La Cluj va ajunge un elicopter Black Hawk! Raed Arafat: ,,Piloții sunt deja instruiți. Au fost antrenați în S.U.A și Polonia”


Județul Cluj va avea un elicopter modern de tipul Black Hawk, pentru situații de urgență. România dispune de doar șase astfel de modele, iar unul urmează să fie distribuit la Cluj.

Într-o conferință de presă susținută la Cluj, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a vorbit despre investițiile în managementul riscurilor de dezastre. 

O temă dezbătută de către Raed Arafat a fost despre pregătirea județului Cluj în cazul situațiilor de urgență, precum inundații, accidente colective sau incendii. Astfel, Clujul urmează să primească unul dintre cele șase avioane Black Hawk de care dispune România.

,,Piloții sunt deja instruiți. Trebuie să mai facă doar câteva antrenamente de pilotat elicopterul. Să învețe spre exemplu cum funcționează folosirea sistemelor de apă, căutarea pe timp de noapte, iar când o să le învețe o să fie totul pregătit. Piloții au fost instruiți în SUA, Polonia, iar acum se instruiesc în țară, într-un curs organizat la mare. Elicopterul pentru Cluj va staționa pe Aeroportul Avram Iancu și va fi operational în acest an”” a declarat Raed Arafat în cadrul conferinței de presă. 

Elicopterele de tip Black Hawk au fost construite în Europa, mai exact în Polonia.

Elicopterul multifuncțional BLACK HAWK® servește în armata Statelor Unite și în forțele armate ale altor 34 de țări din întreaga lume, fiind recunoscut pentru rezistența și utilitatea sa.

În ultimii 40 de ani, această aeronavă a operat în nenumărate zone de conflict pentru a livra și evacua trupe, a salva vieți sau de evacuare a victimelor, a livra ajutoare de urgență în timpul dezastrelor naturale, etc.

Peste 4.000 de aeronave BLACK HAWK de toate tipurile sunt în serviciu la nivel mondial astăzi. Armata Statelor Unite este cel mai mare operator, cu 2.135 de aeronave desemnate H-60. Aceleași aeronave vândute internațional direct de la Sikorsky primesc denumirea S-70.

Calitățile elicopterului Black Hawk sunt impresionante: poate îndeplini misiuni în toate anotimpurile, poate zbura în furtună, ziua sau noaptea, este foarte rapid și poate transporta un număr mare de pasageri pe care îi protejează chiar și împotriva loviturilor de tun de calibru până la 23mm. Dotat cu armament, Black Hawk devine redutabil în comparație chiar cu aeronave specializate numai pentru luptă. În misiunile umanitare este greu de întrecut, iar ca vehicul aerian de pază a frontierelor este deosebit de valoros.

România dispune de șase astfel de elicoptere. 


Comentarii Facebook