Duminica 22 Decembrie

La Cluj s-au plătit alocaţii pentru 49 de copii morţi de câţiva ani

 

La Cluj au fost descoperiți părinți care încasau alocații pentru copii lor care decedaseră, fără ca ei să fi declarat acest lucru instituțiilor abilitate. Au fost identificate 49 de astfel de cazuri.

 

Directorul executiv al Agenţiei Judeţene de Prestaţii şi Inspecţie Socială (AJPIS) Cluj, Viorica Zlati, a declarat că a fost făcut un control în perioada 29 aprilie - 31 mai pentru a fi găsite cazurile în care statul este fraudat.

 

Inspectorii sociali au identificat 17 cazuri, din 42 de suspiciuni, în care s-a efectuat plata alocaţiei de stat deşi copilul era decedat. Ulterior, au mai fost descoperite alte 32 de astfel de cazuri. De asemenea, s-au identificat şapte cazuri, din 53 de suspiciuni, de plată necuvenită pentru copii cu vârsta peste 18 ani fără dovada frecventării cursurilor şcolare. S-a recuperat din prejudiciul total suma de 30.614 lei, urmând să mai fie recuperată o sumă de 154.936 de lei, pentru care s-au emis decizii de recuperare a banilor acordaţi necuvenit. Beneficiarii au fost notificaţi, iar, dacă nu plătesc, anunţăm Administraţia Financiară pentru recuparea sumelor cu titlu executoriu”, a spus Vioroca Zlati, conform Mediafax.

 

Cele 49 de familii primeau o alocație lunară de 42 de lei pentru copii morţi.

 

Obligaţia de a declara un copil decedat aparţinea familiilor, dar şi primăriilor. Sunt cazuri de copii decedaţi în urmă cu doi-trei ani, cel mai vechi fiind din 2001. Am discutat cu tatăl acelui copil decedat în urmă cu 12 ani, care a încasat în acest interval alocaţia de stat şi care era revoltat că trebuie să plătească o singură dată suma pe care o datora şi a cerut să o eşalonăm. A recunoscut că ştia că încasează necuvenit acele sume, dar a spus că familia este săracă şi a avut mare nevoie de bani. S-a gândit, probabil, că nu va fi descoperit. Cred că toate acele familii s-au gândit că, dacă nu s-au suprapus până acum bazele de date, vor scăpa. Eu am fost şocată de ceea ce am descoperit”, a mai afirmat Viorica Zlati.

 

Agenţia clujeană va suprapune în fiecare lună bazele proprii de date cu ale celorlalte instituţii pentru a nu mai apărea cazuri de acest gen.

Comentarii Facebook