Duminica 22 Decembrie

Judecătorii clujeni plâng după pensiile speciale. Bilanțul Curții de Apel: Noi nu putem să investim la bursă sau să închiriem un apartament


Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Nicoleta-Margareta Ţînț, și unul dintre membri, judecătorul Andrea Chiș, de la Curtea de Apel Cluj, au atras atenția că fără pensiile speciale judecătorii sunt vulnerabili și nu își mai pot asigura o bătrânețe liniștită.

Situația actuală, în care pensia depășește cuantumul salariului, că de fapt aceasta este imputația care ni se face, a rezultat din o dispoziție legislativă prin care s-a schimbat modul de plată a contribuțiilor. 

Eu cred că dacă vom fi cu toții uniți și vom explica foarte bine de ce pentru judecători pensia de serviciu nu reprezintă un privilegiu, ci este un element al independenței magistratului, și nimeni nu trebuie să atenteze la ele. Societatea trebuie să știe că spre deosebire de celelalte categorii sociale, judecătorii și procurorii au foarte multe interdicții și incompatibilități, tocmai pentru că avem nevoie de judecători și procurori care să nu fie cu gândul la nimic altceva, decât la dosarul pe care îl au în față, iar atunci când în mod abrupt ataci la maniera la care s-a petrecut acum, eu cred că noi trebuie să folosim toate pârghiile legale pentru a determina puterea legislativă să renunțe la acest demers”, a declarat Nicoleta-Margareta Ţînț, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, la bilanțul Curții de Apel Cluj 

Am auzit un coleg de la facultate care este avocat și care a spus că la ce vă trebuie pensiile și salariile astea. ”Faceți-vă avocați, dacă vreți așa ceva!”, a spus acesta. I-am spus că nu poți să aștepți muncă de calitate pe remunerație foarte mică. Dacă ne uităm prin comparație cu alți bugetari … S-au mărit salariile altor bugetari, care au salarii apropiate de un judecător penal, pentru o muncă poate mai puțin dificilă ca volum, cu ore suplimentare plătite, cu posibilitatea de a lucra și în mediul privat și de a investi ce lucrează în acțiuni, pentru că noi nu avem voie… Vreau să vă spun că acest salariu cum este nu îl poți investi în nimic, dacă vă uitați în legea salarizării. Eventual poți să îți cumperi o casă, dacă mai ai bani. Nu știu cât poți să aduni, să mai ai încă un imobil și să îți faci pentru bătrânețe de o chirie. Asta poți să faci, dar nici măcar nu poți să închiriezi pe AIRBNB, pe un site, pentru că este activitate comercială. Ca să înțelegeți, noi nu avem nicio posibilitate să ne asigurăm o bătrânețe cum are orice altă categorie profesională. Nimeni nu se întreabă cât ai de învățat ca să devii judecător. Câte examene ai de dat ca să promovezi în magistratură. Câte legi ai de studiat, câte cărți ai de citit… Vrem să se facă acest lucru pe bani de nimic? Îți pleacă oamenii în avocatură, cei de calitate”, a spus judecătoarea Andrea Chiș, membru CSM.

Conform declarației de avere a judecătorului Nicoleta-Margareta Ţînț, deține două apartamente cumpărate în 2006 și 2011 și a finalizat o casă de 188 mp, în 2019. În 2018 avut un salariul de 384.000 de lei, adică 32.000 de lei lunar.

Andrea Chiș deține numai un apartament de cumpărat în 2016 și a avut în 2018 un venit anual de peste 700.000 de lei (salariu și indemnizație de la CSM), adică peste 60.000 de lei lunar (Toate veniturile sunt în imaginea de mai jos).

Untitled.jpg

Comentarii Facebook