Duminica 22 Decembrie

Lebede albe superbe, pe lacul din Gilău. Priveliștea este minunată - FOTO


O priveliște minunată l-a întâmpinat pe un clujean care s-a dus într-o plimbare în jurul lacului de la Gilău, sursa de apă a Clujului.

”La ora actuală  sursa de apă potabilă pentru orașul Cluj este asigurată din lacul de acumulare de la Gilău. Ieri am făcut o plimbare în jurul lacului, care m/a fermecat cu numeroase lebede. Barajul are înălțime de 23 metri, lungimea de peste 2oo de metri și a fost ridicată în anii 1970”, a relatat acesta.

Iarna blândă din acest an nu le-a făcut pe lebede să migreze spre zone mai calde

Lebedele albe reprezintă un simbol al loialităţii şi purităţii. În România, lebăda albă este o specie protejată, ocrotită de lege.

Lebăda albă este o pasăre migratoare răspândită în mlaştini, bălţi şi lacuri cu vegetaţie bogată şi înaltă (stuf, papură etc.) din nordul şi centrul Europei, Turcia, America de Nord şi Balcani. În România poate fi întâlnită în sezonul de vară în Delta Dunării şi în unele bălţi din sudul ţării. Iarna, migrează în sudul Mării Caspice. În iernile mai blânde multe exemplare rămân la noi în ţară, în zone unde apa nu îngheaţă.

Zborul lebedelor este spectaculos: când îşi ia zborul, lebăda trebuie iniţial să „alerge” pe suprafaţa apei circa 10 metri. Pentru aterizare are nevoie de un spaţiu de 3-4 m pe care să planeze pe suprafaţa apei cu aripile larg deschise. În zbor, atinge o viteză de 80-85 km/oră.

Lebedele sunt monogame, formând perechi pe viaţă. Totuşi, dacă unul din parteneri moare, supravieţuitorul îşi caută, în multe cazuri, altă pereche.

Comentarii Facebook