscris inițiativa în concursul anual de granturi pentru educație Raiffeisen Comunități și au câștigat o susținere de 50.000 lei pentru implementarea acesteia.
“Grantul Raiffeisen Comunități a contribuit în mod semnificativ la dezvoltarea Universitatății Vârstei a III-a din Cluj-Napoca. Față de anul anterior, numărul beneficiarilor s-a triplat și a ajuns la aproape 130 de beneficiari direcți, iar numărul de cursuri susținute s-a dublat.
În urma chestionarelor de satisfacție aplicate, rezultatele au arătat că a existat un impact semnificativ în ceea ce privește calitatea vieții beneficiarilor prin schimbarea unor atitudini și comportamente ce vizează sănătatea, nutriția, starea emoțională sau fizică. Grantul Raiffeisen Comunități a permis, printre altele, dezvoltarea infrastructurii proiectului, promovarea acestuia și recrutarea unui număr mult mai mare de voluntari”, a precizat Dr. Monica Coste, manager de proiect din partea Fundației UBB.
Seniorii clujeni, tot mai interesați de cursuri
Este greu de estimat, însă, care este numărul real al persoanelor care ar avea nevoie de aceste cursuri. Reprezentanții Universității Vârstei a III a estimează în urma feedback-ului primit atât de la voluntari, cât și de la beneficiari că există o mare deschidere către acest tip de program.
În municipiul Cluj-Napoca sunt aproximativ 50.000 de persoane de peste 60 de ani, iar nevoia de astfel de proiecte se face simțită și în județul Cluj și la nivel național.
“Ne este clar că trebuie să continuăm creșterea acestui proiect pentru a veni în întâmpinarea cererii tot mai mari. În plus, pandemia COVID-19 a arătat nevoia și deschiderea către digitalizare a seniorilor clujeni.
Odată cu trecerea în online, barierele fizice vor fi înlăturate și vom putea oferi acces tuturor persoanelor de vârsta a treia care doresc participarea la acest proiect”, adaugă reprezentantul Fundației, Ștefan Oltean.
Seniorii clujeni preferă cursurile de sănătate, dar și marketing sau social media
Printre cele mai solicitate cursuri de către participanți au fost cele de sănătate (atât fizică, cât și emoțională). Surprinzătoare a fost însă deschiderea seniorilor către domenii actuale, precum marketing sau social media, dar și administrație publică sau inginerie.
“Studenții” au absolvit online
Odată cu pandemia COVID-19, vârstnicii din România s-au regăsit, în multe cazuri, izolați și fără prea mulți oameni în jur cu care să își împărtășească gândurile și fără activități care să le capteze atenția. Nu a fost și cazul persoanelor din cadrul proiectului Universitatea Vârstei a III-a. Perioada izolării a coincis cu absolvirea cursurilor, prin urmare, festivitatea a avut loc online.
Acest demers a dus la interacțiuni foarte emoționante, “seniorii ne-au comunicat feedback-ul pozitiv în urma cursurilor și emoțiile pe care le trăiesc. De multe ori cu lacrimi în ochi, aceștia ne-au transmis mulțumiri, spunând că Universitatatea Vârstei a III a Cluj-Napoca a fost o notă pozitivă într-un an foarte dificil, mai ales pentru ei. Astfel de momente ne îndeamnă să continuăm proiectul, simțind că acesta are un impact pozitiv asupra beneficiarilor”.
Raiffeisen Comunități a anunțat o nouă rundă a concursului de granturi pentru proiecte de educație derulate de ONG-uri și instituții de învățământ. Dezvoltat de Raiffeisen Bank România, concursul de granturi oferă finanțare a câte 50.000 de lei pentru 10 proiecte educaționale care pot schimba viitorul comunităților din România.
Termenul limită pentru depunerea ideilor pentru educație din acest an este 11 august, 2020, ora 17.00, pe platforma https://granturi.raiffeisencomunitati.ro/.
Până acum, programul de granturi Raiffeisen Comunități a acordat sprijin financiar în valoare totală de 870.000 de euro pentru 129 de proiecte dezvoltate în întreaga țară.
3 Comentarii
Din atatia invatacei, tinere talente, nici unul cu masca?
Uniti Impreuna lmpotriva Discriminarii Impotriva Romilor si a Rasismului din institutiile statului roman!!
Klaus Iohannis- Samudaripen!: -Lege pentru instituirea Zilei de 2 august ca Ziua Națională de Comemorare a Holocaustului împotriva Romilor!!!
Klaus Iohannis- Genocidul impotriva romilor trebuie recunoscut si studiat in scoli!
Efectul Boc!