Vineri 22 Noiembrie

Iuliu Maniu s-a duelat la Cluj cu Amos Frâncu. Clujul și istoria lui


Este un lucru știut de puțini oameni că Iuliu Maniu şi importantul de atunci Amos Frâncu s-au duelat cu pistoanele acum aproape 120 de ani.

Pentru duelul cu pricina, ei şi martorii au încheiat un ”Protocol luat în afacerea de onoare ivită” (vezi imaginile ataşate cu două documente încheiate atunci), la care, printre alţii, martor a fost şi Alexandru Bohăţel.

Duelul a avut loc pe 9 septembrie 1901.

Tatăl lui Amos Frâncu a fost tribun în armata lui Avram Iancu. Disputele dintre Iuliu Maniu şi Amos Frâncu au fost pe baze politice. Existau două doctrine în Partidul Naţional Român. Doctrina activistă, de participare activă în Parlamentul Ungariei de la Budapesta a deputaţilor români, şi doctrina pasivistă, a Partidului Naţional Român din Transilvania –că era şi Partidul Naţional Român din Banat. Unii erau activiştii, ceilalţi erau pasiviştii. Probabil acesta a fost motivul. Amândoi erau în PNR”, explică, pentru portalcj.ro, istoricul clujean Vladimir Alexandru Bogosavlievici.

Iuliu Maniu s-a născut la 8 ianuarie 1873 în localitatea Bădăcin, comuna Pericei, pe atunci în comitatul Sălaj (în județul Sălaj de astăzi), fiu al lui Ioan și Clara Maniu. Tatăl său, Ioan Maniu (1833-1895), a crescut în casa unchiului, Simion Bărnuțiu, urmând studiile juridice la Pesta și Viena. 

Maniu și-a făcut studiile la Universitatea din Cluj (Facultatea de Drept - 1891-1896), pe care le-a continuat la Budapesta și la Viena, unde a devenit doctor în drept în anul 1896. Revenit în Transilvania, s-a stabilit la Blaj, unde și-a început activitatea de avocat al Mitropoliei greco-catolice și profesor de drept civil la Academia Teologică greco-catolică din "Mica Romă" a Transilvaniei.

Iuliu Maniu a fost un om politic român, deputat român de Transilvania în Dieta de la Budapesta, de mai multe ori prim-ministru al României (noiembrie 1928-iunie 1930; iunie 1930 - octombrie 1930; octombrie 1932-ianuarie 1933), președinte al Partidului Național-Țărănesc (1926-1933, 1937-1947), deținut politic după 1947, decedat în închisoarea Sighet. A fost membru de onoare (din 1919) al Academiei Române.


Comentarii Facebook