Luptatorul anticomunist Teodor Susman, deshumat astazi in localitatea Rachitele
Arheologii Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului au inceput astazi la Rachitele sapaturile de exhumare a lui Teodor Susman, un celebru luptator anticomunist din zona.
Deshumarea de la Rachitele este efectuata de o echipa de arheologi, coordonata de Gheorghe Petrov de la Muzeul National de Istorie a Transilvaniei din Cluj.
Grupul "Teodor Susman" reprezinta unul dintre cele mai importante repere ale rezistentei anticomuniste romanesti. Denumirea grupului a fost data de familia Susman din Rachitele, care a avut un rol determinant pe tot parcursul evenimentelor desfasurate in zona Muntilor Vladeasa din Apuseni, in perioada 19481958.
"Cauzele care au dus la constituirea grupului sunt similare celor care au determinat si aparitia altor grupari de partizani si au fost reprezentate de procesul de stalinizare in care a fost angajata societatea romaneasca dupa cel de-al doilea Razboi Mondial. Grupul nu si-a propus actiuni concrete de sabotare a regimului comunist, membrii lui au fugit in munti de teama represiunilor, a puscariei, fara insa a-si propune ceva efectiv dupa aceasta fuga. Actiunile lor armate vizau doar aprovizionarea personala, obtinerea de materiale si informatii, precum si gasirea unui adapost temporar. Membrii organizatiei erau conjunctural impreuna, ei nu aderasera la aceeasi lupta, doar supravietuiau mai bine impreuna sau se alaturasera din oportunism, pentru ca erau convinsi ca americanii vor veni. Fiecare membru al grupului avea un litigiu cu noul regim si de aceea a preferat temnitei calea padurii. Ei nu se opuneau fatis regimului, ei il ocoleau, se straduiau sa nu i se integreze, iar calea muntelui era cea mai potrivita acestui obiectiv. Avand in vedere fortele si logistica masate in capturarea si suprimarea unor oameni simpli, se poate spune, fara ironie, ca fuga lor a fost eroica", se arata intr-un comunicat al Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului din Romania.
Teodor Susman a fost in anii 40 primar al comunei rachitele si a fost lider al unui grup de luptatori anticomunisti. Acesta a refuzat sa intre in Partidul Comunist Roman. El a fost prins in munti si executat, desi potrivit documentele oficiale intocmite de comunisti aceasta s-ar fi impuscat singur ca sa nu fie prins. Cei doi fii ai lui teodor Susman au fost arsi de vii.
"In baza unei solicitari primite la CICCR in data de 3 iunie 2010 din partea sotilor Susman Constantin Teodor si Susman Dorina Carmen, au fost demarate procedurile legale de deshumare a lui Susman Teodor senior, decedat in data de 15 decembrie 1951. Locul unde se afla ingropate ramasitele pamantesti ale acestuia a fost stabilit cu aproximatie in urma unor cercetari de teren efectuate pe teritoriul satului Rachitele, apartinator comunei Margau din judetul Cluj", mai spun in comunicatul de presa reprezentantii CICCR.
0 Comentarii