Duminica 22 Decembrie

La Cluj se fură PET -urile adunate pentru Scena Verde - teatrul plutitor de pe Lacul Gheorgheni - FOTO

 

PET -urile colectate pentru a fi construită ”Scena Verde” de pe Lacul Gheorgheni sunt furate din tarcurile amplasate în oraș.

 

Fenomenul a luat amploare incepand de saptamana trecuta, devenind ingrijorator, in contextul in care perioada urmatoare va trebui sa fie cea mai prolifica din intreaga campanie, targetul fiind de 60.000 de PET-uri in 15 zile.  

 

Organizatorii sunt disperați și fac apel la ”organele de ordine cat si la cetatenii ce locuiesc in proximitatea tarcurilor amplasate in oras si care au contribuit la colectarea PET-urilor adunate pana acum, sa ia atitudine fata de aceste furturi si sa semnaleze organele in drept”.

 

Pe Scena Verde ar urma să funcționeze primul teatru in aer liber al orasului.

 

Interviu cu organizatorii:

 

Rep. In ce stadiu se afla Scena Verde?

Ne aflam intr-un moment crucial! A mai ramas doar o luna pana la data inaugurarii teatrului Scena Verde, in conditile in care am avut de depasit extrem de multe obstacole: dificultati de ordin tehnic, financiar, organizatoric, s.a.m.d.

 

Rep. Acum s-au rezolvat?

S-au rezolvat in parte. Din punct de vedere tehnic, dat fiind faptul ca ne confruntam cu “o premiera mondiala”, am avut de solutionat “necunoscute” pe care nu le puteam anticipa, dar care acum au raspunsuri. Am fost nevoiti sa consolidam echipa tehnica si suntem bucurosi  sa-i avem alaturi pe domnul ing. Cornel Farcas care a coordonat si proiectul Podului de PET-uri de pe Bega, la Timisoara si care a preluat responsabilitatea asupra componentei flotante a scenei, precum si pe tanarul ing. Marius Soflete, un exceptional specialist in structuri de lemn, cunoscut pentru proiecte precum “Prispa”, refugiul montan de la Caltun, sau scena din curtea fostei fabrici de bere de la Turda si care, coordoneaza structura pavilionului parametric si executia intregului proiect. De nepretuit a fost in toata aceasta perioada sprijinul d-lui arhitect Andrei Nejur care a coordonat activitatea studentilor arhitecti implicati in proiect inca de la debutul acestuia, gratie parteneriatului cu Asociatia Studentilor Arhitecti Cluj. Deci tehnic stam bine!

 

Rep. Financiar?

Nu ne putem lauda! Sunt doua finantari primite pana acum, ambele extrem de importante pentru proiect si anume: o finantare din partea Primăriei și Consiliul Local Cluj care a acoperit premiile oferite castigatorilor concursului de arhitectura ce a demarat practic proiectul si o finantare din partea Eco-Rom Ambalaje, care a sustinut in buna masura Campania de promovare a proiectului si de colectare a PET-urilor. Asteptam ca Primaria Cluj sa incheie evaluarile pentru sesiunea de finantare aflata pe rol, unde am depus proiectul “Technik Camp” care propune realizarea unui workshop cu studenti de la arhitectura-constructii, fixand si valorizand cunostintele acumulate in procesul cercetarii ce a stat la baza elaborarii acestui proiect tehnic unic in lume, implicand acesti studenti in constructia Scenei Verzi. Daca finantarea va fi aprobata, ea va acoperi o buna parte din costurile de montaj al noului teatru in aer liber. 

Din pacate sponsorii n-au raspuns solicitarilor noastre asa ca, incercam sa atragem banii de care mai avem nevoie tot din comunitate, sens in care am comandat bratarile de silicon ce poarta inscriptia “sustinator Scena Verde” pentru a le oferi celor ce ne doneaza o suma de minim 10 lei. De asemenea avem in pregatire “Party on the roof”, o actiune ce se va realiza cu aportul voluntar al unor artisti clujeni pe data de 15 mai, pe acoperisul Iulius Mall, ce urmareste de asemenea, strangerea de fonduri. Concluzionand, nu stam grozav, dar suntem optimisti intrucat comunitatea si-a asumat acest proiect alaturi de noi! 

 

Rep. Care sunt prioritatile acestui moment?

Avem nevoie de PET-uri si avem mare nevoie de voluntari! Chiar daca suntem aproape de jumatatea cantitatii de PET-uri necesara pentru realizarea scenei flotante, timpul ramas pana la executia constructiei este extrem de scurt. Practic va trebui ca in urmatoarele 15 zile sa adunam cealalta jumatate. Este un deziderat realizabil considerand dinamica colectarii de pana acum. Ea a debutat timid, cu alarmant de putine PET-uri in prima saptamana, dar merge bine acum. Am lansat competitia pentru “Adoptia modulelor flotante” la care au raspuns foarte bine scoli precum Transylvania College, Colegiul National Pedagogic “Gh. Lazar”, Colegiul Tehnic “Anghel Saligny”, Liceul Teoretic “Lucian Blaga”, Scoala Gimnaziala "Ion Agarbiceanu" dar si Fundatia Romana pentru Copii, Comunitate si Familie (lista este inca deschisa). Acesti tineri concetateni vor colecta PET-uri si vor construi cate unul sau doua module flotante ce vor fi parte a constructiei Scenei. 

 

In paralel, am marit numarul tarcurilor de colectare din oras. Sunt 17 astfel de tarcuri la acest moment si vom mai monta inca 8 in urmatoarea perioada. Harta dispunerii acestora poate fi consultata pe situl sau pagina facebook Scena Verde (https://www.google.com/maps/d/edit?mid=zobSuToRwgtU.k8a6K6J3y0KY).

Avem mare nevoie de voluntari pentru ca volumul de activitate a crescut foarte mult in aceasta ultima etapa a proiectului Scena Verde. Ii invit pe toti aceea care considera ca pot da o mana de ajutor, sa completeze formularul existent in pagina www.scenaverde.eu sau sa ne contacteze telefonic (0746 961 478 - Paula Tripon).

 

De ce ar fi Scena Verde in pericol?

Pentru ca ne confruntam in ultima perioada cu o situatie delicata, intrucat au inceput sa se sustraga PET-uri din tarcurile de colectare. Fenomenul este mai acut in Manastur si in Marasti, iar daca el va lua amploare devine periculos pentru Scena Verde. Sunt 60.000 de PET-uri ce trebuiesc colectate in 15 zile, ori astfel de practici pun in pericol acest obiectiv ambitios si implicit proiectul nostru.

 

Cine sunt principalii sustinatori ai Scenei Verzi?

In mod categoric cetatenii clujului si dintre acestia, in mod special, locuitorii Cartierului Marasti! Le multumim pentru modul exemplar in care s-au mobilizat pentru colectarea PET-urilor, dovedind astfel nu doar grija fata de mediu ci, in primul rand faptul ca exista constiinta civica clujeana, una extrem de motivata pentru Capitala Culturala.

 

Din pacate, dupa 6 luni de cand am debutat acest proiect, a aparut si prima manifestare de opozitie. Ea vine din partea unei doamne farmacist deranjata de faptul ca am fi “amplasat un container” in zona farmaciei unde lucreaza. Este un caz izolat, dar pentru ca nu vrem sa pricinuim nimanui vre-o suparare, o rugam si pe aceasta cale sa trateze cu ingaduinta acel tarc de colectare, care va functiona acolo cel mult pana in 15 mai. Poate daca ne da si dumneaei o mana de ajutor, vom reusi sa-l umplem mai repede.

 

Atitudinea generala a clujenilor este nu doar una de sustinere si participativa, ci as spune “incarcata de entuziasm”, ceea ce ne justifica demersul si ne onoreaza. 

Comentarii Facebook