Vineri 22 Noiembrie

Judecătorul Cristi Danileț, la superTeach, discurs REALIST și DUR în fața profesorilor la Cluj despre starea școlii în 2019


Judecătorul Cristi Danileț a fost invitat să vorbească la evenimentul SuperTeach, unde a explicat profesorilor cât de nepregătiți pentru viață sunt tinerii care termină școala în România, ținând cont și de pericolele care există acum.

De ce trebuie să meargă copiii la școală? Care are fi argumentul prin care ar trebui să îi convingem, pentru că 73% dintre elevii dvs. spun că se simt singuri la școală, că se plictisesc la școală, că nu înțeleg aplicabilitatea practică a cunoștințelor dobândite la școală. Cum îi convingem pe copii că trebuie asculte de părinți? Cum îi convingem pe adulți că trebuie să respecte legile? 

De ce avem nevoie să mergem la școală? Pentru că avem nevoie de educație! De ce să respectăm părinții? Pentru că avem nevoie de părinți și atunci când suntem mai mici și apoi când suntem mai mari! De ce să respectm legile? Pentru că avem nevoie de protecție!

Dacă vă gândiți că atunci când vorbim de părinți, vorbim de dragoste și familie, automat ne gândim la emoție, deci la suflet. Atunci când vorbim despre școală, vorbim despre instrucție și atunci vorbim despre inteligență, despre spirit.

Atunci când vorbim despre lege, vorbim despre siguranță, de acțiuni fizice, și atunci vorbim de protecția noastră fizică și a bunurilor noastre. Așadar, iată omul complet, cu suflet, cu spirit și cu trup. Sunt și eu un fel de dascăl, promovând acest proiect de educație juridică în școli”, a spus magistratul. 

Judecătorul Cristi Danileț a prezentat și câteva cazuri extrem de grave dezvăluite de mass-media, unde copiii au fost agresați de profesori, s-au bătut între ei, violul de la Vaslui, profesori care au întreținut relații cu elevii și i-a întrebat pe profesori ce e de făcut. ”Trebuie să îi învățăm pe copii că tot ceea ce transmit în mediul online poate fi periculos pentru ei, dar, desigur, noi evităm să facem educație sexuală în școli pentru că se supără preoții și probabil unii dintre părinți (n.red. profesorii au aplaudat). Este un liceu celebru din Cluj (n.red. Gheorghe Șincai), unde elevii și-au făcut un grup de discuții pe internet și și-au permis să insulte profesorii din școală, ceea ce a generat o complexă acțiune disciplinară din acel liceu. Așa am aflat că există grupuri pe internet, publice sau private, dar Curtea Suprempă a stablit să toate discuțiile în mediul online sunt în spațiul public și trebuie să atragă răspunderea celor care încalcă legea. Deci ce facem?”, se întreabă judecătorul. 

Soluția, conform magistratului, ar fi introducerea unor ore de educație juridică în școli.

Dvs ce faceți? Noi ce facem pentru ca astfel de lucruri să nu se întâmple? O să veniți la conferințe și o să ziceți / zicem că avem o grămadă de probleme. Ne vom uita pe internet și vom zice că și alte țări au probleme și vom face statistici și veți pleca acasă neputincioși pentru că nu puteți schimba societatea. Eu nu vrea să schimb România sau oamenii, eu vreau să îi ajut să evolueze, să înțeleagă că niște noțiuni minime despre drept și legislație ar trebui să fie cunoscute. La 14 ani, copiii răspund penal. Pot să aibă dosar penal. Când îi învățăm aceste lucruri? La 14 ani ei primesc buletin și au impresia că singurul avantaj al buletinul este că au numele scris pe un act. Educația juridică trebuie să existe mai devreme. Este un proiect din 2013 prin care judecătorii pot merge în școli și licee, copiii pot să vină în tribunale, putem face procese simulate și putem face concursuri”, a explicat judecătorul Cristi Danileț. 



Comentarii Facebook