Vineri 22 Noiembrie

Lumina Sfântă este adusă la Cluj direct de la Ierusalim. La ce oră ajunge pe Aeroportul din Cluj delegaţia de preoţi

 

Lumina Sfântă adusă de la Ierusalim la Bucureşti cu un avion special va ajunge la Cluj-Napoca, în seara de Paşte, după ora 21.00. 

 

La Cluj-Napoca, Lumina Sfântă va fi adusă de o delegaţie de preoţi condusă de episcopul vicar Vasile Someşanul. 

 

De la Aeroportul Internaţional "Henri Coandă", Lumina Sfântă de la Ierusalim va fi dusă cu trei avioane de mici dimensiuni la Suceava, Satu Mare (cu escală în Cluj-Napoca) şi Timişoara, pentru clerul şi credincioşii ortodocşi din nordul şi vestul ţării.

 

De la Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca, Lumina Sfânta va fi dusă în Piaţa Avram Iancu, la Catedrala Mitropolitană, dar şi la celelalte parohii din judeţ, pentru slujba de Înviere Mântuitorului.

 

În bisericile ortodoxe, slujba de Înviere va începe în jurul orei 23.00, în interiorul lăcaşurilor de cult. Învierea Mântuitorului nu este însă proclamată în interiorul bisericii, ci în afara acesteia, pentru că, spun preoţii, ea priveşte pe toţi oamenii.

 

La miezul nopţii, preotul va ieşi din biserică şi va chema credincioşii cu îndemnul "Veniţi de luaţi Lumină!". În multe locuri, Lumina este împărţită credincioşilor împreună cu bucăţele de pâine stropite cu vin, denumite Paşte.

 

După ce lumânările oamenilor sunt aprinse, alaiul avându-l în frunte pe preot înconjoară biserica de trei ori, cântând "Hristos a înviat din morţi, cu moartea pe moarte călcând, şi celor din morminte viaţă dăruindu-le". Apoi, se intră din nou în biserică, unde continuă slujba de Înviere, care durează până la 3.00 dimineaţa.

 

Credincioşii aduc la biserică, în noaptea Învierii, ouă vopsite, cozonac, pască, friptură şi alte preparate de Paşte, pe care preoţii le sfinţesc. După slujbă, se dă dezlegarea la dulce, care marchează încheierea postului, astfel că merindele sfinţite vor putea fi mâncate.

 

Duminică, spre prânz, credincioşii sunt aşteptaţi la biserică pentru slujba cunoscută ca "A doua Înviere", la care vor fi citite în 12 limbi versetele 19-25 din capitolul 20 al Evangheliei după Ioan.

 

Săptămâna de după Înviere se numeşte Săptămâna Luminată, în care nu se mai posteşte. Conform tradiţiei, în Sâmbăta Mare şi în zilele de Paşte (duminică, luni şi marţi), nu se spală rufe, acest obicei fiind menţinut în unele locuri până în joia din Săptămâna Luminată.

Comentarii Facebook