”La mulți ani ani România!” - Imagini de la parada de 1 Decembrie, de la Cluj - Galerie FOTO


Sute de clujeni au asistat la parada de 1 Decembrie, din Piața Avram Iancu. Au fost foarte mulți copii care s-au înghesuit în primele rânduri pentru a saluta soldații, jandarmii, polițiștii și pompierii, care au defilat. 

Marea Unire din 1918 a fost procesul istoric în urma căruia toate provinciile istorice locuite de români s-au unit în anul 1918 în cuprinsul aceluiași stat național, România. Etape preliminare au fost Unirea Principatelor Române din 1859 și dobândirea independenței în urma războiului din 1877-1878, pe fondul renașterii naționale a românilor în parcursul secolului al XIX-lea.

Această zi este sărbătorită de toți românii, fiind motiv de solidaritate. Pentru Cluj, anul 1918 a adus revitalizarea orașului și crearea instituțiilor de forță, care au dus orașul unde este astăzi, universitățile românești. 

La Cluj, după 1918 a urmat o ”românizare” a instituțiilor publice, conduse până atunci de elita maghiară. Anii care au urmat au fost determinați, iar pașii făcuți au fost marcați de deschiderea universității românești (transformarea Universității Regale Maghiare Francisc Iosif, din 1 octombrie 1919, în universitate românească, Universitatea ”Regele Ferdinand I”), crearea echipei de fotbal Universitatea Cluj și deschiderea Facultății de Medicină, în frunte cu ilustrul român Iuliu Hațieganu, care a fost numit profesor și decan. El a fost primul dascăl care a ținut cursuri în limba română, întemeind astfel sistemul de învățământ medical superior în limba română la Cluj. 

În aceiași ani s-au pus bazele viitoarei Politehnici din Cluj, prin înființarea în 1 februarie 1920 a Școlii Superioare Industriale, noua instituție școlară trecând apoi printr-o suită de reorganizări și devenind, în 1922, Școala de Conductori Tehnici. Era unica școală de acest nivel în țară, cu profil electromecanic, precursoare a Politehnicii clujene.

O altă școală cu profil tehnic, creată în 1920, a fost Școala de Conductori de Lucrări Publice, cu specific de drumuri și poduri, veritabilă precursoare a Facultății de Construcții. Școala de conductori tehnici, care s-a bucurat de un important prestigiu în cadrul industriei românești, a fost reorganizată în 1937 ca Școala de Subingineri Electromecanici.

Politehnica din Cluj a fost înființată numai în 1947.

WhatsApp Image 2023-12-01 at 11.59.55 (2).jpeg

Comentarii Facebook