Miercuri 30 Octombrie

”Lumea din perspectiva maghiară” - Expoziție foto din arhiva Agenţiei Naţionale de ştiri a Ungariei

 

Vernisajul expoziţiei „Lumea din perspectiva maghiară – Fotografii din arhiva Agenţiei Naţionale de ştiri a Ungariei” va avea loc la Muzeul de Artă, duminică, 17 august, la ora 17:00.

 

Expoziţia va fi prezentată de Galambos István, director adjunct al Fondului de Administrare Mass Media (MTVA), Ungaria, şi președinte al Colegiului Kós Károly al MTVA, precum şi de dr. Gazsó L. Ferenc din partea Agenţiei Naţionale de Ştiri a Ungariei (Magyar Távirati Iroda- MTI).

 

Expoziţia prezintă o retrospectivă în imagini realizată de fotografii maghiari în 2013 şi 2014 la unele dintre cele mai importante evenimente din Europa, de la Euro-Maidanul din Kiev la inundaţiile provocate de Dunăre ori Olimpiada de Iarnă de la Soci. 

 

Fotografii MTI/MTVA au câștigat în 2014 zece premii la concursul Asociației Naționale a Jurnaliștilor Maghiari, competiție în care s-au înscris 310 autori cu 3.810 de proiecte. 

Fotografii ale căror lucrări vor fi expuse la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca sunt Balázs Attila, Illyés Tibor, Beliczay László şi Mohai Balázs. 

 

Informaţii despre fotografiile expuse şi biografiile autorilor

 

Balázs Attila - Tutunul în ilegalitate  

 

Balázs Attila  s-a născut la Nyíregyháza în 1969. Şi-a început cariera de fotograf în 1987 şi a urmat  cursurile Academiei de Presă Bálint György. În perioada 1989–2008 a lucrat ca fotoreporter al cotidianului Kelet-Magyarország şi colaborează cu Agenția națională de știri a Ungariei (MTI) din 1993. Este laureat al premiului Escher Károly pentru cea mai bună fotografie de presă (1995). Fotografia sa din 1995, intitulată „Tiszai ár”, a fost selectată în cele două volume ale publicației „A XX. század legjobb magyar fotói (Cele mai bune fotografii maghiare din secolul XX)”. A vizitat și a realizat fotografi în insulele Galapagos, Țara de Foc, insula Komodo, Borneo, Malaezia şi Republica Africa de Sud. 

 

Seria de fotografii prezentate la Cluj „Tutunul în ilegalitate” a fost distinsă cu premiul al III-lea la cea de-a 32-a ediție a Concursului Național de Fotojurnalism (Ungaria), categoria Fotojurnalism (serie). Fotoreportajul urmăreşte traficul cu tutun la frontieră. 90% din producția de tutun a Ungariei provine din județul Szabolcs-Szatmár-Bereg, situat în apropierea frontierei cu Ucraina. Aici angajații vămii și cei ai finanțelor patrulează sistematic câmpurile de tutun și controlează coletele poștale cu scopul de a reduce furtul și contrabanda. 

 

Beliczay László - Slava Ukraini!

- Atelierul cu Soare din Odorheiul Secuiesc

- Domeniile Kálnoky din Secuime

 

Beliczay László s-a născut în 1967 la Budapesta. A urmat studiile Școlii Superioare Zsigmond Király, specializarea comunicare și mass-media şi lucrează ca fotojurnalist de mai bine de 20 de ani. În anii 1990 și începutul anilor 2000 a realizat mai multe reportaje despre războiul civil din fosta Iugoslavie şi a fost colaboratorul biroului regional al New York Times. Din 2007 este angajat al MTVA. De-a lungul caierei a primit numeroase premii între care premiul Munkácsi Márton pentru cea mai bună colecție (1998) şi premiul Escher Károly pentru cea mai bună fotografie de presă (2006 și 2013).

 

Fotografiile lui Beliczay László expuse la Cluj urmăresc trei teme. 

 

„Slava Ukraini!”reprezintă o corespondenţă de la Kiev din timpul uneia dintre cele mai sângeroase dimineţi a conflictului de stradă. Pe Euro Maidan, Beliczay László a fost martorul unor imagini terifiante: cadavrele celor decedați fuseseră aduse și depuse acolo. Victimele nu căzuseră în lupte, ci fuseseră împușcate de la distanță cu focuri bine țintite. „Slava Ukraini!” este scandarea protestatarilor de pe Maidan după fuga preşedintelui Viktor Ianukovici.

 

Celelalte două serii de fotografii ale lui Beliczay László se opresc asupra unor spaţii din România, recunoscute la nivel internaţional: „Atelierul cu Soare din Odorheiul Secuiesc” aduce în prim plan atelierul de artă fotografică fondat în 1910 de Kováts István, iar seria „Domeniile Kálnoky din Secuime” vorbeşte despre moştenirea contelui Kálnoky şi misiunea lui de a renova casele tradiţionale secuieşti din Transilvania şi de a le reintegra în circuitul turistic.  

 

Illyés Tibor –  Soci – pe zăpadă, pe gheață și în aer

 

Illyés Tibor s-a născut în 1971 la Budapesta. A absolvit prestigioasa școală de fotografie de pe strada Práter şi lucrează la Redacția Foto a Agenției naționale de știri a Ungariei (MTI) de 21 de ani. A fotografiat desfăşurarea a patru jocuri olimpice de vară, o ediție a Olimpiadei de iarnă și o ediție a jocurilor paralimpice. 

 

Fotografiile expuse la Cluj sub titulatura „Soci – pe zăpadă, pe gheață și în aer” urmăresc senzaţiile din timpul competiţiei din Rusia, iar Illyés Tibor este specialist în imortalizarea încărcăturii psihologice specifice unui asemenea concurs. În 2014, Ungaria a fost reprezentată la Soci de 18 concurenți, iar rolul lui Illyés Tibor a constat în fotografierea tuturor sportivilor maghiari. Unul dintre personajele principale ale fotoreportajului său este Miklós Edit, schioara originară din Transilvania care s-a clasat pe locul al 7-lea la proba de coborâre, cu cel mai bun rezultat din istoria sportivilor maghiari. 

 

Mohai Balázs    –    Inundaţia - Highline

 

Mohai Balázs  s-a născut în 1984 la Budapesta. A studiat la Universitatea din Kaposvár, specializarea fotojurnalism și redactare foto. Din 2008 este colaborator al Agenției naționale de știri a Ungariei (MTI) și MTVA. În 2012 a câștigat premiul al  III-lea la două categorii ale Concursului Național de Fotojurnalism (Ungaria) pentru fotografie de natură și știință şi fotografie documentară, iar anul acesta, Mohai Balázs a primit de trei ori premiul I la categoriile portret, artă şi sport și un premiu II la categoria fotojurnalism în cadrul aceluiaşi concurs.

 

Fotografiile din seria "Inundaţia" au ca subiect inundațiile provocate de Dunăre în 2013 în mai multe ţări europene. Fotografiile lui Mohai Balázs ilustrează situaţia critică şi lupta oamenilor din localităţile izolate afectate cu apele nezăgăzuite. Ele au o încărcătură aparte întrucât familia fotografului a fost direct afectată de această calamitate. 

 

Cea de-a doua serie de fotografii care poartă semnătura lui Mohai Balázs ne duce la înălţime: „Highline” prezintă reuniunea internaţională de la Monte Piana a iubitorilor de sporturi extreme care merg pe chingi suspendate la sute de metri de-asupra stâncilor. Acest sport, dincolo de pregătirea fizică intensivă, înseamnă și o permanentă luptă mentală: sportivul trebuie să îşi coordoneze numeroase instincte, adesea opuse unul altuia, ca să îşi păstreze echilibrul. 

Comentarii Facebook