Duminica 22 Decembrie

Luptătoarea din scaunul cu rotile! O clujeancă de 26 de ani a înființat un centru de recuperare medicală

 

O clujeancă de 26 de ani, imobilizată în scaunul cu rotile în urma unui accident rutier, a inființat un ”Centrul medical de recuperare Tarra” care oferă servicii de kinetoterapie, electroterapie sau magnetoterapie. 

 

Ilinca Rotariu a suferit un accident de mașină în 2008, când era studentă în anul IV la USAMV Cluj-Napoca. Ea a pămas paralizată și folosește un scaun cu rotile pentru a se deplasa. Tânăra nu a abandonat lupta cu viața și s-a gândit să puna la punct un centru unde să fie tratați cei care au probleme similare.

 

”Centrul Tarra” din Cluj-Napoca, de pe Calea Florești 2B, a fost inaugurat marți, 20 noiembrie. Ideea i-a venit după ce a contatat pe pielea ei problemele cu care se confruntă cei aflați într-un scaun cu rotile. ”Am început recuperarea în spital, imediat după accident, iar medicii mi-au oferit câteva variante pentru continuarea tratamentului, fie la Spitalul de Recuperare din Cluj-Napoca, fie la Spitalul de Recuperare din staţiunea Felix, la Techirghiol sau la un centru din Zalău. Problema este că actuala legislaţie permite unei persoane cu probleme ca ale mele să efectueze gratuit doar 10 zile de tratament o dată la şase luni, ceea ce este absurd având în vedere faptul că paralizia se ameliorează doar prin exerciţii fizice zilnice”, a povestit Ilinca Rotariu (foto).

 

Tânăra a înființat o asociație cu ajutorul căreia a reușit să strângă fonduri prin donaţiile de 2 la sută din impozitul pe venit şi din sponsorizări. ”Aici îşi desfăşoară activitatea cinci medici şi terapeuţi. Centrul oferă servicii medicale de kinetoterapie, electroterapie, laserterapie, terapie cu ultrasunete, magnetoterapie, termoterapie. Nu am înfiinţat centrul pentru a dezvolta o afacere pe spatele persoanelor cu infirmităţi, ci din dorinţa de a trata zilnic persoanele cu nevoi speciale”, a mai spus Ilinca.

 

Pentru dezvoltarea centrului, tânăra a investit suma de 40.000 de euro. Ilinca Rotariu ar mai avea nevoie de un laser performant şi de un dispozitiv care să ajute la susţinerea pacienţilor pe durata exercițiilor de recuperare.

Comentarii Facebook