Sambata 2 Noiembrie

ISU Cluj: La femeia care a murit în fața Interservisan primul echipaj SMURD s-a dus cu butelie de oxigen


Fiica femeia care a murit în fața clinicii Interservisan susține că primul echipaj medical SMURD care a ajuns nu avea butelie de oxigen. ISU Cluj susține că aceasta dezinformează.

A durat foarte mult până a venit salvarea și a venit fără oxigen și iar am așteptat până a venit a doua salvare cu oxigen în fața unui spital oameni buni la usa Interservisanului mama mea zacea intinsa pe jos si nu i acorda nimeni primul ajutor”, a relatat fiica Danielei Herea, femeia care a murit.

Purtătorul de cuvânt al ISU Cluj, maiorul Andrei Biriș, a explicat că ”echipajul SMURD a fost alertat la ora 17.53 pentru a acorda primul ajutor calificat unei persoane, despre care s-a anunțat că este în stare de dispnee, pe strada Nicolae Pascaly din municipiul Cluj-Napoca. În timpul deplasării echipajul a primit informația că este posibil să fie mai grav cazul pentru care au fost alertați și au pregătit din timpul deplasării materialele și pașii necesari în astfel de cazuri. 

Salvatorii SMURD au ajuns în 10 minute la locația indicată, unde au găsit victima, în vârstă de cca 60 de ani, întinsă în poziția laterală de siguranță și au recunoscut imediat semnele stopului cardio-respirator (lipsa respirației și a pulsului central). Au fost începute pe loc manevre de resuscitare cardio-pulmonară, cu compresiuni toracice, intubare și ventilație cu oxigen. De asemenea, s-a solicitat sprijinul echipajului medical prin stațiile radio, chiar dacă Ambulanța de Resuscitare și Terapie Intensivă a Serviciului de Ambulanță Județean era în deplasare spre caz.

Referitor la afirmațiile despre faptul că ambulanța nu ar fi avut butelie cu oxigen în momentul sosirii la locul solicitării, precizăm faptul că aceasta avea toate echipamentele verificate și funcționale, inclusiv trei butelii cu oxigen. Ambulanțele SMURD au în permanență două butelii de oxigen de 10l și una de 5l, care pot asigura necesarul pentru oxigenoterapie aferente cazurilor din câteva zile sau chiar pentru situații mai ample, cu cum ar fi accidentele cu victime multiple. 

Manevrele salvatoare au fost realizate utilizând echipamentele medicale speciale (I-GEL), iar în același timp a fost realizat accesul intravenos cu administrare de adrenalină și soluție de NaCl. Prin intermediul defibrilatorului automat s-a monitorizat cardiologic pacientul și s-au administrat șocuri electrice, în parametrii stabiliți în mod automat de către echipamentul medical. 

Protocolul de resuscitare a readus, după aproximativ 15 minute, pulsul persoanei resuscitate, cel puțin în primă fază, moment în care a fost preluată de către echipajul medical SAJ, împreună cu echipamentele medicale folosite de către ambulanța SMURD. Evoluția ulterioară a pacientei a fost asistată și monitorizată medical de către echipajul SAJ, fiind preluată și transportată la spital”.

Comentarii Facebook