Magistrații clujeni protestează față de modificarea pensiilor speciale! Activitatea instanțelor, perturbată „în interesul societății”, spun magistrații
Magistrații Curții de Apel Cluj recurg la proteste, prin suspendarea activității, din cauza modificărilor legislative a pensiei de serviciu. Coaliția de guvernare a anunțat că va crește treptat vârsta de pensionare pentru magistrați și va schimba modul de calcul al pensiei astfel încât să fie luate ca bază veniturile pe o perioadă mai lungă, nu doar cele din ultimul an de activitate.
Judecătorii Curţii de Apel Cluj au decis, marți, să amâne judecarea cauzelor, cu excepția celor urgente, începând cu data de 21 iunie 2023.
Magistrații susțin că modificarea pensiilor speciale ar încălca independența justiției. Pensiile magistraților sunt printre cele mai mari pensii din sistemul bugetar, iar reforma pensiilor speciale a fost asumată de guvern prin PNRR. Decizia magistraților va avea impact și asupra mediului de afaceri, dat fiind că multe litigii comerciale ajung în instanțe, însă magistrații clujeni spun că protestează „în interesul societății”.
„Sistemul judiciar se află într-o starea de criză acută a resurselor umane, în condiţiile în care 1.129 de posturi de judecător sunt deja vacante. Mai grav, funcția de judecător nu mai este atractivă pentru absolvenții de vârf ai facultăților de drept, dat fiind că, deși a scăzut media necesară admiterii în magistratură la nota șase de la nota opt, locurile scoase la concurs rămân an de an parţial neocupate.
Volumul extrem de muncă, în rândul judecătorilor, agravat de plecările masive din sistemul judiciar, în contextul incoerenţei şi lipsei de transparenţă a puterii legiuitoare, subdimensionarea schemelor de personal, numărul foarte mare de cauze ce trebuie gestionate de judecători, incompatibilitățile şi interdicţiile profesiei sunt aspecte ce trebuiau cântărite de legiuitor, atunci când a decis să lovească nemeritat corpul judecătorilor, prin afectarea statutului şi a independenţei, prin lezarea chiar a demnităţii profesiei.
Pe data de 06.06.2023, judecătorii din întreaga ţară, prin adunările generale, au atras atenţia asupra gravelor probleme ridicate de acest proiect, solicitând ca orice soluţie legislativă să fie urmarea unui dialog între puterea judecătorească şi puterile legislativă şi executivă. De atunci nu s-a înregistrat niciun progres, ci, mai mult, amendamentele lansate intempestiv în spațiul public în data de 29 mai 2023 au fost menținute, la fel cum a fost menținută și afirmația făcută de reprezentanții celorlalte puteri privind adoptarea acestora în scurt timp, în pofida punctelor de vedere clare, exprimate ferm de instanțele judecătorești, fiind ignorată, de către reprezentanții celorlalte puteri și deschiderea spre dialog a instanțelor.
În aceste condiții, criza de personal expune sistemul judiciar la destructurare, cu efecte negative greu de înlăturat, afectând în mod direct dreptul la un proces echitabil al fiecărui cetăţean.
Facem cunoscut opiniei publice faptul că regretăm profund că am fost nevoiţi să recurgem la această formă de protest, însă este în interesul societăţii ca statutul judecătorului să fie unul puternic, respectat şi independent. Statutul judecătorului nu este un privilegiu al acestuia, ci este dreptul societăţii de a avea o justiţie independentă şi imparţială. Independenţa judecătorului nu poate face obiectul negocierii politice, iar un corp profesional desconsiderat nu va mai oferi societăţii acele garanţii de independenţă, atât de necesare.
Reglementarea pensiei de serviciu, şi nu specială, pentru magistrați este un drept recunoscut de legiuitor de-a lungul timpului, existența acesteia fiind justificată în mod obiectiv de statutul judecătorilor care impune obligații și responsabilități, interdicții și incompatibilități, limitări care nu se regăsesc la alte categorii profesionale, constituind așadar o compensație a rigorii statutului judecătorilor.
Eliminarea acestei componenţe a independenţei judecătorului este în dezacord cu jurisprudenţa constantă a Curţii Constituţionale care a decis că eliminarea acestei pensii pentru judecători este contrară exigențelor actuale, pe care importante documente internaționale le exprimă în mod direct cu privire la drepturile judecătorilor, în considerarea importanței rolului acestora în apărarea statului de drept.
Totodată, judecătorii întruniți în Adunarea Generală au decis să sesizeze Președintele Înaltei Curți de Casație şi Justiție, Avocatul Poporului, Președintele României, Preşedintele Camerei Deputaţilor, Preşedintele Senatului, pentru a sprijini întregul corp al magistraţilor, prin formularea obiecţiilor de neconstituționalitate la Curtea Constituţională a României.
De asemenea, s-a hotărât mandatarea preşedintelui Curţii de Apel Cluj în adoptarea unei rezoluţii de către preşedinţii curţilor de apel, în cadrul întâlnirii ce se va desfăşura la Iași, în data de 30.06.2023, în raport de stadiul procesului legislativ de la acel moment.
Pentru a reduce la minim prejudicierea interesele justiţiabililor, Adunarea Generală a decis judecarea, pe parcursul protestelor, a următoarelor cauze:
1. în materie non penală: suspendarea executării hotărârilor, suspendarea executării actelor administrative, suspendarea executării silite, măsuri asiguratorii şi ordonanţe preşedinţiale; măsuri de protecţie a minorilor în situaţii de urgenţă; tutelă; curatelă; ordin de protecţie; declararea ca indezirabili; incidente procedurale şi strămutări privind cauzele de mai sus.
2. în materie penală: cereri de competenţa judecătorului de drepturi şi libertăţi, cu excepţia celor care au ca obiect contestaţie privind durata procesului, dosare cu inculpaţi faţă de care s-au luat măsuri preventive în cauză, măsuri preventive, măsuri asigurătorii şi măsuri de siguranţă, contestaţii la executare care privesc aceste măsuri; cauze în care răspunderea penală este susceptibilă de a fi prescrisă în termen scurt; incidente procedurale privind cauzele de mai sus.
Pentru reevaluarea situaţiei, în funcţie de stadiul procesului legislativ, Adunarea Generală a judecătorilor Curţii de Apel Cluj urmează să fie reconvocată la un moment ulterior”, se arată în comunicatul publicat de Curtea de Apel Cluj.
Magistraţii de la mai multe instanțe și parchete din țară au anunțat că își vor suspenda astăzi activitatea pe termen nelimitat. Greva aduce efecte majore în sistemul judiciar. Toate procesele aflate pe rol, penale, civile sau comerciale vor fi amânate, mai puțin cele urgente. Adică cele care revin judecătorilor de drepturi și libertăți ori răpirile internaționale de copii sau ordinele de protecţie.
31 Comentarii
La muncă sclavi a i interlopilor,hoților,corupților.Voi judecătorii a-ți adus țară în halul actual .Cam 950 de lei lunar meritați.
sunt, sub orice critica, rusine justitiei,, salarii de zeci de mii de lei si mai vor... mai vor..
trag ***** in grevele lor si al altora...ori cat le dai nu le ajunge...ashe-i rrumanul....
trebuie date pensii grase lasaturilor nkvd din justitia cloojeana...la alde diaconescu ,chis ...doi lgbt-isti handicapati..la alde rosu, purja,ionescu....si la tatoasa cu tatele pina la buric ..psd-ista sefa...
Sa ai o pensie medie cam de 4 ori mai mare decat a unui profesor universitar este o IMENSA EROARE !! (care NU trebuia sa se intample !!), mai ales ca varsta de pensionare este foarte mica, iar o parte dintre acesti oameni nici nu si-au facut treaba bine (ca sa nu zicem ca sunt corupti pana in maduva oaselor !)
O Tara bolnava,legi bolnave,stat eșuat.
Faceți publica pensia de serviciu a celor din magistratura ,ca pensionarii amărâți cu 2000 lei pensie i-ar linșa.
Candva au iesit oameni in strada pt. kurvele astea, apoi kurvele au zic ca doar banii conteaza,judecam cat vrem,cum vrem, iar acum cand politicul ii foooote in gura, acum isi amintesc de societate. Arsi pe rug!
O revolutie trebuie!!! Gunoaiele astea tot timpul au furat de la cei saraci pentru bunul lor trai. Trai de 7 *. Stiu din cunostinte ca nici nu stiu ce sa faca cu banii!
@o:
De aceea îi plătesc atît de bine; lucrează împotriva noastră. Numai că, făcînd rău cu bună știință, toată viața vor trăi cu frica-n sîn. Știu de procurori și judecători din vremurile pe față alogene/comuniste cărora le era frică să iasă din casă. E drept că azi, cu banii ce-i pun la ciorap, pot să se mute în alte țări.
PS Justiție nu înseamnă… Citeste mai departe
Demolatorii Romaniei sunt nemultumiti...
Primii infractori ai tarii sunt magistratii: Basescu liber, Hrebenciuc liber, Regele Asfaltului liber si inca cateva sute, pe mita la magistrati..!!
Mortii lor, merita sa moara in cele mai grele chinuri...
:::))::))))))
Da, mare tupeu la putori, am proces de 15 ani și încă se amâna ca nu înțelege deșteptul cum s-a ajuns la niște calcule făcute de experții aleși și agreați de ei, mi-e lehamite și sila, vomez.
ce mincinosi pot fi!
Da,foarte cinici,este in interesul societății ca procurori de 75-80 de ani sa aibă pensii de 70000- 80000 lei,da nu e o greșeală este nesimțire crasa ,adica un bătrân are nevoie de o asemenea pensie?,a contribuit cu sume care sa genereze o asemenea aberației,niciodată,astea s-au dat din pix ,ordonanțe prin șantaj,clientelism politic,este o bătaie de… Citeste mai departe
Revin cu informatii proaspete deoarece m-am documentat pe wiki si stiu legislatie. In Romania magistratii au cel mai mare salariu din UE raportat la cel mediu pe economie. ( de 6. 5 ori mai mare). Sa nu mai spun de pensie. Desigur ca si termenele de solutionare sunt de cateva ori mai mari decat in Europa. Si numarul solutiilor contradictorii date sau… Citeste mai departe
@Kyro: Nu toți au salariile cele mai mari din Europa, raportat la cel mediu pe economie, este vorba doar de cei de la ICCJ. Dar pe ansamblu, au o mulțime de beneficii nemeritate.
La cate procese au ajuns la CEDO, la cate spete s-au prescris, la cum inteleg paduchii astia sa-si faca meseria, mai bine sa le mai taie din pensie/salariu, decat sa le dea!!
DEMISIAAAAA DACA NU VA CONVINE....SA FIE INLOCUITI CU AVOCATI..URGENT CA ESTE DE UNDE!!!! A-TI SUPT SI ****** SI SANGELE ACESTUI POPOR......!!!!
@silviu: AFARAAAA DIN MAGISTRATURA CU ACESTI IMBUIBATI CARE NU SE MAI SATURA.....!!!
Datorită vouă suntem o țară coruptă,jeguri corupte și mizerabile,minimum pe economie meritați,ați judecat totul pentru bani,sunteți o clipă de corupți.
@Ro: CHIAR NU VA ESTE RUSINE SA DEMONSTRATI ...NESIMTIRE MAXIMA A ACESTEI CATEGORII SOCIALE..DOMNILOR PARLAMENTARI NU VA LASATI INTIMIDATI!!
Judecatorii sunt bugetari aserviti coruptilor si interlopilor. Se vede clar din sentintele ridicole in cazuri celebre.
Indiferent ca ii spuneti "de serviciu" sau "speciala" pensia nesimtita la 45 de ani tot speciala este. Si tot nesimtita.
De ce nu cereti salarii mai mari pentru munca si cereti pensii specuale ca sa nu lucrati? Ca sunteti bugetari.… Citeste mai departe
Marea majoritate a magistraților (judecători și procurori) și-au bătut joc de țara asta prin felul în care au luat decizii și au emis tot felul de hotărâri aiurea! Au fost întemnițați fără probe oameni de valoare (mai ales pe vremea lui Băsescu!), iar blaturile cu adevărații infractori curgeau precum Someșul. Ce pensii speciale vor? Ridică pietre de… Citeste mai departe
Conform art. 170 din Legea 367/2022 a Dialogului social, judecatorii si procurorii nu au dteptul sa faca greva. Asa ca oricum denumiti ceea ce faceti acum, este ilegal. Indiferent de ce obtineti acum, UE a transmis clar Romaniei ca nu accepta niciun fel de pensie speciala sau ocupationala care nu respecta principiul contributivitatii, asa ca, mai devreme… Citeste mai departe
@ : Vezi ca tot UE zice ca trebuie "protejati" si a facut scandal ultima data cand ramaneau fara "speciale"
@Kyro: Gresit, prin PNNR ni s-a impus eliminarea oricaror speciale.
@Kyro: PNRR, scuze.