IT-iștii din Cluj protestează! Refuză să mai lase bacșiș în restaurante: „Să simtă și alte industrii că ne-au scăzut nouă salariile”


Decizia Guvernului de a elimina facilitățile fiscale pentru angajații din IT, în urma adoptării controversatei „Ordonanțe Trenuleț,” a generat o reacție neașteptată: tot mai mulți IT-iști din Cluj-Napoca refuză să mai lase bacșiș în restaurante și preferă să-și pună banii la ciorap pentru zile negre. 

Pe rețelele de socializare, programatorii și alți angajați din domeniul tech își exprimă nemulțumirea, spunând că pierderea scutirilor fiscale le-a afectat semnificativ salariile. Mulți afirmă că, în acest context, renunțarea la bacșiș este o modalitate de a-și ajusta cheltuielile.

Dacă tot nu mai avem scutiri, am putea renunţa şi noi la tips/bacşiş să simtă şi restul Nu ştiu câtă lume lasă bacşiş, eu sunt obişnuit cu clasicul 10%, iar când ies în oraş şi mă uit în jur mesele sunt pline de corporatişti. Hai să simtă şi alte industrii că ne-au scăzut nouă salariile.”, a scris un angajat din domeniul IT pe rețelele de socializare. 

Un alt IT-ist a relatat că prețurile din Cluj-Napoca sunt nejustificate: „Păi nu mai lasă… mai ales dacă eşti din Cluj.  

Long story short am vrut să iau 2 pizza acum câteva zile (să le comand la ei pe site şi să le ridic direct din restaurant să mâncăm acasă) şi preţul era undeva peste 100 de lei.

Atunci mi-am amintit că anul trecut pe vremea asta mâncam pizza la restaurant în Alpii italieni la cota aprox 2500m (cred că era chiar restaurantul la cea mai mare altitudine din zonă) şi o pizza (care a fost foarte bună) costa cam cât ca la Cluj. În staţiune… în Alpi… în Italia. Evident că am renunţat la a mai lua pizza la suprapreţ.  

Şi nu vă faceţi griji… au patronii bani de salarii pentru ospătari dar atâta vreme cât unii se simt bine să le umple buzunarele, salariile la ospătari nu vor creşte. O să ajungem la tipping culture ca în state şi apoi o să ne mirăm de ce.

Am văzut că am unii prieteni care se simt foarte măreţi şi dau bacşişuri mari… aşa îşi umflă unii egoul… aşa fac ei impresie.”  

Eu nu mai las bacşiş de un an şi ceva. La ce preţuri se practică acum la orice serviciu deja mi se pare furt să mai dau şi extra.” , a comentat o altă persoană. 

Un alt angajat din domeniul IT susține că din cauza ratelor pe care trebuie să le plătească în următorii 20-30 de ani nu mai are de gând să lase bacșiș: „Preţurile în restaurante sunt deja foarte mari. 

În ultimii 2 ani am mai oferit bacşiş doar în cazuri excepţionale. Am rate pe 20-30 de ani. Ce rost ar avea să ofer bacşiş doar pentru o comandă?! După scăderea actuală nu cred că voi mai lăsa deloc bacşiş. Nu am nimic împotriva chelnerilor/livratorilor ... dar datoriile au prioritate.”.

Mâncarea e nejustificat de scumpă în Cluj-Napoca. Fără exagerare la preţuri e la 20% peste Roma şi la calitate e mult sub.  

Familia mea, nu mai mâncăm în oraş în Cluj-Napoca, nu are sens. Prefer un city-break în Roma, Varşovia, Budapesta sau unde am zbor direct în Europa.  

Calitatea restaurantelor a scăzut masiv în ultimul timp, probabil în ritm cu creşterea preţurilor care a dus la un colaps la numărul de clienţi, ceea ce a dus la scăderea calităţii.”, a relatat un internaut. 


Comentarii Facebook