Duminica 22 Decembrie

Legea autismului este ciopartita de normele de aplicare, sustin reprezentantii a 13 asociatii neguvernamentale

Un numar de 13 organizatii neguvernamentale au inaintat ministerelor Sanatatii, Educatiei si Muncii scrisori deschise prin care cer respectarea drepturilor persoanelor cu autism.

 

"Ne-am bucurat foarte mult cand a fost votata aceasta lege esentiala pentru bolnavii de autism, a fost un pas urias inainte. Cand am vazut, insa, textul propus pentru normele metodologice, norme in baza carora se desfasoara, practic, intreaga activitate de tratare si recuperare, am inteles ca acestea pot denatura sensul legii. Concret, articolele din norme referitoare la screening se adreseaza copiilor cu varste pana la trei ani, iar cele referitoare la interventii copiilor pana la sase ani. Or, Legea 151 constituie cadrul legislativ pentru toti pacientii cu TSA", a declarat Milena Pruna, presedintele Asociatiei Autism Transilvania, una dintre semnatarele scrisorilor deschise.

 

Reprezentantii celor 13 asociatii sustin ca normele reduc efectele legii la copiii mai mici de sase ani care sufera de autism, nu clarifica atributiile persoanelor care iau parte la terapia pacientilor cu tulburari de spectrul autist (TSA), nu reglementeaza accesul la educatie si serviciile specializate adresate tuturor persoanelor afectate, iar chestionarul propus pentru diagnostic nu este validat stiintific.

 

"Legea 151 reprezinta un cadru general – acolo nu se specifica serviciile finantate, cum se realizeaza tratamentul si aaa mai departe – toate acestea trebuie stabilite prin normele de aplicare a legii. Din punctul nostru de vedere, acestea sunt la fel de importante ca si legea in sine", a mai spus Milena Pruna.

 

Asociatiile solicita infiintarea unui grup interministerial care sa elaboreze, impreuna cu reprezentantii societatii civile, strategia nationala de recuperare si integrare in societate a tuturor persoanelor cu tulburari de spectru autist.

Comentarii Facebook