Vineri 22 Noiembrie

Licitatiile verificate de DNA Cluj au fost avizate de judecatorii de la Tribunal, Curtea de Apel Cluj si CNSC


Licitatiile verificate de procurorii DNA Cluj, de asfaltare a strazilor, de salubrizare si de instalare a camerelor de supraveghere, au fost avizate in urma contestatiilor fie de judecatori, fie de Consiliul National de Supraveghere a Licitatiilor

Procurorii au cerut informatii despre contractul semnat cu Asocierea Kiat - Diferit de asfaltare si plombare a strazilor din Cluj-Napoca, cel de salubrizare castigat de Brantner Veres si Rosal, dar si cel de amplasare a camerelor de supraveghere in Cluj-Napoca, castigat de SC Electrogrup SRL.

Contractul semnat cu SC Electrogrup SRL, in 2009, a fost contestat la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC). Acum 2 ani, Electrogrup a instalat 25 de camere supraveghere a traficului si a strazilor din Cluj-Napoca. "Dupa 8 luni de monitorizare gratuita a acestui sistem pus la dispozitie de Electroigrup in anul 2009, politia municipiului a facut un raport catre Primarie prin care a apreciat ca astfel de camere in mai multe intersectii din oras ar fi de natura sa creasca siguranta cetatenilor si o investitie ar fi extrem de utila", a declarat Oana Buzatu, purtatorul de cuvant al Primariei Cluj-Napoca.

Primarul Sorin Apostu a propus Consiliului Local inchirierea acestui sistem in baza unei licitatii publice. O data ce Consiliul a creat cadrul legal prin care se putea face aceasta licitatie, contractul a fost postat pe portalul de licitatii publice SEAP si a fost demarata licitatia publica pentru adjudecarea acestui contract.

"Licitatia a fost contestata si solutionarea a fost facuta de Consiliul National pentru Solutionarea Constentatiilor. Rezolutia tuturor contestatiilor a fost ca atribuirea potrivita este SC Electrogrup care a avut cel mai bun caiet de sarcini si licitatia este castigata de ei. S-a semnat contractul in baza solutiilor instantelor si de un an, in Cluj-Napoca, este un sistem de monitorizare a traficului care a adus o mai mare siguranta", a declarat Oana Buzatu.

Contractul cu Kiat a fost foarte controversat inca de la inceput, fiind contestat de mai multe firme. "Avand in vedere ca legislatia din Romania da posibilitatea oricui sa conteste licitatiile, ne-am trezit in 2010 in situatia in care ne-am gandit ca ar fi mai bine sa facem un contract cadru cu un partener, astfel incat sa nu trecem in fiecare an prin riscul de a putea fi blocati jumatate din vara prin contestatii si sa nu putem face asfaltarile. Astfel s-a realizat un anunt de intentie in ianuarie 2010 cu privire la intentia Primariei de a realiza o licitatie cu un acord cadru pe un termen mai lung, cu toate tipurile de lucrari necesare la strazi. S-au cerut o serie de criterii de performanta, lucru contestat inca de la caietul de sarcini. CNSC a comunicat Primariei ca suntem mult prea restrictivi si cerem prea multe garantii de calitate de la cei care ar putea sa ofere aceste servicii in baza acestei licitatii si ne-au solicitat modificarea caietului de sarcini. Pentru a nu risca prelungirea termenului de licitatie, am modificat caierul de sarcini conform cererii CNSC si am organizat o alta licitatie", a mai spus Oana Buzatu.

La licitatie au participat 8 societati si comisia a stabilit o serie de punctaje pentru firmele care au facut oferte, iar cea mai buna a fost considerata cea a Asocierii Kiat - Diferit, care a castigat contractul in baza unui acord cardu, urmand sa fie platita la fiecare lucrare efectuata in parte.

Purtatorul de cuvant al Primariei Cluj-Napoca, Oana Buzatu, a declarat ca si in acest dosar au existat contestatii la CNSC, ajungandu-se chiar si la Curtea de Apel Cluj, dar in final instantele de judecata au dispus atribuirea contractului Asocietii castigatoare.

 

La licitatia pentru contractul de salubrizare a orasului au depus oferte SC Brantner Veres, SC Rosal si SC ASSA Servicii Ecologice, o societate portugheza. "In urma punctajelor obtinute in baza ofertelor depuse la licitatie, comisia de licitatie a stabilit ca sectorul 1 va fi atribuit Rosal si sectorul 2 va fi atribuit Brantner Veres. Aceasta licitatie a fost contestata de ASA Servicii Ecologice la CNSC. A trecut prin toate formele posibile de contestare si de recurs. De cateva ori CNSC si-a declinat competenta si a trecut in atentia Tribunalului Comercial care a trimis cauza la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor si in final am avut decizii ale instantelor care stabilesc ca adjudecarea sa facut in mod corect. Toate aceste contestatii au dus la o tergiversare a contractului de un an", a mai spus Oana Buzatu.

 

Contractul de salubrizare a fost unul de concesiune de servicii, iar cele doua societati, Rosal si Brantner veres plateste redeventa muncipalitatii.

 

Informatii despre toate aceste licitatii au fost cerute de procurorii DNA Cluj, care i-au si chemat la audieri pe unii dintre reprezentantii acestor firme: Calin Stoia, asociat Brantner Veres, care a si fost retinut, Mustafa Bekar, asociat SC Kiat Group Construct, si Simion Muresan, patronul Electrogrup SRL.

 

Cu totii sunt cercetati sub acuzatia de dare de mita.

Comentarii Facebook