Legea e în vacanță la Cluj! Vouchere de vacanță cumpărate pe stradă la Cluj-Napoca, în centrul orașului - VIDEO
O tânără a fost filmată luni seara, în jurul orei 20.30, în plin centrul Clujului, pe strada Matei Corvin, în timp ce împărțea fluturași cu mesajul ”Cumpăr vouchere de vacanță - 0799.216.759”.
Întrebată, tânăra a spus că o rudă de-a ei cumpără voucherele de la bugetari, dar mai multe amănunte pot fi obținute de la numărul de telefon. ”Are unitate de cazare și poate oferi o sumă de bani pe aceste vouchere”, a spus tânăra, care împărțea zeci de fluturași.
Știri de Cluj a sunat la numărul de telefon din fotografii. Un bărbat ne-a explicat că el poate oferi suma de 900 de lei, pentru un voucher de vacanță în valoare de 1.400 de lei. ”Eu fac rezervarea și apoi va dau banii”, a spus acesta. El nu a vrut să cumpere mai multe vouchere, spunând că îi trebuie numai unul pentru el, deși atunci când i s-a spus că ”sunt mai mulți care vor să vândă” a fost extrem de interesat.
Ministerul Turismului spune că vânzarea voucherelor este ilegală
Pot fi vândute voucherele?
”NU! Voucherele de vacanță nu sunt transmisibile. Pot fi folosite doar de către titular, pe baza actului de identitate. Vânzarea voucherelor este interzisă, iar amenda pentru comercializarea lor este de 26.600 de lei. Orice unitate de cazare sau agenție de turism care acceptă tichete emise pentru altă persoană va fi amendată cu 13.300 de lei”, transmit cei de la Ministerul Turismului.
Pentru a fi vândut la negru un voucher de vacanță, cumpărătorul are nevoie de implicarea angajatului bugetar, care a primit voucherul.
”Odată ce a primit voucherele de la angajator, beneficiarul alege agenția, hotelul, pensiunea sau unitatea de cazare unde dorește să meargă în vacanță. Verifică, apoi, dacă unitatea aleasă este pe lista partenerilor emitentului voucherelor de vacanță pe care le-a primit. Beneficiarul merge apoi la hotel/pensiune/agenție, etc. și plătește pur și simplu cu voucherele. Valoarea totală este de 1450 de lei. Filele au valori de 50 sau de 100 de lei”, mai precizează reprezentanții Ministerului Turismului.
”Șmecheriile” pot fi făcute dacă cel care cumpără voucherul este chiar reprezentantul unui hotel, caz în care lucrurile se rezolva mai repede.
Clujul a fost la începutul anului ”raiul” înșelăciunilor cu vouchere de vacanță
Vă reamintim că în luna februarie 2022, o mie de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne, polițisti, jandarmi și pompieri, au fost vizați de o anchetă, într-un dosar de înșelăciune, fals și uz de fals cu tichete de vacanță.
Nici nu e de mirare că poliția nu intervine și nu s-a sesizat nici măcar acum, cu toate că tânăra din imagini acționa în centrul orașului, în văzul tuturor.
Potrivit anchetatorilor, în jur de o mie de angajați ai inspectoratelor de poliție, jandarmi și pompieri din județul Cluj s-au folosit în mod fals de tichetele de vacanță timp de mai mulți ani, respectiv suma de 1.450 de lei pe care fiecare o primea anual ca să meargă în concediu. Acuzații au rugat mai mulți prieteni care aveau unități de cazare să le elibereze facturi false, deși nu stăteau nicio noapte cazați în respectivele pensiuni sau hoteluri.
Este vorba despre polițiști, jandarmi și pompieri din județul Cluj, două agenții de turism fictive ar fi eliberat astfel de facturi. În dosarul în care se fac cercetări pentru înșelăciune și uz de fals, face verificări și ANAF. Ancheta este încă instrumentată de Parchetul Tribunalului Cluj, unde vor avea loc audieri, potrivit sursei citate.
13 Comentarii
L-am citat PM Adrian Nastase
De oua sa mai scriu ?.
... daca tot a venit vorba despre centru: tot centrul, TOT CENTRUL este plin cu si de anunturi, afise, bannere, inscrisuri, denumiri de firme, institutii etc. etc. etc. in limba minoritati !!!! incalcand grav legea, L E G E A care spune clar doar in cazul in care minoritatea depaseste 20 %.
Legea este incalcata grav in centru: monumente istorice,… Citeste mai departe
@Curat vacanta: Mintea-ti ravasita de nostalgicele cosuri de gunoi cu tricolorul, asa-i ca Funar ne-a scapat de invazia din vest?
merge la o pul4
La noi în primărie nici nu ne interesează mărunțiș din ăsta. Dacă vreau de exemplu eu sa fac o vacanță mă înscriu la un congres al polițiștilor locali de pretutindeni. 14 zile de la New York la Los Angeles și Miami. 8000 de coco, deconteaza tot angajatorul. Bine, congresul are loc pe zoom două ore dar reprezint țara și urbea.
Daca nu este vaccinata....
Voucherele de vacanta nu au fost gândite să ajute pe cei care le primesc ci pe prietenii care aufacilitati turistice. Daca ar da contravaloarea lor , banii ar fi cheltuiți pe altceva după necesități iar prietenii din turism s-ar supăra și nu ar mai da atenții.
Pai cand nu fac ei insisi trafic ilegal cu vouchere de vacanta politistii stau in birou si asteapta pensia special nesimtita la 45 de ani jucand teris. Nu au ei timp de anchete si alte prostii care ii pot face sa transpire.
@ : In loc de vouchere, bonuri de masa si alte porcarii care doar maresc birocratia (sunt bani de unica folosinta, cu o gramada de contabilitate in plus), sa dea bani la oameni, si atunci nu le vinde nimeni.
@csj: de acord, dar toate astea nu sunt date in beneficiul angajatilor, ci al firmelor de la privat care le produc + cele care primesc banii (industria turismului). dacă ar fi pentru angajați, ar da pur și simplu al 13lea salariu sau o prima de sărbători măcar.
nu ad ilegalitatea, este un venit pentru care s-a platit impozit, statul e bucuros daca ele nu sunt decontate, impozitul l-au luat banii nu i-au platit
@bula: cine da vouchere de vacanta? cu mici exceptii doar firmele de stat dau vouchere de vacanta. deci nu prea merge afirmatia ta.
desi eu cred ca tipa avea pensiune si cumpara vouchere la pret mai mic pt a lua pretul intreg de la stat
@dasd: Evident ca asta facea. pe 1.400 de lei platea 900 de lei. VOuchere de vacanta iau toti bugetarii din România, adica milioane de oameni