Duminica 22 Decembrie

Lector de la UBB Cluj rupe tăcerea: Ne-au scăzut salariile. PSD a dezinformat

 

Un lector universitar de la UBB Cluj a vorbit despre scăderea salariilor, cu toate că PSD promitea majorări fabuloase. 

 

Claudiu Turcus cere ca toți profesorii să se unească și să demareze un protest. Lectorului i-a scăzut salariul cu 80 de lei în luna februarie, cu toate că în iulie 2017 a fost ”mințit” cu o creștere de 750 de lei. 

 

Am evitat sa scriu despre impactul codului fiscal, am zis sa vad, totusi, fluturasul de salariu. Stiu, sunt un optimist incurabil.

 

Puțină istorie recentă: guvernul PDL a taiat salariile acum câțiva ani cu 25% in sectorul bugetar. Caz unic in Europa. Din cauza crizei, de dragul salvarii economiei. Atat i-a dus capul, mi-l amintesc pe Traian Băsescu cum a iesit sa anunte miracolul incă unei austerități. Au platit prin dizolvarea partidului. Totuşi, protestele au fost modeste, iar daca ar fi taiat 50% n-ar fi fost mare diferenta, sunt sigur.

 

Acum, creşterea economică e de 7%. Incontestabilă. Ar fi momentul ca populatia sa inceapa sa o simtă. Totusi, PSD pare preocupat de altceva: incearca sa isi diminueze costurile electorale. Pentru asta a inventat un cod fiscal nou, a mutat taxele exclusiv pe umarul angajatilor (la asemenea enormitate nu s-au gandit nici cei mai eficienti optimizatori de business). Justificarea majora a trecerii taxelor e doar pentru a respecta ceea ce prevede legea salarizarii: cresterea 'salariului brut cu 25%' de la 1 ianuarie pentru toti bugetarii.

 

- PSD a dezimformat lucratorii in sectorul public ca vor avea salarii mai mari cu 25% pentru ca un brut marit inseamna acelasi impact si in salariul net. Este efectiv o minciuna premeditată in spiritul legii.

 

- PSD a redus cota unica de la 16% la 10% - un dezastru fiscal care creste gap-ul dintre cei cu venituri reduse si cei cu venituri foarte mari. Impoziul progresiv, ca in TOATĂ Europa civilizată, rămâne încă un subiect tabu.

 

- PSD a taiat bonurile de masa angajatilor din sectorul public, luand aproximativ 250 lei/luna din veniturile celor care beneficiau de ele.

 

- PSD a dezinformat că in sectorul public veniturile mici vor creste consistent, acesta fiind un efect al noii ordini fiscale. N-au crescut - cel putin in invatamant - mai mult de 100 lei. De la 1600 lei pentru un profesor debutant, la 1700 lei. Mi-e si jenă să scriu cifrele astea.

 

Revin la povestea mea: am luat in februarie cu 80 lei in minus. E putin, dar avand in vedere ca in iulie 2017 am fost MINȚIT ca voi incasa cu 750 lei mai mult, mi se pare un motiv suficient de consistent sa imi indemn colegii sa se solidarizeze cu protestul FSLI.

 

De 13 ani sunt profesor. Intotdeauna salarizarea din acest domeniu a fost extrem de jos. Acum, prin noua grila a salarizarii profesorii sunt plasati intre 1,64 - 2,76 pe o scala de la 1 la 12. E ruşinos. E o munca pe care nimeni (bine pregatit) nu va mai fi dispus in curand sa o faca. GREVA pe durata nelimitata, sindicalizarea radicala mi se pare singura solutie care a mai ramas la indemana acestei bresle batjocorite de impostori & ticălosi care au tot interesul să aibă de-a face cu o populatie prost educată.

 

Au trecut câtiva ani de la guvernarea PDL. Măcar acum - in conditii economice foarte bune, repet, 7% crestere - trebuie protestat radical.

 

Daca nu noi, atunci când?”, a relatat lectorul.

Comentarii Facebook