La Cluj ninge de parcă e Crăciunul, dar imediat vin Paștile. Să fie aceasta ”Zăpada mieilor”? - VIDEO


O ninsoare ca în povești s-a abătut asupra Clujului, reamintind de atmosfera care ar trebui să fie în preajma Crăciunului. 

Vortexul polar cu care ne-au ”amenințat” meteorologii a adus o ninsoare încă din noaptea de luni spre marți, iar zăpada a continuat să cadă.

Ca peisajul de iarnă adevărată în prag de primăvară să fie complet mai ninge și cu fulgi mari, ca în poveștile de la gura sobei. 

”Zăpada mieilor” anunță venirea primăverii și anunță finalul iernii

Am putea spune că aceasta este ”Zăpada mieilor!”, adică, potrivit tradiției populare, ultima ninsoare din an, care ar trebui să fie la final de martie, dar uneori cade și în luna aprilie, și indică finalul iernii.

Această ninsoare este un indicator al venirii primăverii. Zăpada mieilor este considerată ultima suflare a iernii și a primit acest nume deoarece în această perioadă sunt aduşi pe lume mieii, simbolul primăverii.

O altă explicație pentru numele de zăpada mieilor este aceea că atunci când ninge în martie, fulgii sunt mari și pufoși și le amintesc oamenilor de mielușei.

Agricultorii spun că această ultimă zăpadă este foarte importantă pentru culturi, deoarece reprezintă o rezervă de apă în sol, care va ajuta plantele să crească.

Legenda care stă la baza ninsorii mieilor

Tradiția zăpezii mieilor este legată de legenda Babei Dochia, a Mărțișorului și a Dragobetelui, principalele sărbători românești din această perioadă.

Legenda spune că Baba Dochia avea un fiu pe nume Dragobete. Acesta s-a îndrăgostit de o fată frumoasă şi tânăra ca primăvara și a decis să se căsătorească cu ea. Mama sa nu a fost, însă, de acord și a decis să scape de viitoarea sa noră. Dochia i-a dat fetei un ghem de lână neagră şi i-a cerut să se ducă la râu să-l spele până se face alb.

Logodnica lui Dragobete s-a supus și a încercat din răsputeri să albească ghemul, dar fără succes.Din cauza frigului și a apei înghețate, mâinile fetei au început să sângereze, dar ea a refuzat să plece spre casă până nu-şi îndeplinea sarcina.

Impresionat de durerea fetei, Iisus Hristos i-a apărut în cale, i s-a prezentat drept Mărțișor, şi i-a dat o floare roşie, spunându-i să spele lâna cu ea. Făcând ce i s-a spus, fata a reușit să facă lâna albă. Fericită, ea s-a întors acasă și i-a povestit viitoarei soacre ce s-a întâmplat.

Baba Dochia nu l-a recunoscut pe Iisus Hristos și, crezând că a venit primăvara, și-a luat cele 9 cojoace și a urcat cu oile pe munte. Cu fiecare zi care trecea, baba mai dădea jos câte un cojoc, pentru că afară se încălzea.

În cea de-a 10 zi, când Baba Dochia a rămas doar în cămașă, pe munte a venit un viscol și ninsoare care au înghețat-o alături de oile sale, scrie lapensiuni.ro.

Această ultimă ninsoare, care a înghețat-o pe Baba Dochia și oile sale, a primit numele de zăpada mieilor.

WhatsApp Image 2023-04-04 at 13.58.09.jpegWhatsApp Image 2023-04-04 at 13.58.07.jpegWhatsApp Image 2023-04-04 at 13.58.06.jpegWhatsApp Image 2023-04-04 at 13.58.05 (1).jpegWhatsApp Image 2023-04-04 at 13.58.05.jpegWhatsApp Image 2023-04-04 at 13.58.02 (1).jpegWhatsApp Image 2023-04-04 at 13.58.02.jpegWhatsApp Image 2023-04-04 at 13.58.01.jpeg

Foto: Cristi Vescan

Comentarii Facebook