ÎUn utilizator a sintetizat dilema astfel: „Nu mai încercați să răzgândiți „georgiști” (nr. otanți ai lui Călin Georgescu). Cine l-or votat de naiv, or să-și dea seama singuri, acum că văd cine e. Cui nu-i pasă de realitate, oricum va vota cu el. Dacă vreți să salvați ceva, convingeți prieteni pasivi și părinți și rude care văd cât de cât că e un psihocucu pe primul loc, să meargă la vot pentru Lasconi, așa tolomacă cum se prezintă. Mai bine decât fascismul declarat al lui Georgescu.”
Împărțirea electoratului și frustrările din comunicare
Un aspect esențial al acestor discuții este faptul că susținătorii lui Georgescu sunt percepuți ca fiind extrem de loiali și greu de influențat. Utilizatorii descriu adesea încercările de a-i convinge drept „lupte cu morile de vânt”.
Un exemplu este povestea unui utilizator care a încercat să își convingă prietenii să voteze: „Eu am unii rupți rău de realitate, care la aproape 30 de ani, nu au votat în viața lor! Și când i-am informat să voteze la parlamentare și le-am trimis pe scurt de ce e important Parlamentul, mi-au zis să îi las dracului în pace. Altul mi-a zis că nu am viață și că e cool că e antisistem fiind apolitic.”
Acest sentiment este împărtășit de alți participanți la discuție, care recomandă să se renunțe la încercările de convingere a susținătorilor fermi ai lui Georgescu și să se concentreze mai degrabă pe persoanele indecise: „Nu pierdeți vremea cu susținătorii fideli, nu îi veți convinge veci. Încercați să îi convingeți pe cei care nu știu ce au votat.”
Argumente politice și ironii
Temerile legate de o eventuală victorie a lui Georgescu sunt diverse. Susținătorii taberei opuse îl acuză de simpatie față de legionari și de intenții de a scoate România din UE și NATO, iar comportamentul său este descris ca fiind „de tip legionar.” În replică, unele voci încearcă să combată aceste afirmații, considerându-le exagerate. Un utilizator spune: „Mergeți și voi cu argumente mai rele, că l-a făcut pe Antonescu erou național. Ziceți de fazele cu Covid, cu 5G, cu H2O, de faza cu femeile și că nu susține avortul. Dar nu vă mințiți că e rusofil și anti-Europa.”
De cealaltă parte, oponenții lui Georgescu subliniază contradicțiile ideologice ale susținătorilor săi. Într-un comentariu ironic, cineva a remarcat: „Nu contează pentru ei? Îți dau un exemplu: e vorba de o prietenă care pleacă an de an la muncă sezonieră în Germania. Dacă Georgescu ne scoate din UE, ea e pa și pusi! Asta încercam să-i explic.”
De asemenea, ironiile nu lipsesc din dezbateri. Un utilizator a comentat sarcastic: „Votez Georgescu și mă mut în Germania,” în timp ce altul a scris: „Lasconi te duce la război, dar Georgescu aduce războiul la tine. E mai comod, nu mai trebuie să ne deplasăm.”
Această polarizare extremă a condus și la rupturi în relațiile dintre prieteni sau rude. Mulți utilizatori au recunoscut că au renunțat să mai discute cu persoanele din tabăra opusă: „Eu am dat deja vreo 3 block-uri și unfriend. Mă enervez când văd oameni tineri care îl susțin, nici nu am chef de polemică cu ei.” sau „deja am început de aseară să dau block și delete la "prieteni” Ce mă doare e că sunt unii care chiar păreau ok”.
Acest sentiment este împărtășit și de alții, care recomandă protejarea sănătății mentale în fața discuțiilor interminabile: „Block. Nu-ți f… sănătatea mentală cu așa ceva.”
În ciuda diferențelor, câțiva utilizatori încearcă să sublinieze importanța implicării politice mai largi, dincolo de actualele alegeri prezidențiale. „Nu contează cine iese președinte. Uitați-vă pe atribuțiile președintelui și Parlamentului. Vedeți cine are adevărata putere. Fiți cu capul pe umeri și mergeți la parlamentare. Astea sunt singurele care contează,” a scris un participant la discuție.
Alții recomandă să se pună accent pe educarea electoratului: „Arată-le ce a spus Georgescu despre nașterea prin cezariană sau alte declarații controversate. Poate așa vor înțelege gravitatea situației.”
Alegerile prezidențiale din România au adâncit clivajele sociale și politice. În timp ce unele voci pledează pentru dialog și convingere, altele recunosc că dezbaterea devine tot mai dificilă. Cu toate acestea, apelurile la vot rămân puternice, mai ales în rândul celor care consideră că miza este viitorul României în UE și NATO.
6 Comentarii
Hai, succes și ia-ți și odraslele cu tine .
Votați proasta ... votați Am avut un jeg mai vrem unul
Interesant cum s-au mobilizat toate ziarele si televiziunile instantaneu antigeorgescu. Oare cine ii plateste?
Normal ca cloojenii voteaza pe o adepta a dezaxatilor. Ei insisi fiind dezaxati, lascona mica fiind dezaxata.
Vedeti sa nu raciti la ovare.
@Mutu pizzdii: ooo ai preluat gluma lu nenea "14 procente" =))). nu-ti fa tu griji.
Si eu am facut curatenie la fb. Cum caraia unu' de lenutza, hac, papa si la revedere