Duminica 22 Decembrie

Lichidator clujean, filat in dosarul coruptiei de la Curtea de Apel Timisoara EXCLUSIV VIDEO


Scandalul arestarii judecatorului Catalin Serban, vicepresedinte al Curtii de Apel Timisoara, a ajuns la Cluj. Miza afacerii este mina de cupru de la Moldova Noua, o afacere estimata la un miliard de euro.

Cum s-a ajuns la Cluj? Foarte simplu. Firma desemnata ca sa rezolve falimentul Moldomin, compania de stat care administreaza minele de cupru de la Moldova Noua, judetul Caras Severin, este din Cluj-Napoca si se numeste RTZ&Partners. Societatea este condusa de lichidatorul Razvan Zavaleanu. Misterul vanzarii minei de cupru de la Moldova Noua nu a fost inca lamurit de autoritatile judiciare care au deschis un dosar penal, care priveste importanti oameni de afaceri romani si straini.

Mina de cupru a fost cumparata in anul 2011 de Mineco SA Elvetia, o companie care detine mai multe mine in diferite tari din lume, Chile, Brazilia, Bulgaria sau Albania. Minereul de cupru de la Moldova Noua este estimat la 200 de milioane de tone, din care, dupa exploatare, se obtine in jur de 60 de milioane de tone de cupru.

In dosarul de coruptie de la Curtea de Apel Timisoara, judecatorul Catalin Serban este acuzat de DNA ca a primit mita suma de 50.000 de euro de la directorul minei din Moldova Noua, Iosif Chisarau, pentru a interveni pe langa alti magistrati care aveau de solutionat un recurs legat de soarta acestei mine. Directia Generala a Finantelor Publice Caras Severin a contestat in justitie rezultatul vanzarii minei catre societatea MINECO. In prima faza, Tribunalul Caras Severin a respins solicitarea celor de la DGFP Caras Severin. Ulterior, la recursul din data de 5 martie 2012, Curtea de Apel Timisoara a dat un verdict similar. Decizia definitiva si irevocabila a judecatorilor din Timisoara stabileste ca vanzarea catre MINECO este legala.


"Nu inteleg de ce s-a dat mita"


Lichidatorul judiciar Razvan Zavaleanu spune ca nu intelege care este motivul pentru care directorul de la Moldomin i-a dat mita judecatorului Serban. "Am cautat sa inteleg motivul pentru care a dat mita. Nu pot sa inteleg de ce a facut asta mai ales ca vanzarea s-a facut in conditiile legii si nu exista niciun motiv sa pierdem procesul", explica Zavaleanu.

Firma de lichidari judiciare a fost desemnata sa se ocupe de falimentul Moldomin in anul 2010. Atunci, la solicitarea unor creditori, intre care si statul, Moldomin SA a intrat in faliment. "Intre cei care aveau de recuperat bani erau si cei de la ANAF, cu aproape 50 de milioane de euro. Pe langa ei, mai erau si alte societati comerciale. Dupa ce am fost desemnati sa ne ocupam de aceasta afacere am stabilit un regulament de vanzare a minei, a licentei, a fierului vechi si a cladirilor, regulament pe care l-am supus la vot desi legea nu prevede acest lucru. Am decis sa facem acest lucru din cauza faptului ca interesul era enorm si nu am vrut sa existe suspiciuni". Din vanzarea fierului vechi, Moldomin a obtinut in jur de 1.6 milioane de lei.

Pasul doi al licitatiilor a vizat vanzarea licentei de exploatare si a minei propriu-zise. Caietul de sarcini a fost cumparat de opt societati comerciale, dintre care doar doua s-au calificat in etapa finala, MINECO si KDF, patronata de George Brailoiu, cunoscut romanilor ca omul de afaceri care a rascumparat opera lui Emil Cioran, iar mai apoi a donat-o Romaniei. Tot de la aceasta etapa a procedurii de vanzare a bunurilor minei, in cadrul procedurii de faliment, a inceput si scandalul care s-a lasat cu arestarea judecatorului Catalin Serban.

"La un moment dat am primit din partea unui cumparator al unui caiet de sarcini niste obiectiuni care in zilele imediat urmatoare ne-au fost trimise si de catre ANAF. Practic, solicitarea de oprire a negocierii directe a fost facuta in baza acestor obiectiuni la caietul de sarcini, trimise de catre cumparatorul repectiv al caietului de sarcini, despre care vreau sa precizez ca nu a inteles sa participe la procedura de negociere. A cumparat caietul de sarcini, dar nu s-a inscris cu documentele necesare. Este vorba despre Grup Feroviar Roman", spune Zavaleanu.

Grup Feroviar Roman este o companie privata de transport feroviar de marfa care ii are ca si patroni pe fratii Vasile Didila si Gruia Stoica. Cei doi au afaceri importante cu cifre de afaceri de zeci de milioane de euro.

Zavaleanu mai explica ca din cauza presiunilor tot mai mari si a nenumaratelor contestatii depuse de ANAF, la instantele de judecata, KDF s-a retras, fapt ce a condus la calificarea MINECO Elevtia in postura de proprietar al minei de cupru de la Moldova Noua. Pretul achitat de elevetieni a fost de 14 milioane de lei.

Comentarii Facebook