Duminica 22 Decembrie

Licitație pentru amenajarea Parcului Feroviarilor. Se promit două lacuri, zone de sport și de relaxare pe malul Someșului


Primăria Cluj-Napoca a lansat licitația pentru execuția lucrărilor de amenajare a Parcului Feroviarilor, unul dintre cele mai importante proiecte ”verzi” ale orașului.

Proiectul care a câștigat concursul de arhitectură pentru refacerea Parcului Feroviarilor implică reorganizarea și modernizarea unei suprafețe de 5,34 h.

Sunt propuse 4 obiective de investiții: 

- Obiectiv 1. Parcul Feroviarilor - 53.457 mp - desființare corp C1, construire pavilioane, sistem irigații, sistem iluminat public, mobilier urban, reconfigurare alei.

- Obiectiv 2. Amenajare Strada Parcul Feroviarilor - 8.496 mp.

- Obiectiv 3. Amenajarea malurilor râului Someș.

- Obiectiv 4. Realizare pasarele pietonale peste râul Someș.

În noul parc vor fi amenajate 2 lacuri artificiale, vor fi plantați arbori și arbuști, instalate echipamente de joacă și fitness în aer liber, mobilier urban modern, rastele pentru biciclete, iluminat public LED, sistem de irigații inteligent ș.a.

Clujenii se vor putea relaxa în zona unor platforme de odihnă amenajate atât pe malul stâng al râului Someș, cât și deasupra celor două noi lacuri. Proiectul include și construirea a 2 amfiteatre (cu 32 locuri, respectiv 20 locuri) pentru diverse activități și socializare.

De asemenea, licitația include modernizarea Străzii Parcul Feroviarilor, unde se vor trasa piste de biciclete și se vor monta stații pentru încărcarea bicicletelor și trotinetelor electrice. Zonele de parcare vor fi redimensionate în vederea prioritizării accesului pietonal și velo, și se vor planta diverși arbori.

Valoarea totală a proiectului este de 58.936.631,46 lei cu TVA inclus iar durata de execuție a lucrărilor este de 22 luni. Licitația lansată astăzi este deschisă până în 18 decembrie 2020. Componenta de mediu are o greutate importantă în proiect, fiind punctate orientarea către energie regenerabilă, economie energetică și de consum de apă, materiale ecologice etc. 

”Până în anul 2030, ne-am propus ca orașul nostru să fie „împânzit” de natură, prin amenajarea continuă de noi spații verzi acolo unde cadrul ne permite. 

Am trecut de la alei verzi și plantare de arbori pe fiecare stradă care intră într-un proces de modernizare, la realizarea de terase verzi pe acoperișurile parkingurilor sau amenajarea unor parcuri pe suprafețe întinse, astfel încât să avem veritabile oaze de liniște în fiecare cartier din oraș”, a precizat primarul Emil Boc.

Comentarii Facebook