Istoria românească a avizării Hotelului de pe Avram Iancu. La Cluj, Comisia Monumentelor a spus ”NU”, dar ”miticii” au spus ”Da”
Povestea construirii hotelului de pe strada Avram Iancu a început în 2004, dar Comisia Zonală a Monumentelor Istorice s-a opus încă de la început. Constructorul din spate, Dumitru Ghișe, a mutat jocul la București, unde a așteptat un guvern favorabil. Pe baza avizului primit de la București, Primăria Cluj-Napoca a semnat autorizația de construcție.
Acum nu se mai poate face nimic în acest caz, pentru că toate actele sunt legale, spun experții consultați de Știri de Cluj, dar obrazul celor care au semnat avizele și autorizațiile este pătat.
Povestea hotelului de pe Avram Iancu a început în 2005, când actele au fost puse pe masa Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice Cluj, din cadrul Direcției Județene pentru Cultură Cluj, instituție subordonată Ministerului Culturii. Este cunoscută intransigența acestei comisii, care a respins toate tentativele de avizare, din 6 octombrie 2005, 7 iunie 2007 și 18 septembrie 2008. Interesant este că de fiecare dată constructorul a angajat alți proiectanți.
În 2008 a fost dat ultimul aviz care spune următoarele: ”Construcția se afla pe fosta gradina a “Prefecturii comitatului Cluj”. Clădirea barocă este prevăzută cu un ax de traversare monumental prin doua ganguri. Clădirea propusă ar anula acest efect. Se altereaza unitatea ansamblului (palat, curti, gradina). Terenul este singura porțiune în care se mai percepe, din domeniu public, conformatia șanțului de apărare a Clujului medieval. În aceasta zona mai sunt vizibile curtinele orașului. Pe acest teren s-a înființat prima grădină botanică a Clujului (anterioara celei de la Clinici înființată de către Miko - N.red. Contele Imre Miko - fost guvernator al Transilvaniei în anul 1849 - Casa contelui Mikó a devenit după moartea sa sediul unui institut botanic, iar grădina din jurul casei a constituit nucleul Grădinii Botanice din Cluj).
Ca urmare a unei dezmembrari nefiresti palatul prefecturii comitatului Cluj (astăzi locuințe) va ajunge cu ferestrele din fatada sudica catre o proprietate vecina, fatada nefiind una ulterioara creata intr-un calcan. Fatada cu o compozitie interesanta, ce este vizibila din strada Avram Iancu, va fi acoperita de clădirea propusă.
Unitatea ansamblului palat gradina, la care se adaugă prezenta zidului și a șanțului, trebuie păstrată chiar dacă s-a făcut o dezmembrare nefirească. Dezmembrarea unei parcele nu implica automat dreptul de a edifica. Vanzarea părților din monumentul istoric CJ-II-a-A-07244 de categoria A s-a făcut fără respectarea legislației”.
Pentru că la Comisia Monumentelor Istorice Cluj, Virgil Pop, a fost o nucă tare, operațiunile s-au mutat la București
După acest aviz, emis în iunie 2008, ultimul dat de Comisia Zonală a Monumentelor Istorice Cluj, bătălia pentru construirea hotelului s-a mutat în plan politic, la București.
Constructorii au făcut contestație la București. Nu le-a mers de la început și au trebuit să aștepte să se schimbe guvernul și să vină unul favorabil. Ministerul Culturii a trecut la liberali, iar avizul a fost emis ca prin minune, în ciuda protestelor de la Cluj.
În anii următori a venit criza și proiectul a fost pus la păstrare. Dumitru Ghișe, cel care investește banii, a cumpărat un alt teren și s-au făcut demersurile pentru extinderea proiectului, terenul fiind apropiat de fosta Casa Călăului.
Ulterior constructorul a mai cumpărat o parcelă, ajungându-se la trei terenuri, ultima fiind chiar lipit de Casa Călăului. Pentru că terenul era mai mare acum, Dumitru Ghișe a schimbat din nou proiectul, iar actele au fost trimise direct la Comisia Națională a Monumentelor Istorice, pentru că la Cluj nu era poarta deschisă.
Kelemen Hunor nu a avizat extinderea proiectului, dar un liberal a semnat
Inițial, Kelemen Hunor, ministrul Culturii, în 2008 -2009, guvernul Boc 2, s-a opus acestui proiect și nu a semnat extinderea, dar în 2013 actele au fost semnate de Radu Boureanu, care era secretar de stat în Ministerul Culturii, din partea PNL.
Forma în care se află acum proiectul este cea avizată de acest Radu Boroianu. Din acel moment, constructorul Ghișe putea începe lucrările, dar îl încurca o casă care era pe teren.
La propunerea unui ONG, Comisia Zonală a Monumentelor Cluj a încercat să introducă această casă în lista monumentelor istorice, în 2014. Într-o zi de joi s-a propus clasarea, iar din acel moment clădirea era considerată monument istoric, timp de un an de zile, indiferent dacă se aprobă sau nu. Comisia de la Cluj a vrut să blocheze realizarea construcției, într-un gest disperat, dar s-a lovit de jocuri.
Constructorii nu s-au lăsat împiedicați de acest gest, iar după două zile, sâmbătă, a început demolarea. S-a chemat poliție, dar până să vină cineva constructorul a pus lacăt și a plecat. S-a sesizat și Primăria, dar nu s-a acceptat plângerea pentru că era zi liberă și nu se putea trimite un echipaj.
Până la urmă, poliția județeană a făcut un proces verbal cu șeful muncitorilor și a dispus încetarea lucrărilor, dar beneficiarul a retras muncitorii și a adus alții, care ziceau ”Domnule, noi nu știm nimic”, iar casa a fost demolată. Nu s-a întâmplat nimic pentru că autoritățile au închis ochii.
Reacția societății civile la vederea Hotelului de pe strada Avram Iancu sunt întârziate
Expertul consultat de Știri de Cluj a precizat că ”toate demersurile de acum sunt o reacție târzie a societății civile. La vremea respectivă am avut un chin și niște zbateri pentru a salva chestia asta și nu am avut niciun suport. Acum că a apărut clădirea, și omul de pe stradă își dă seama cât este de urât și reacționează, dar între timp totul a fost perfect legalizat. Asta e societatea românească, iar acum este un pic de val”.
Acesta a spus că și în alte părți mai sunt astfel de nereguli, dar ”pe urmă vine o contrareacție teribilă. Și în Germania și la Paris sau New York s-au demolat clădiri de niște veroși clădiri monumentale, dar după aceea scoteau legi dure. De fapt, la noi nimănui nu îi pasă. Trebuie să fie o masă critică, pentru că nu suntem civilizați și suntem, foarte, foarte săraci”, a spus sursa citată.
Culmea este că după ultimul gest de frondă, ministerul Culturii a trimis la Comisia Monumentelor Cluj o adresă prin care clujenii erau acuzați de abuz în serviciu și li se cerea dea repede autorizația de demolare a casei, pentru a se putea continua construcția hotelului. Practic, specialiștii de la Cluj au fost amenințați cu concedierea. Actul de demolare a fost întocmit de șefii comisiei monumentelor și nu de cunoscutul Virgil Pop, care se ocupă de patrimoniul Clujului.
Acum nu se mai poate face nimic. Construcția hotelului va continua, iar zona este pierdută.
52 Comentarii
in aceasta stire daca o cititi va dati seama cat e de PSBTHLIM boboru rruman,
citez "Kelemen Hunor nu a avizat extinderea proiectului, dar un liberal a semnat"...cu alte cuvinte, un ungur, sau pt unii un bo.zgor nu a fost de acord cu distrugerea istoriei ardealului si automat o parte al romaniei, dar un rruman pe care l-ati votat si o sa-l mai… Citeste mai departe
Nu se mai poate face nimic?? De ce? Trasi la raspundere vinovatii si anularea acestor "acte", care sunt mai mult dovada unor infractiuni. Jos PNL!!
Cine ma? PNL-istii au facut invarteli? Nu se poate asa ceva!
@Punct: PNListii de Cluj e tot mai mici fata de cei din Buc. Bine ca aduc voturi. Uita-te și la faza cu prefectul..
Cum sa pui asa titlu unui articol?! "Miticii".... Fituica de rahat scrisa de mocani prosti.
Mai votati PNL
La București se trag clopotele, de acolo răsare soarele
Dar ce is budele acelea cu acoperis din tabla zincata?...
@Canada:
Draga Boc , ține-o tot asa! La Gradina Botanica nu vrea sa între nimeni?
@Super Boc!: prin Gradina Botanica oricum se scurge canalizarea cu toata mireasma ei, deci nu m-ar mira sa construiasca si acolo :)
Nu mitici au spus DA imbecililor,a spus unul din PNL pe care voi ati votat grupa mare PNL-ul.
PS: de la 1 martie 2021 veti mai da vina pe Budapesta,lasilor.
O campanie "numai o stea" pe google si booking ar putea avea succes daca sunt cateva mii de review-uri proaste pentru hotel. Mai un zvon despre gandaci, mai o mancare care miroase a stricat....
@ : e un marriott saracule, gandaci ai tu in casa ta...
SA FIE ,,, CAVOUL LUI GHISE !!! ,,ce bine se va regula NEVASTA LUI ACOLO !!!
Istoria românească a avizării Hotelului de pe Avram Iancu. La Cluj, Comisia Monumentelor a spus ”NU”, dar ”miticii” au spus ”Da”
miticii ?!
Incitarea publicului, prin orice mijloace, la ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane ...
Recomandarea CERI de Politica Generală nr.15: aspecte principale ...
Discursul… Citeste mai departe
@!: ca a venit unul din Sibiu și a făcut curățenie la noi....
@!: apai site-ul asta numa pe asta se bazeaza. Daca ar scoate incitarea la ura, traficul ar scadea cu peste 80%.
Daca s-ar verifica persoanele care au comentarii cu tenta de incitare la ura, s-ar descoperi ca toti sunt angajati de stiri de cluj.
@dasda:
EU unul inafara de a trage una alta nu m-as atinge de un fir de par a colocatarilor mei..., așa au fost și bunicii și străbunicii mei care au trăit in buna colaborare și prietenie cu ei, așa cum suntem noi azi, romanii get begeti.
Suntem o natiune bazata pe minciuna , hotie , coruptie!
@Din pacate: POPOR de kkat ! Nu meritati ca sa existati !
POPOR necioplit !
Ma, oare vede cineva ce cocioabe ca in Uganda sunt langa hotel, pe deasupra si cu acoperis de tabla ca in Sud, pe la mitici?
Eu zic ca alea ar trebui daramate URGENT, asa o sa se vada petecul acela de zid din spate.
@London:
@London: urmeaza si alea. doar ma stiti. Unde poti turna ciment e pacat sa lasi copaci. ies actele si le radem. facem bloc
@Emil Bloc:
comisia nationala a monumentelor e for decizional superior. Cei din primarie nu aveau cum sa respinga pe motive estetice din moment ce are aviz favorabil insasi de la specialistii in estetica si stilistica. Ar fi putut fi acuzati de abuz in serviciu.
@alina: Până la urmă, poliția județeană a făcut un proces verbal cu șeful muncitorilor și a dispus încetarea lucrărilor, dar beneficiarul a retras muncitorii și a adus alții, care ziceau ”Domnule, noi nu știm nimic”, iar casa a fost demolată. Nu s-a întâmplat nimic pentru că autoritățile au închis ochii
@Ionut: eu m-a referit la emiterea autorizatiei. Cum poate un functionar din primarie sa spuna " e urata, modifica" cand cei care raspund de expresia arhitecturala si de incadrarea in zona protejata au spus ca e bine? in baza a "ce" sa spuna functionarul - hai, mars, acasa? nu avea cum sa respinga pe motive estetice, care, sunt pana la urma subiective.… Citeste mai departe
@alina: “Pentru că la Comisia Monumentelor Istorice Cluj, Virgil Pop, a fost o nucă tare, operațiunile s-au mutat la București. După acest aviz, emis în iunie 2008, ultimul dat de Comisia Zonală a Monumentelor Istorice Cluj, bătălia pentru construirea hotelului s-a mutat în plan politic, la București”. Apoi: “Constructorii au făcut contestație la… Citeste mai departe
Sa fie 20 proprietari cu o curte ca aceasta in centrul Clujului și sa nu fie interesați dacă nu de curățarea acestuia, măcar de cumpărarea lui. Bine ca dacă o foloseau gratis era bine, asta e aceeași problema peste tot in Cluj. Savanții și geniile orașului vor livada la picioare fără a se ocupa de întreținerea ei.
De la ce partid a aprobat proiectul? De la PNL,de la ce partid face parte acest hot mic?de la pnl
CE-I CU BULIBASEALA ASTA A VOASTRA?CUM ADICA MITICII AU SPUS DA?IAR DAM VINE PE ALTII? PAI BAAAAAAAAAAAAAAHH,ORASUL E ACAPARAT DE CIUMA GALBENA DE VREO 15 ANI,MUNICIPIUL,JUDETUL,TOOOOOOT,SI VOI VENITI CU MITICII? DACA NU VROIA PITICUL ATOMIC SA SE CONSTRUIASCA ASA CEVA,NU SE FACEA SI GATA!!!!!!!!
Deci tot liberalii!!! Si Emil se face ca nu stie nimic. Hi,hi,hi,
@afara cu ei!!!: PUZ-ul a fost aprobat cand primar era Apostu, in 2010.
Chiar daca in acest caz nu se mai poate face nimic, oamenii ar trebui sa continue protestul pentru a arata ca nu vor tolera ceva asemanator. Exista alte zeci de locuri similare in Cluj care sunt vanate din umbra de rechini, caracatite si casaloti ucigasi.
@Dinu:
Lăsați bocetele ca nu ne interesează stoparea dezvoltării orașului.
@Dinu:Asa cum precizezi sunt multe locuri vânate in Cluj de către dezvoltatorii imobiliari “de casa” care dau șpăgi mari,2 exemple concludente:terenul de la intrarea in parcul rozelor care a stat neîngrijit vreo 10 ani și brusc apare un bloc,blocul de pe theodor Mihali care iese pana pe trotuar,terenul de lângă construcția de pe theodor Mihali colț… Citeste mai departe
@Emil: nu știu ca nu am dovezi clare de spaga dar mai sunt terenuri pe Cluj care au fost luate de cine trebuia.
Hai că măcăne,din grădina botanică medievala au disparut niste garaje, cimitirul de masini , ăla-i baiul acolo. Si nu vor mai avea unde sa-si intinda rufele in curtea interioara. Ăștia din casa aceea cu intrare din Kogălniceanu. Zeci de ani buni nimeni nu a fost ingrijorat de Casa Călăului, de ex teatrul vechi, de matusalemicii copaci japonezi si sfecla… Citeste mai departe
@Măcănitura: si treceam pe acolo de ti-era mai mare scarba ca faceau locuitorii gangbang si streeptees de trebuia sa-i pun bandaj pe ochii femeii mele, nu de rusine ca-s bine dotat dar mereu ii spuneam ca altul mai tare ca mine nu-i.
@Măcănitura: exact, acolo era o mizerie si boschetareala, ce gradina botanica? Era un ***** ce vindea chestii de gradina. Si acuma vin un marriott? Clujeni retrograzi...csf muncitori de pe sate
NORMALITATE, NE CONFORMAM....
@BINEINTELES CIF:
Nu mai tin minte cand s-a afisat terenul spre vanzare daca am fost beat sau nu?
Alta data voi fi mai aient ca-mi sufla banditii afacerea.Il cumparam DACA ERAM TREAZ SI DACA RAMANEA PARC.
@Preemtor de rang superior: e lovit de nulitate orice vanzare fara parcurgerea etapelor legale.