Legea alăptatului în public a fost adoptată de Parlament, joi. Care sunt noile prevederi?


Camera Deputaților, for decizional, a adoptat legea privind alăptatul în public, care stabilește sancționarea persoanelor fizice și juridice care interzic sau împiedică alăptarea în public. Amenzile, care vor fi date de Ministerul Afacerilor Interne sau de Protecția Consumatorului, sunt cuprinse între 100 și 2.000 de lei.

Legislația din România nu interzicea alăptatul în public

Proiectul de lege privind alăptarea în public a fost pus în dezbatere publică la Senat în toamna anului 2017, de mai mulți parlamentari liberali și de la USR.

Potrivit legii, următoarele fapte constituie contravenții:

  • evacuarea dintr-un spațiu public a unei mame care are dreptul de a se afla în acel spațiu și care alăptează un copil de până la 24 de luni;
  • interzicerea în orice mod a alăptării în spații publice a unui copil de până la 24 de luni;
  • refuzul furnizării de servicii unei persoane care alăptează un copil de până la 24 de luni, în condițiile în care persoana are dreptul de a beneficia de serviciul respectiv.

Vești bune pentru mămici!

Proiectul de lege pe care l-am semnat și pe care l-am susținut, fiind #mamădedoi, privind alăptarea în spații publice a fost adoptat azi de Camera Deputaților, forul decizional.

Nicio mamă nu va mai trăi cu teama de umilire publică provocată de reacțiile discriminatorii ale unora.

Prin această lege, evacuarea din spațiul public a unei mame care alăptează, refuzul furnizării de servicii unei femei care alăptează sau orice alt mod de a interzice alăptatul în public devin fapte sancționabile cu amendă de la 100 lei până la 2.000 de lei.

Până acum, legislația în vigoare nu sancționa o astfel de practică discriminatorie, care încalcă nu numai dreptul copilului la hrană, ci și la sănătate.

Numai prin #legisănătoase combatem discriminarea, abuzul și izolarea socială”, a punctat pe pagina sa de Facebook senatoarea liberală Alina Gorghiu.


Comentarii Facebook