Licitatiile verificate de DNA Cluj au fost avizate de judecatorii de la Tribunal, Curtea de Apel Cluj si CNSC
Licitatiile verificate de procurorii DNA Cluj, de asfaltare a strazilor, de salubrizare si de instalare a camerelor de supraveghere, au fost avizate in urma contestatiilor fie de judecatori, fie de Consiliul National de Supraveghere a Licitatiilor
Procurorii au cerut informatii despre contractul semnat cu Asocierea Kiat - Diferit de asfaltare si plombare a strazilor din Cluj-Napoca, cel de salubrizare castigat de Brantner Veres si Rosal, dar si cel de amplasare a camerelor de supraveghere in Cluj-Napoca, castigat de SC Electrogrup SRL.
Contractul semnat cu SC Electrogrup SRL, in 2009, a fost contestat la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC). Acum 2 ani, Electrogrup a instalat 25 de camere supraveghere a traficului si a strazilor din Cluj-Napoca. "Dupa 8 luni de monitorizare gratuita a acestui sistem pus la dispozitie de Electroigrup in anul 2009, politia municipiului a facut un raport catre Primarie prin care a apreciat ca astfel de camere in mai multe intersectii din oras ar fi de natura sa creasca siguranta cetatenilor si o investitie ar fi extrem de utila", a declarat Oana Buzatu, purtatorul de cuvant al Primariei Cluj-Napoca.
Primarul Sorin Apostu a propus Consiliului Local inchirierea acestui sistem in baza unei licitatii publice. O data ce Consiliul a creat cadrul legal prin care se putea face aceasta licitatie, contractul a fost postat pe portalul de licitatii publice SEAP si a fost demarata licitatia publica pentru adjudecarea acestui contract.
"Licitatia a fost contestata si solutionarea a fost facuta de Consiliul National pentru Solutionarea Constentatiilor. Rezolutia tuturor contestatiilor a fost ca atribuirea potrivita este SC Electrogrup care a avut cel mai bun caiet de sarcini si licitatia este castigata de ei. S-a semnat contractul in baza solutiilor instantelor si de un an, in Cluj-Napoca, este un sistem de monitorizare a traficului care a adus o mai mare siguranta", a declarat Oana Buzatu.
Contractul cu Kiat a fost foarte controversat inca de la inceput, fiind contestat de mai multe firme. "Avand in vedere ca legislatia din Romania da posibilitatea oricui sa conteste licitatiile, ne-am trezit in 2010 in situatia in care ne-am gandit ca ar fi mai bine sa facem un contract cadru cu un partener, astfel incat sa nu trecem in fiecare an prin riscul de a putea fi blocati jumatate din vara prin contestatii si sa nu putem face asfaltarile. Astfel s-a realizat un anunt de intentie in ianuarie 2010 cu privire la intentia Primariei de a realiza o licitatie cu un acord cadru pe un termen mai lung, cu toate tipurile de lucrari necesare la strazi. S-au cerut o serie de criterii de performanta, lucru contestat inca de la caietul de sarcini. CNSC a comunicat Primariei ca suntem mult prea restrictivi si cerem prea multe garantii de calitate de la cei care ar putea sa ofere aceste servicii in baza acestei licitatii si ne-au solicitat modificarea caietului de sarcini. Pentru a nu risca prelungirea termenului de licitatie, am modificat caierul de sarcini conform cererii CNSC si am organizat o alta licitatie", a mai spus Oana Buzatu.
La licitatie au participat 8 societati si comisia a stabilit o serie de punctaje pentru firmele care au facut oferte, iar cea mai buna a fost considerata cea a Asocierii Kiat - Diferit, care a castigat contractul in baza unui acord cardu, urmand sa fie platita la fiecare lucrare efectuata in parte.
Purtatorul de cuvant al Primariei Cluj-Napoca, Oana Buzatu, a declarat ca si in acest dosar au existat contestatii la CNSC, ajungandu-se chiar si la Curtea de Apel Cluj, dar in final instantele de judecata au dispus atribuirea contractului Asocietii castigatoare.
La licitatia pentru contractul de salubrizare a orasului au depus oferte SC Brantner Veres, SC Rosal si SC ASSA Servicii Ecologice, o societate portugheza. "In urma punctajelor obtinute in baza ofertelor depuse la licitatie, comisia de licitatie a stabilit ca sectorul 1 va fi atribuit Rosal si sectorul 2 va fi atribuit Brantner Veres. Aceasta licitatie a fost contestata de ASA Servicii Ecologice la CNSC. A trecut prin toate formele posibile de contestare si de recurs. De cateva ori CNSC si-a declinat competenta si a trecut in atentia Tribunalului Comercial care a trimis cauza la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor si in final am avut decizii ale instantelor care stabilesc ca adjudecarea sa facut in mod corect. Toate aceste contestatii au dus la o tergiversare a contractului de un an", a mai spus Oana Buzatu.
Contractul de salubrizare a fost unul de concesiune de servicii, iar cele doua societati, Rosal si Brantner veres plateste redeventa muncipalitatii.
Informatii despre toate aceste licitatii au fost cerute de procurorii DNA Cluj, care i-au si chemat la audieri pe unii dintre reprezentantii acestor firme: Calin Stoia, asociat Brantner Veres, care a si fost retinut, Mustafa Bekar, asociat SC Kiat Group Construct, si Simion Muresan, patronul Electrogrup SRL.
Cu totii sunt cercetati sub acuzatia de dare de mita.
4 Comentarii
Argumentul asta cu judecatoria, cu ANRMAP si CNSC il folosesc toti coruptii. ANRMAP a dat OK si la licitatiile lui RIDZI. Si acum dau cu subsemnatul in cerceatarile recente. Se pune problema actelor aditionale ulterioare licitatiei initiale. Vezi si licitatiile lotrilor de la CJCluj: stadionul, pista la aeroport, Ic Ponor, reabilitarea drumurilor judetene… Citeste mai departe
Ar trebui cercetat si Funar cu dosarele lui? Dar nimeni nu indrazneste sa se atinga de el.Ce spagi dadeau firmele pentru a obtine licitatia?, despre asta s-a uitat. "Mai rau sa nu fie", sloganul romanilor. Nu se va schimba nimic in tara asta pana ce legile sunt asa blande.Si Nastase a scapat, vor scapa si restu doar cu o pedeapsa suspendata.TRIST foatre… Citeste mai departe
Ce texte au cei din primarie.Cat a dat Kiat sa asfalteze tot Clujul de ani de zile? Chiar nu vi rusine sa mintiti.Nu toti sunt prosti, de fiecare data Kiat oferea pretul cel mai bun, asta deoarece afla de la primar. Si cei cu salubritatea s-au simtit datori sa resplateasca contractul. Sunt in stare sa te minte pe fata. Speram in justitie corecta.
Nu s-au facut receptiile si pe acest motiv avem capace de canal sub nivelul asfaltului si tot din acest motiv apar gropile peste noapte in asfaltul nou. Sa nu mai zic ca primaria a acceptat sa se asfalteze pe ploaie torentiala.