Vineri 22 Noiembrie

Locotenentul Alexandru Gheorghe, judecat luni la Campia Turzii. Avocatul lui socheaza: Va fi judecat ca sotii Ceausescu!


Locotenentul Alexandru Gheorghe, care a protestat in Bucuresti in uniforma militara, va aparea luni, 6 ianuarie, in fata Consiliului de Judecata. El este acuzat ca a incalcat legile militare, care ii interzic sa participe la mitinguri.

Locotenentul va fi aparat de avocatul Ion Panaitescu, general in rezerva. Acesta a aratat in concluziile depuse la dosar ca ofiterul de la Campia Turzii nu a incalcat regulamentele militare, intrucat mitingul la care a participat nu a avut caracter sindical sau politic, iar afirmatiile lui Alexandru Gheorghe erau cunoscute de toata lumea, neavand un caracter clasificat.

Generalul in rezerva a mai subliniat ca locotenentul nu poate fi convocat in fata Consiliului de Judecata pentru ca ordinul privind organizarea consiliilor de judecata si regulamentul de functionare al acestora sunt nule, deoarece Ministrul Apararii Nationale "avea, sub sanctiunea constatarii, de catre instantele competente, a inexistentei acestor doua acte administrative cu caracter normativ, obligatia sa ordone, nu multiplicarea, precum gresit a procedat ci, publicarea lor in Monitorul Oficial. (...) Prin urmare, locotenentul nu poate fi anchetat si judecat de consiliul de judecata, aceasta exceptie fiind una de ordine publica", scrie luju.ro.

Ion Panaitescu sustine ca, potrivit MApN, locotenentul are calitatea de invinuit si prima data ar fi trebuit sa fie cercetat si apoi dus in fata Consiliului de judecata, echivalentul unui Tribunal Militar. "De veti starui in judecarea lt. Gheorghe Alexandru riscati sa repetati figura juridica a acelei instante militare extraordinare constituita la 25.12.1989 in garnizoana Targoviste (n.red. care i-a judecat pe sotii Ceausescu)".

Generalul Panaitescu a mai invocat jurisprudenta CEDO, care arata ca: "autoritatile nationale nu pot sa invoce regulile disciplinei militare pentru a impiedica exprimarea unor opinii, chiar si atunci cand acestea ar putea fi indreptate impotriva armatei, ca institutie a statului".

Acesta a mai aratat ca mitingul la care a participat locotenentul Gheorghe a fost unul public, fara nicio conotatie. "Daca se sustine ca avea astfel de trasaturi, ofiterului trebuie sa i se desluseasca, mai presus de orice indoila, care este textul de lege in virtutea caruia acea adunare ar fi fost politica sau sindicala", iar in privinta faptului ca a purtat uniforma, generalul Ion Panaitescu a mai precizat ca: "mitingul nu era nici sindical si nici politic si este indiferenta tinuta in care se afla ofiterul".

Citeste concluziile scrise ale avocatului Ion Panaitescu, general in rezerva

 

Foto: Facebook

Comentarii Facebook