Vineri 22 Noiembrie

La Cluj, se caută un teren pentru a fi construit un Spital Regional de Copii. Tișe: Avem banii și îl putem face

 

Spitalul Regional de Urgență pentru Copii nu mai poate fi construit pe terenul de pe strada Victor Babeș, pentru că s-a schimbat legislația. 

 

Problema pe care o avem acum, o să fiți surprinși, este legată de teren, de locație. Acel teren de pe strada Victor Babeș, în urmă cu 3 sau 4 săptămâni a apărut un ordin al Ministrului Sănătății, care spune că în cazul spitalelor noi pe care le construiești trebuie să ai un număr de metri pătrați, spații verzi pentru fiecare pat. Numai că ajungem la concluzia cu cei de la DSP și de la Spitalul de Copii, că trebuie să fie un spital undeva la 700 de paturi, pentru că trebuie să ai și spații pentru părinți. Astfel că ne trebuie undeva la 1,5 hectare de teren. 

 

Problema că în zona centrală și pericentrală nu găsim un teren de 1,5 hectare. Terenul de pe Victor Babeș are undeva la 7.000 de metri și este impropriu, pentru că nu mai avem spațiu verde. 

 

Am demarat deja un studiu de prefezabilitate, care să ne dea soluțiile alternative. Să ne spună dacă avem teren potrivit care e, fie că e privat, fie că e public. Atunci putem trece la exproprieri. Fie dacă găsim construcții potrivite, unde legea ne permite să îl cumpărăm dacă este până la costul de producție și prin studiu se demonstrează că e prețul real de producție și nu e cu adaos. E o chestiune prevăzută de lege, dar clădirea ar trebui să aibă și terenul cerut de lege. 

 

Acum studiul de prefezabilitate merge pe aceste planuri. În aceste luni de iarnă noi trebuie să găsim locația. Mai avem un amplasment înspre Aeroport, pe care îl studiem, altul în Florești, lângă terenul unde se va face spitalul regional de urgență. Dacă am scoate prea tare din oraș acest spital, am avea problema că e departe, dar în interiorul orașului nu găsim teren. Noi trebuie să găsim suparafața pentru a putea construi și nu mai putem amâna”, a precizat Alin Tișe.

 

Președintele CJ Cluj a explicat că, dacă va trebuie vor fi făcute și exproprieri. ”Decizia o vom lua rapid, iar dacă va fi cazul, vom lua în calcul inclusiv posibilitatea de a face exproprieri. Dacă studiul pe care îl facem ne spune asta putem să prindem procedura de expropriere. Facem evaluarea și predăm banii în contul proprietarului”, a mai spus președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.

 

Trebuie să găsim cât mai repede locația pentru că avem bani în buget. Putem duce această investiție fără nicio problemă. Construcția nu ar trebui să coste mai mult de 7 - 8 milioane de euro. Dotarea e o altă sumă, dar poate fi făcută cu bani de la Ministerul Sănătății, de la bugetul nostru și chiar mutate anumite secții actuale care au dotări bune”, a mai explicat Tișe.

 

Șeful CJ Cluj a spus că acesta ar vrea să fie proiectul lui principal în acest mandat. 

Comentarii Facebook