Duminica 22 Decembrie

Judecătorul Cristi Danileț, despre cei 49 de studenți de la Drept prinși copiind: Fenomenul nu e nou, dar s-a diversificat


Judecătorul clujean Cristi Danileț a spus, după apariția cazului celor 49 de studenți de la Drept prinși copiind, că fenomenul nu e nou. 

Fenomenul acesta, al copiatului la examenele din facultate, nu e nou. Dar, odată cu dezvoltarea tehnologiei, s-a diversificat.

Ştiţi că sunt facultăţi dotate cu aparate de bruiere a semnalelor pentru telefoanele mobile ascunse la studenţi, prin care se transmit răspunsurile corecte în cască pusă în ureche? Ştiţi că sunt profesori în alte facultăţi care vin în sala de examen cu geanta în care se află propriul aparat de bruiaj? Ştiţi că sisteme de filmat cu minicamere a întrebărilor grilă se închiriază în cartierele studenţeşti cu ziua, în perioada de sesiune? Știți că sunt facultăți unde studenții copiază cu acceptul profesorilor, care nu vor sa piarda taxele plătite de studenți si, dacă e vreunul care denunță acest sistem, atunci este eliminat chiar de către studenți din mijlocul lor si i se pune in vedere sa nu vina la festivitatea de absolvire?

Ei, bine, de când cu examenele online, nu ştiu câţi mai învaţă. Studentul este pur şi simplu prea tentat să copieze şi unii o fac cu nesimţire. Întoarce camera într-un anumit unghi, are un individ în aceeaşi încăpere care îi dictează etc”, a scris Danileț.

Acesta spune că tragedia este că cei care copiază sunt studenți la Drept. ”Aşa trec facultatea, copiind. Şi, din cauza examenelor tip grilă, copiatul a devenit regula, iar tehnica a urcat la nivel de artă. Atât de bine se învaţă unii să copieze la Drept, încât prin anumite tehnici încă nedescoperite sau, să spunem, prin voia sorţii, trec până şi de marele concurs de la INM. Mă rog, aşa se întâmpla până în 2011 când am sesizat primul caz de fraudă: nouă indivizi din aceeaşi localitate, buni prieteni, obţinuseră acelaşi punctaj la testul grilă. Atunci am raportat ceea ce se întâmplă şi am fost nevoiţi ca an de an să punem aparate de bruiaj în zeci de săli de concurs pentru viitorii magistraţi. Da, aţi citit bine, viitori magistraţi. Bine, nu i-am putut dovedi pe cei nouă, prin urmare nu au fost eliminaţi. Trei au trecut de toate probele, însă.

Chiar şi aşa, tot au fost prinşi unii copiind sau încercând să copieze la INM. Acum, se apelează la metode mai rudimentare: se cer la baie în timpul concursului şi - minune! - pe drumul spre toaletă şi înapoi în sală le vine inspiraţia. Dacă auziţi de un membru CSM care, prin anii 2012-2016, înainte de concurs, îmbrăcat la costum, umbla prin toaletele facultăţilor unde se dădea acest concurs şi găsea fiţuici plasate în rezervorul de la WC sau în ghivecele de flori de pe holuri, acum ştiţi despre cine e vorba.

La un concurs de intrare in magistratură pentru juriștii cu vechime a fost prins un polițist care avea pe el tehnica de ascultat luată... de la serviciu. Asta a fost tare de tot.

Țin minte că, într-un an, un magistrat stagiar care dădea examenul de capacitate a fost prins copiind cu cască: subiectele le fotografia şi le transmitea în afară unde o echipă de patru persoane, pe materii, deschidea cărţile şi îi dicta răspunsurile.

Sunt convins că astfel de cazuri de fraudă au fost şi sunt puţine. Dar nu ne fac cinste. Cât timp la şcoală şi liceu se dau bani profesorului de la clasă disimulaţi ca plată pentru meditaţie, cât timp la facultate se copiază în draci, cât timp lucrarea de licenţă se comandă contra cost pe net, cât timp teza de doctorat se plagiază, să nu ne mire că în funcţii cheie, inclusiv cele ocupate de profesori şi demnitari, vom avea oameni doldora de diplome pline cu note mari, dar proşti...tămâie. 

Ah, da, incă ceva: la o facultate un profesor de Drept este condamnat penal; omul predă, bine mersi. La o altă facultate de Drept, un profesor insultă și calomniază magistrații, pe blog și la ore. La altă facultate de Drept, profesorul uită să vină la ore, fiind înlocuit de asistent tot anul. La o altă facultate, un profesor de Drept preferă să fie prezent la televiziunile condamnaților. Toți aceștia pregătesc generații de viitori oameni ai legii.

Din fericire, mulți profesori și studenți sunt buni. Din păcate, nu toți”, a mai adăugat acesta.

Comentarii Facebook