Duminica 22 Decembrie

La Judecătoria Cluj-Napoca durează un an să înceapă procesele! Ai dat în judecată pe cineva în septembrie 2023, procesul începe în noiembrie 2024


La Judecătoria Cluj-Napoca mai bine nu mai deschizi proces, pentru că încărunțești până când începe procesul. Vorbim despre toate cauzele deschise în ultimele 6 - 7 luni. Spre exemplu, un proces banal de contestare a unei amenzi deschis în septembrie 2023 a primit termen de judecată în noiembrie 2024. Astfel de exemple sunt cu duiumul, iar conducerea Judecătoriei Cluj-Napoca ridică din umeri și pretinde că lucrurile nu stau așa rău. 

După 7 ani, judecătorii clujeni i-au acordat despăgubiri unui șofer care și-a distrus roțile mașinii într-o groapă

Știri de Cluj a cerut mai multe date publice, inclusiv salariile magistraților de la Judecătoria Cluj-Napoca. S-a răspuns la toate întrebările, mai puțin la cea privind leafa unui judecător.

Conducerea Judecătoriei a explicat că în 2022 au fost depuse 28.414 procese noi, iar în 2023 s-au deschis 31.220 de cauze, deci o creștere de câteva procente.

Pensionările la 45 de ani și delegările în alte instituții sunt adevărata problemă

În cursul anului 2023 s-au pensionat 2 judecători, au fost transferați la instanțele superioare 10 judecători, au promovat la instanțele superioare 4 judecători, 4 judecători au fost delegați la alte instanțe. În același timp ce au fost numiți la Judecătoria Cluj-Napoca 3 judecători definitivi și au fost delegați 3. Scorul este defavorabil Judecătoriei, iar mai apoi cetățenilor care se așteaptă la un proces rapid. 

La finele anului 2023, la nivelul Judecătoriei Cluj-Napoca erau vacante 7 posturi de execuție precum și 3 posturi aferente funcțiilor de conducere (Vicepreședinte, președinte Secție civilă, președinte Secție penală) şi 10 judecători au avut activitatea de judecată suspendată pe perioada anului 2023 pentru concediu de maternitate, şi de creșterea a copilului până la vârsta de doi ani.

Cu toate că s-a încercat acoperirea posturilor vacante cu posturi acordate din fondul de rezervă, cu delegări de la alte instanțe, numărul mediu de judecători prezenți la serviciu a înregistrat constant o scădere, de la 42,6 judecători prezenți la serviciu în 2022, la 36,3 judecători prezenți la serviciu în 2023”, precizează președintele Judecătoriei Cluj-Napoca, judecător Raul Claudiu Focșan.

În ceea ce privește încărcătura pe judecător, în materie civilă, în anul 2023, încărcătura pe judecător a fost, în medie, de 1.336,6 dosare (n.red. vorbim și de enorm de multe amenzi de circulație contestate și cauze simple), spre deosebire de anul 2022, când a fost atinsă o încărcătură efectivă de 1.102 dosare, în timp ce în materie penală, în anul 2023, încărcătura pe judecător a fost, în medie, de 778,4 dosare spre deosebire de anul 2022, când a fost atinsă o încărcătură efectivă de 698 dosare. 

Judecătoria se laudă că soluționează un proces, în medie, la 4,9 luni

Durata medie de soluționare a dosarelor în cadrul secției civile este de 4,9 luni, iar în cadrul secției penale de 4,0 luni. 

Există şi situații particulare în care termenul rezonabil de soluționare este afectat, din cauza procedurii de citare a părților care au domiciliul sau sediul in străinătate.

În ceea ce privește volumul de muncă al judecătorilor, Consiliul Superior al Magistraturii a adoptat Hot. 2024/13.07.2023, hotărâre prin care s-a recomandat judecarea unui număr de 40 de dosare pe luna, la judecătorii, în materiile non penale şi penale.

Problemele de personal cu care se confrunta Judecatoria Cluj-Napoca, precum si cele privind numărul de cauze aflate pe rolul acesteia se regăsesc si la nivel național fiind reținute si în Hotărârea la care am făcut referire anterior, acestea datorându-se subdimensionări semnificative a schemelor de personal din cadrul instanțelor judecătorești şi a creșterii continue a numărului posturilor vacante de judecător, ritmul de ocupare al acestora fiind semnificativ mai lent comparativ cu gradul de vacantare. 

Programul de muncă al instanței este de 8 ore zilnic, timp de 5 zile pe săptămână, așa cum este prev. de art.89 din ROI, dar in cele mai multe cazuri acest program este depășit deoarece realizarea unui act de justiție de calitate presupune alocarea timpului necesar studierii cauzelor, a analizării problemelor de drept şi a legislației incidente, toate în contextul volumului ridicat de activitate prin raportare la resursele umane existente”, a mai spus Președintele Judecătoriei Cluj-Napoca, judecătorul Raul Claudiu Focșan.

Din 1 aprilie, la Judecătoria Cluj-Napoca si-au început activitatea 5 judecători stagiari și ulterior semnării Decretelor de numire își vor începe activitatea 2 judecători definitivi, ceea ce va duce cu siguranță la scăderea duratei de soluționare a cauzelor prin scăderea încărcăturii pe fiecare judecător.

Dacă aveți cazuri în care procesul dvs este tergiversat, ne puteți scrie pe Whatsapp (0722804093).

Comentarii Facebook