Vineri 20 Septembrie

Mai multe magazine din Cluj, închise după ce polițiștii au descoperit că vindeau băuturi energizante și țigări minorilor. Amenzile sunt uriașe


Șase magazine din Cluj-Napoca au fost închise pentru 30 de zile, după ce polițiștii au descoperit că vindeau țigări și energizante minorilor.

Cu ocazia verificărilor, au fost depistaţi 8 operatori economici care au comercializat ţigări, ţigarete electronice şi băuturi energizante unor minori cu vârste cuprinse între 15 şi 17 ani. Magazinele au fost amendate, iar pentru  6 dintre ele s-a dispus și măsura complementară de suspendare a activității pe 30 de zile.

,,Pentru aceste fapte s-au aplicat 8 sancţiuni contravenţionale în valoare de 65.000 lei, în conformitate cu prevederile Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului din tutun, cu modificările şi completările ulterioare şi ale Legii nr. 61/1991 repuplicată, pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, cu modificările şi completările ulterioare”, informează autoritățile locale. 

Potrivit Legii nr. 61/1991, cu modificările aduse de Legea nr. 42/2024, comercializarea sau oferirea cu titlu gratuit, inclusiv prin automate comerciale, a băuturilor energizante către minori de către unitățile autorizate să comercializeze băuturi energizante... se sancționează cu amendă de la 5.000 la 20.000 de lei.

,,Totodată, dacă aceste activități comerciale sunt desfășurate în incinta instituțiilor de învățământ, de sănătate ori destinate ocrotirii speciale a unor categorii de persoane, amenda aplicată este cuprinsă între 10.000 și 30.000 de lei.”, transmite IPJ Cluj.


Comentarii Facebook