Duminica 22 Decembrie

La Spitalul de Boli Infecțioase sunt sub 35 de clujeni cu coronavirus


Primarul Emil Boc a spus că nu vrea să încalce disciplina militară, dar poate spune că, din cazurile de coronavirus internate la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj, sub 35 de pacienți sunt din județul Cluj.

Sunt cu mult sub 35 de persoane internate. Nu au nevoie de ventilație, sunt în situație bună. Mai multe se comunică de la centru și nu vreau să încalc disciplina militară. Nu a crescut alarmant numărul”, a spus Emil Boc.

Autoritățile au limitat furnizarea de informații despre coronavirus, luând acest atribut din mâna prefecților, care până zilele trecute puteau spune care este starea pe fiecare județ.

Grupului de Comunicare Strategică a decis că acest lucru ar putea produce panică, adică dacă oamenii ar ști ar lua măsuri neprevăzute, cum ar fi mutarea din zona afectată

Există riscul de a genera confuzie pentru comunitățile respective și de a induce o percepție distorsionată față de situația de fapt. (...) Raportarea distribuirii pe județe a cazurilor confirmate cu noul coronavirus (COVID-19) nu indică prezența persoanelor respective în comunități, așa cum induce o astfel de raportare, întrucât această raportare se realizează în funcție de adresa de domiciliu. Potrivit protocolului medical, persoanele confirmate pozitiv la testul pentru noul coronavirus sunt internate în spitalele special destinate unor astfel de cazuri pozitive, într-un regim strict de izolare (ex: o persoană din Suceava este internată în Iași)", se arată într-un răspuns al Grupului de Comunicare Strategică (GCS) pentru jurnaliști.

De asemenea, și în privința unei raportări care ar indica situația internărilor în funcție de unitățile spitalicești, am constatat riscul de a genera confuzie pentru comunitățile respective și de a induce o percepție distorsionată față de situația de fapt. Este motivul pentru care încercăm să prevenim stigmatizarea și orice situație care, la nivel local, ar genera comportamente sociale nejustificate", se mai menționează în răspunsul GCS.

Zeci de publicații din România au luat poziție împotriva acestei decizii, dar degeaba, oamenii rămân tot fără informații:

În numele presei locale din România, jurnaliști și redacții grupate în comunitatea PressHub, dar și Asociația Profesioniștilor din Presa Cluj, protestăm ferm față de ultimele demersuri de la nivel guvernamental, menite să ascundă adevărata dimensiune a răspândirii coronavirusului de tip nou COVID-19 în România.

Încercarea de a ascunde răspândirea cazurilor pe județe și directivele adresate prefecților, de a nu informa presa, constituie încălcări grave ale libertății de exprimare.

Suntem de acord cu necesitatea unei informări corecte a populației, a combaterii fenomenului știrilor neconfirmate și al dezinformărilor, care, în situații de criză cum este cea de acum, provoacă reacții negative și panică. De aceea considerăm că o informare corectă, fără tentativa de a ascunde aspecte ale crizei, este  absolut necesara. 

Mass-media se manifestă ca un partener loial și bine intenționat al autorităților în campania de comunicare pe timp de criză. Tocmai de aceea, considerăm că nu se justifică asemenea decizii de ascundere a realității și de cenzură din partea Guvernului, care provoacă neîncredere și în ultima instanță, reacții de panică în rândul populației. Dorim să ajutăm, suntem determinați să fim în primul rând al efortului conjugat pentru a gestiona criza și de aceea cerem să fim respectați și să nu fim mințiți.

Comentarii Facebook