Miercuri 18 Septembrie

La o grădiniță din Cluj, 40 de copii învață în aceeași sală, separați de o draperie. Renovarea continuă deși preșcolarii s-au întors în bănci


La Grădinița „Dumbrava Minunată” din Cluj-Napoca, lucrările de reamenajare continuă, chiar dacă preșcolarii s-au întors în bănci. Unele clase au fost comasate - în aceeași sală, vor învăța 40 de copii, separați doar de o draperie.

Un părinte al cărui copil este înscris la Grădinița „Dumbrava Minunată” din Cluj-Napoca a transmis pentru Știri de Cluj că lucrările de renovare sunt extrem de deranjante pentru cei mici, iar activitatea lor este perturbată constant. 

De asemenea, lucrările au dus la închiderea blocului alimentar al grădiniței, situație care i-a pus pe părinți în fața faptului împlinit, fiind nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunare pentru mâncare. Dacă până acum masa copiilor costa 15 lei/zi, la începutul noului an școlar tariful a crescut la 27 de lei. 

La începutul verii, au început niște lucrări de renovare care s-au extins și nici acum nu sunt finalizate, după terminarea vacanței. Din această cauză, nu s-a putut organiza o grupă de vară. Primăria nici astăzi nu a finalizat renovarea și tot din această cauză, blocul alimentar al grădiniței este închis și, în consecință, serviciul a decăzut, dar tariful aproape s-a dublat. 

Înainte plăteam 15 lei/zi pentru grădiniță, iar din 9 septembrie ni s-au cerut 27 de lei. 

Cei de la grădiniță aduc mâncare din altă parte, ceea ce nu le convine unor părinți. Pe unul dintre grupuri, o doamnă chiar a scris că are doi copii, ceea ce înseamnă că va ajunge să plătească 1200 de lei/lună, ținând cont de tariful nou. 

Am toată stima față de cadrele didactice, ele s-au străduit și au împărțit o sală de grupă cu o perdea și au comasat două grupe într-o sală de grupă. Acest lucru rezolvă numai o problemă ce ține de capacitatea sălii, dar problema reală este că acolo continuă lucrările, pereții sunt sparți, se aud bormașinile, nu se pot numi condiții normale, mai ales că vorbim de copii. 

Am fost informați că tariful va crește cu două zile înainte de începerea noului an școlar, am fost puși în fața faptuilui împlinit. Ceva asemănător s-a întâmplat la finalul anului școlar anterior când am fost întrebați dacă semnăm și pentru reînscrierea în următorul an școlar. Pentru că ne-au plăcut cadrele didactice am semnat, iar după câteva zile ni s-a spus că grădinița va intra în renovare. Sigur, ne-au spus că situația de acolo este temporară, dar lucrările s-ar putea întinde până la un an de zile.”, a transmis un părinte al cărui copil este înscris la Grădinița „Dumbrava Minunată” din Cluj-Napoca pentru Știri de Cluj.

Peste 800 de unități de învățământ din România, inclusiv creșe, grădinițe, școli și licee, se află în renovare. Elevii care frecventează aceste instituții au fost relocați în alte spații, beneficiază de ore reduse sau sunt nevoiți să învețe în trei schimburi. În plus, unii părinți trebuie să suporte costuri suplimentare, deoarece bucătăriile au fost desființate.

Bucătăria grădiniței din Cluj a fost închisă tot din cauza lucrărilor, iar cei mici vor primi masa de la o firmă de catering. Părinții vor suporta diferența de cost - 27 de lei pe zi, în loc de 15.

„Singurele reacții, dar puține și acelea, au fost legate de faptul că până la finalizarea blocului alimentar va trebui să intrăm pe catering. Noi am sperat că va fi gata blocul alimentar, dar, din cauza faptului că din momentul în care începi să lucrezi la instalații, te aștepți la anumite lucrări, și când intri în ele, este puțin mai mult”, spune Camelia Drăghici, directoarea Grădiniței „Dumbrava minunată”, pentru Euronews.

Opt grupe de copii din grădiniță au fost relocate. Situația nu este, însă, singulară.

Comentarii Facebook