Vineri 22 Noiembrie

MAFIE în caminul UTCN din Mărăști. Se percepe taxă de internet la NEGRU și ”taxă de cheie”. Cei acuzați contraatacă

 

Un student din căminul Universității Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN), cazat în căminul II B din Mărăști, reclamă într-o scrisoare trimisă pe office@stiridecluj.ro mafia pe care o conduce administratorul campusului. 

 

Tânărul care a făcut reclamația susține că s-ar fi perceput o taxă de internet, iar 800 de tineri studenți au achitat câte 20 de lei fără a fi primit vreo chitanță, în total 16.000 de lei.

 

Ma numesc Studentul X si sunt student la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, Facultatea Constructii De Masini, Anul IV. Sunt cazat in Complexul Studentesc Marasti , Caminul II-B , Camera X.  Am descis sa iau legatura cu dumneavoastra in urma evenimentelor care s-au intamplat in decursul acestei luni, in acest complex studentesc. 

 

Nu doresc sa imi dezvalui identitatea deoarece as putea fi exclus din viata sociala din camine si din universitate. As dori sa fac publice anumite ”afaceri” care se fac in acest complex. 

 

As incepe prin problema banilor:

 

- În acest an, la cazare, am trecut prin mai multe etape. Una dintre aceste etape a fost platirea unei asa numite taxe de internet. Am platit suma de 20 lei, si nu am primit nici o chitanta , absolut nimic. Nu am fost informat ca e obligatorie sau nu. Avand in vedere ca am plait aceasta suma in biroul domnului Administrator Harangush Dorin, m-am gandit ca e ceva oficial. Dupa cateva zile, mi-am dat seama ca e ceva in neregula.Toti cei care s-au cazat, anul acesta, au platit suma de 20lei pentru ”modernizarea retelei de internet” si nu  s-a eliberat nici o chitanta in acest sens si dupa toate acestea internetul merge rau,la fel ca in anii trecuti.

 

Pe langa acesta taxa de " internet " mai sunt si alte taxe care nu sunt in regulament, cum ar fi:

taxa de cheie - 25 lei

taxa de legitimatie platita - 10 lei 

 

La sfarsitul anului scolar, am stat in camin, o luna in plus. Am platit regia de cazare, in biroul Domnului Administrator. Din cate am inteles, doar caseria poate sa incaseze bani intr-o institutie a statului. An de an, se sta la coada ca la o brutarie, la usa domnului Administrator inainte de cazari.

 

Taxa care am platit-o anul acest, asa numita taxa de net, in valoare de 20 lei, ... deocamndata nu se stie unde s-au dus banii.

 

Din auzite, in caminul II B s-a strans suma de 144 milioane, cat timp cei din comitetul de administrare au participat la cazari.

 

Concret, in camin sunt cazati peste 800 de stundeti. Se poate face un calcul estimativ. Lumea se plange si se plange de ceea ce e aici. Anul acesta, am observat ca din conducere caminului, asa numitul ”comitet” a inceput sa se intoarca imotriva sistemului. Am observat ca nu au fost apreciati, ci din contra s-a incercat inlaturarea lor de catre administrator.

 

Conducerea Universitatii Tehnice nu stie de ceea ce se petrece in aceste camine. E o intreaga mafie aici cat si in restul caminelor”.

 

Drept la replica al lui Ovidiu Puric, administrator Retea Marasti 2B, UTCN

 

Scrisoare deschisa ca replica la articolul <<MAFIE în caminul UTCN din Mărăști. Se percepe taxă de internet la NEGRU  și ”taxă de cheie”>>  publicat pe siteul  www.stiridecluj.ro in data de 

1.11.2012, ora  21:53 in categoria Social. Ma andresez dvs. in calitate de actual administrator de retea a caminului 2B din Complexul Marasti, numele meu este ing. Ovidiu Purice. De la inceputul acestei scrisori doresc sa precizez ca redactarea dreptului la replica s-a facut impreuna cu membrii comitetului de camin 1F, camin al aceluiasi complex si care a functionat pana in momentul de fata aceleasi regulamente.

 

Incep prin a clarifica situatia tensionata intre administratie, administrator de retea, “directorul delegat” si actualul comitet al caminului 2B. In ultimii 5 ani de zile, prin implicarea activa a comitetului 

de camin, a fostului director delegat, prof. dr. ing. Tiberiu Itul, si a administratorilor, campusul Marasti a beneficiat de diferite imbunatatiri menite sa creasta calitatea vietii de camin a studentilor. Drept urmare, la cererea comitetelor si cu sprijinul fostului director delegat si al administratorilor prin diferite cereri catre conducerea UTCN s-au realizat cumpararea de server noi, montarea de geamuri termopan, instalarea de plite electrice, instalarea unui sistem de supraveghere acces, modernizarea si achizitionarea de masini de spalat, modernizarea terenului de sport, amenajarea si dotarea unei sali de forta, inlocuirea paturilor, pastrarea bibliotecii functionale in complex.

 

Tot in acesti ani, pe partea de retea de calculatoare s-au facut realizat softuri de management al accesului la internet, soft de detectare a calculatoarelor virusate, soft de evidenta a studentilor cazati, upgradarea echipamentelor principale de telecomunicatii. Mentionez ca toate aceste imbunatatiri s-au realizat cu vechiul comitet care mentinea o relatie buna cu administratia si fostul directorul delegat. In urma cu doi ani, in comitetul caminului 2B, am sustinut sa schimbam la alegerile de comitet presedintele, avand un candidat nou (Tomescu Gratian-Alexandru) cu alta viziune. Pe parcursul celor 2 ani, acest nou presedinte a devenit usor influentabil, ducand uneori la situatii conflictuale intre comitet si administratie. 

 

Incepand cu sfarsitul lunii septembrie a.c., s-a schimbat  “directorul delegat” al Complexului Marasti, fiind numit in aceasta functie pe Daniel Filip, angajat UTCN cazat in aceast complex de peste 8 

ani. Aceasta schimbare a produs o rupere drastica intre administratie, membrii vechi ai comitetului de camin si “directorul delegat” impreuna cu presedintele si alti membri de comitet. In urma cu un an,  din discutiile purtate cu presedintele de comitet, Tomescu Gratian, referitor la starea retelei de calculatoare si in urma raspunsurilor  la solicitarile depuse anual la conducerea UTCN, acesta a propus implicarea benevola a studentilor in realizarea unei imbunatatiri alei retelei. In acest scop s-a realizat un sondaj de opinii pe grupul local de discutii. In urma discutiilor cu studentii, am convenit ca la urmatoarele cazari sa strangem donatii din partea studentilor in acest scop. La aceasta intelegere nu au fost inplicate nici o persoana din cadru UTCN. Pe acelasi mecanism s-au mai dezvoltat cu succes remedieri urgente ale retelei si evenimente pentru studenti.

 

Odata cu inceperea cazarilor de anul acesta am convenit strangerea de donatii din partea studentilor. Suma propusa si calculata a fost de 20 lei de student, in cazul ideal in care fiecare ar contribui 

la imbunatatirea retelei.

 

Odata cu terminarea cazarilor, presedintele de comitet si unii membrii ai comitetului, influentati de catre “directorul delegat”, au organizat sedinte “secrete”de comitet fara a chema toti membrii activi. Aceste sedinte au avut ca subiect denigrarea administratorul de retea din 2B (neconvocat la nici o sedinta din acest an) fapt devodit de catre procesul verbal intocmit la una din sedinte. In acest 2 proces verbal au fost mentionate acuze nefondate. Acest proces verbal nu a fost contrasemnat de catre nici un superior cu drept de decizie.

 

Tot in cadru sedintelor de comitet desfasurate si in localurile din zona campusului, s-a discutat si implementat un nou mecanism de alegeri a comitetului, favorabil “directorului delegat” Filip Daniel si a membrilor de comitet. Acest mecanism a fost contestat la conducerea UTCN pentru  nerespectarea “Regulamentului de organizare  si functionare  al caminelor studentesti ale UTCN” aprobat prin Hotararea Senatului Universitar nr. 42/31.08.2012.

 

Ca urmare a contestatiilor depuse de noi la conducerea UTCN, membrii activi ai actualului comitet din ambele camine au inceput sa primeasca diferite propuneri de a se alatura noii grupari cu 

diferite promisiuni precum  ramanerea in functie si sprijinul din partea acestora. In momentul in care membri ai vechiului comitet au raspuns negativ acestor propuneri venite din partea “directorului delegat” si a presedintelui de comitet, s-au trecut la diferite constrangeri si amenintari voalate precum si intimidari nejustificate aduse acestor vechi membrii. Situatia a devenit intr-atat de tensionata incat la un moment dat “directorul delegat” a dispus anularea fara nici o justificare a comitetului care a lucrat  in perioada cazarilor si formarea unui nou comitet bazat pe alte criterii decat cele mentionate in regulament pe baza unui document realizat de catre directorul delegat anexat prezentului document. Amenintarile directe au fost aduse atat administratorului  de retea cat si membrilor care au sustinut pozitia acestuia.

 

Temperamentul vulcanic al “directorului delegat”a avut ocazia sa fie vazut in diferite contexte cu martori in care acesta a abuzat cu  buna stiinta de pozitia pe care in prezent o detine.

 

Din cauza situatiei conflictuale create si din cauza nerespectarii regulamentului de formare a comitetului de camin, am cerut anularea rezultatelor alegerilor din acest an. Anularea alegerilor s-a cerut pe urmatoarele fundamente: 

- nerespectarea “Regulamentului de organizare  si functionare  al caminelor studentesti ale UTCN” aprobat prin Hotararea Senatului Universitar nr42/31.08.2012 

- Sedintele de alegeri au fost conduse de catre Prorector Stelian Brad, prorector Management universitar, studii masterale si doctorale, incalcand art. 27 “Buna organizare a alegerilor Comitetelor de camine cade in sarcina administratiilor caminelor si a directorilor delegati (prodecanilor) facultatilor.”

- Au fost respinse candidaturile studentilor de ciclu III (doctoranzi), fapt neprecizat tot in art 27. “Comitetele de camin vor fi formate din studenti care locuiesc  in camin si care fac dovada probitatii morale si profesionale.”

- La sfarsitul sedintei nu s-a intocmit si  nu s-a  predat nici un proces verbal administratorului de camin, lucru precizat in art. 27. “”Alegerile comitetelor de camin se consemneaza intr-un Proces Verbal, care va fi pastrat la administratorul caminului.”

- nerespectarea prevederile ulterioare date de Conducerea Universitatii Tehnice inregistrata cu numarul 28000/30.10.2012.

- Comisia pentru validare condidaturilor si a intregului proces de alegeri este formata din : Prodecanii celor 4 facultati (Constructii de Masini, IMM, Instalatii, Mecanica); Cei opt reprezentanti ai studentilor(cate 2 de la fiecare facultate); Administratorii celor doua camine (cei nou instalati in functie, precum si cei care au detinut functia pana la 22.10.2012); Sef Serviciu Social Camine-Cantine si/sau Director General Administrativ.

 

Aceasta prevedere a fost incalcata prin prezenta si implicarea activa a Prorectorului pentru Management universitar, studii masterale si doctorale, dl. Prof.dr.ec.dr.ing. Stelian Brad.

- Pct. 3. Domnul “director delegat” asistent ing. Daniel FILIP  – in aceste alegeri are rolul de simplu observator, nefacand parte din comitetul de organizare si nici din comisiile de validare a alegerilor. Dansul are doar dreptul de a asista la procesul alegerilor si, eventual, de a realiza ulterior rapoarte scrise catre ServiciulSocial Camine-Cantine si DGA.

 

Mentionam ca persoana amintita mai sus a avut implicare directa, participand la validarea candidaturilor si aducand observatii si acuze cu privire la situatia scolara si personala a unei candidate.

In momentul in care am sesizat aceste nereguli, am trimis catre conducerea UTCN urmatoarea contestatie inregistrata cu nr. 28093/31.10.2012. Am primit ca si raspuns Dispozitia nr. 8171/01.11.2012 din partea conducerii prin care se anuleaza alegerile de comitet organizate nelegitim de catre “directorul delegat”.

 

Ca urmare a sesizarii neregulilor, conducerea UTCN a dispus anularea tuturor manifestarilor si alegerilor realizate pana in prezent si organizarea de noi alegeri in conformitate cu regulamentele valide UTCN. In urma acestui document de anulare, tensiunile au crescut in cadrul complexului si a aparut in decursul aceleasi zile articolul dvs la care facem referire. 

 

Cu 24 de ore inainte de aparitia articolului pe site-ul dvs., in calitate de administrator de retea am facut toate demersurile necesare pentru predarea catre noul administrator de retea ales, in prezenta comitetului, a bunurilor de pe inventar si a celor cumparate in urma cazarilor. Dupa inceperea procesului de predare-primire, presedintele comitetului Tomescu Gratian a refuzat primirea noilor echipamente achizitionate sub diverse motive dispunand astfel sistarea furnizarii de internet in camin pentru a ma discredita si a ma face responsabil de acest fapt. 

 

In cadru procesului de predare-primire, partea comitetului din comisie a dorit sa primeasca bunurile respective (predate in cutii sigilate), insa la insistentele presedintelui de camin au renuntat  la 

acest demers sistand cu bunastire procesul de predare-primire si furnizarea de internet in camin catre studenti. Prin acest demers actualul comitet a instigat intentionat studenti cazati in camin care deja, in mare masura, donasera bani pentru buna functionare a internetului. 

 

Pe parcursul ultimelor saptamani, atat eu, in calitate de administrator de retea, precum si administratie caminului am suferit nenumerate atacuri  la imagine pe motive nefondate si dorim sustinerea media in demascarea “mafiei” din Complexul Marasti.

 

Incercarea  presedintelui de comitet, Tomescu Gratian, de a acuza administratia de aceste presupuse taxe are demonstrat de noi, efectul bumerang asupra comitetului condus de el, atasand si 

propunerile lui de a initia acest demers.

 

Aveti atasate toate documentele care sa ateste toate aceste declaratii.

 

Mentionez ca in urma aparitiei articolului dvs. voi demara toate procedurile legale necesare pentru a raspunde acestor atacuri la imagine. Pozitia mea sustine ca am primit sprijin din partea conducerii UTCN si contesta doar atacurile nefondate ale ”directorului delegat” Filip Daniel si ale presedintelui de comitet, Tomescu Gratian”.

Comentarii Facebook