Duminica 22 Decembrie

Mai mulți elevi clujeni au ANCHETAT modul în care se dau bursele școlare în județ și au găsit ilegalități și burse de 10 lei


Echipa de ambasadori ai bunei guvernări în educație de pe raza județului Cluj a făcut o anchetă privind modul în care se acordă bursele școlare în județul Cluj. Echipa este formată din Tobias Pasăre (coordonator local), Delia Dobrovăț, Adriana Zehan, Gloria Graur, Alexandra Halmaghi și Mihnea Morar (Foto).

Rezultatele nu sunt dintre cele mai bune. Din cele 81 de primării luate la întrebări în Cluj, 8 nu s-au sinchisit să răspundă care este situația burselor școlare. De asemenea, sunt 46 de comune care nici măcar nu stabilit un cuantum minim al acestor burse, deși legea cere acest lucru. Așa s-a ajuns la bursa de 10 lei pe lună în Cuzdrioara. ”În aceasta situație se află primăria Mociu care alocă 40 de lei/luna; primăria Fizeșu Gherlii care alocă 25 de lei/lună, primăria Turda care alocă 20 de lei pe lună sau și mai grav primăria Cuzdrioara care alocă 10 lei pe luna drept bursă socială, nici măcar echivalentul  unei mese calde într-o zi”, se arată în Raportul alternativ privind starea educației în județul Cluj 2019 - 2020.

În acest sens, la nivelul județului Cluj am constatat că avem parte de o încălcare generalizată a legii în materia acordării burselor școlare: din 81 de UAT-uri, doar 73 (90%) dintre acestea au răspuns solicitării noastre pe legea 544/2001, iar dintre acestea doar 27 de primării, adică (37%), au adoptată o Hotărâre de Consiliu Local în vigoare prin care sunt prevăzute cuantumurile pe fiecare tip de bursă și numărul acestora.  Restul  de  46  de primării, adică 63% dintre acestea, nu au un HCL corespunzător legii, așa cum l-am solicitat în adresa noastră comunicată primariilor în baza legii 544/2001. Una dintre cele mai întâlnite confuzii făcute de către primării în privința existenței unui HCL conform criteriilor legislative  a  fost  acela  în  care  ne-a  fost  comunicat  HCL-ul  prin  care  a  fost  aprobat  bugetul comunei ce avea încorporat fondurile alocate pentru burse școlare pe anul în curs. Acest HCL fiind  unul  neconform  din  doua  motive;  pe  de  o  parte  nu  întrunea criteriile prevăzute de OMECTS nr. 5576/201 și pe de altă parte nu erau menționate cuantumurilor pe fiecare tip de bursă și numărul acestora.

Doar șase dintre primăriile care au un HCL corespunzător legii acordă toate tipurile de burse (OMECTS 5776/2011: merit, sociale, studiu, performanță), adică 8% dintre primăriile din județul Cluj respectă legea și acordă toate tipurile de burse, iar acestea sunt: Cluj-Napoca, Turda, Dej, Câmpia Turzii, Gherla și Huedin. Restul de 21 de primării acordând selectiv trei, două sau un singur tip de bursă, adică doar bursă socială, de studiu și de merit; doar bursă de studiu și socială sau pur și simplu doar burse sociale. Să fie oare lipsa adoptării unui cuantum și număr de burse de performanță din pricina faptului că elevii din aceste comune nu au rezultate performante la învățătură sau pentru că primăriile consideră că acest tip de bursa nu merită să fie acordat elevilor din cele 21 de comune? Cred că merită să vă întrebam acest lucru și mai mult decât atât să le spunem că elevii au nevoie să le fie recunoscute rezultatele educaționale și să fie recompensați prin garantarea unei burse de performanță acordată lunar.

În ceea ce privește alocarea de bani din bugetul local pentru plata bursele școlare, doar 60 (80%) dintre primăriile din județ au stabilit un buget destinat acestor cheltuieli pentru anul 2019. Respectiv 64 (86%) dintre primării au alocat sume necesare plății burselor școlare pentru anul in curs (2020), restul de 13 primării (20%) în anul 2019 și respectiv 9 (14%) primarii în anul 2020, nu au alocat deloc fonduri pentru burse școlare. Mai bine din jumătate dintre primăriile din județul Cluj se regăsesc în situația în care alocă bani pentru burse în lipsa unui HCL adoptat conform legii care îi obligă să facă acest lucru. În acest caz se află 39 (53%) de primării din județ care alocă bani pentru burse fără să stabilească cuantumul fiecărui tip de bursă și numărul acestora.

În ceea ce privește cuantumurile stabilite pentru fiecare tip de bursă și felul în care sunt acordate acestea, o singura primărie, și anume primăria Mărgău, a interpretat legea altfel și a considerat că fiind bursă de merit acordarea la final de an școlar a sumei de 250 de lei. Conform criteriilor prevăzute în legea educației, bursa școlară presupune să virezi lunar o sumă în contul beneficiarului, iar dacă ar trebui să împărțim acest premiu cu ”titlu de bursă” la numărul de luni ale unui an, asta ar însemna o bursă de merit în valoare de 20 de lei/lună. Restul primariilor au cuantumuri destul de variate pentru fiecare tip de bursă, având în Vedere că nu este stabilit un index național, consilierii locali împreună cu primarul stabilesc cât valorează o bursă de performanță, de studiu, de merit sau una socială. Ìn acest sens ne-am bucurat sa regăsim cateva primarii care atunci când stabilesc cuantumul unei burse se gândesc cu  adevărat  la  valoarea  reală  a  unei  burse  acordate  unui  elev.  Ìn  acest  sens,  cazurile excepționale care ne-au surprins în mod pozitiv în județul Cluj merită menționate. Am fost încântați să remarcăm că primăria Gherla a stabilit că valoarea unei burse de performanță să fie de 500 de lei acordată lunar sau primăria Jucu și primăria Luna care acordă 350 de lei respectiv 300 de lei lunar drept burse de merit. Merită menționată și primăria Cășeiu care alocă 100 de lei lunar pentru fiecare tip de bursă (bursă de merit, bursă de studiu și bursă socială).

În ceea ce privește bursele de performanță, cele șase primării care alocă acest tip de burse au stabilit că  ́performanța educațională” este egală cu 100 de lei pe lună sau 130 de lei  în  cazul  municipiul  Cluj-Napoca. În afară de primăria Jucu și Luna care acordă 350 lei/luna respectiv 300 lei/luna, bursele de merit din județul Cluj au cuantumuri între 150 de lei/luna, cum este vn cazul primăriei Poieni și primăriei Aghireșu, iar cea mai mica sumă de  bani fiind în cazul primăriilor Turda, Apahida și Săvădisla unde cuantumul bursei de merit este de 50 de lei pe lună. Bursele de studiu lipsesc cu desăvârșire în județul Cluj, însă acolo unde sunt prevăzute în bugetele primăriilor, cuantumurile lor sunt cuprinse între 100 de lei/luna cum este în cazul comunei Cășeiu și 50 de lei pe luna la Săvădisla, cel mai mic cuantum fiind de 25 de lei pe lună în municipiul Turda.

La capitolul burse sociale, cuantumurile acestora sunt cele  mai mici  în ciuda faptului că nevoia unei surse de venit suplimentare  este mare vn cazul elevilor care provin din familii defavorizate, rolul acestei burse fiind tocmai să compenseze lipsurile materiale care împiedică accesul la educație. Primăria Jucu este un model și la acest capitol alocând burse în valoare de 300 de lei/lunar elevilor care provin din medii defavorizate, însă în restul primăriilor din județ, acestea variază între 10 lei/lună și 100 lei/lună. Puține sunt primariile care alocă 100 de lei/lună (Caseiu, Feleacu, Margau), o suma extrem de mică pentru costurile pe care ar trebui să le compenseze vn cazul unei familii care realizează venituri reduse sau în cazul familiilor monoparentale  sau  al  elevilor  orfani.  Într-o situație mai îngrijorătoare decât atât este cazul câtorva primării din județul Cluj care alocă drept  ́bursă socială ́ cateva zeci de lei. În aceasta situație se află primăria Mociu care alocă 40 de lei/luna; primăria Fizeșu Gherlii care alocă 25 de lei/lună, primăria Turda care alocă 20 de lei pe lună sau și mai grav primăria Cuzdrioara care alocă 10 lei pe luna drept bursă socială, nici măcar echivalentul  unei mese calde într-o zi”.

Untitled.jpg

raport-cluj-final-1-page-012.jpg

1222.png

Acest demers s-a născut după o sesiune de formare care a avut loc la Predeal, ”eveniment care a fost ca o initiere în lumea activismului și administrației pentru noi, am stabilit cu toții că vom încerca din răsputeri să luptăm împotriva problemelor din sistemul de învățământ. Ajunși acasă, plini de entuziasm, dar, totodată, și deplin responsabilizați, ne-am deschis laptopurile și am început munca”, a spus Mihnea Morar, elev la Colegiul Național ”Gheorghe Șincai” din Cluj-Napoca.      

Tinerii elevi au trimis cereri pe baza legii 544/2001 privind accesul la informațiile publice, dar unii nu au răspuns deloc. ”Încă rețin și acum cum sunatul primăriilor devenise o rutină, adică acel apel repetat în care eram certați mereu și batjocoriți devenise echivalent cu rutina unei cafele de dimineață. Acesta a fost doar începutul unui lung proces ce viza în esență schimbarea abordărilor în actualul sistem de învățământ. O etapă complicată, în care ne-am confruntat cu indiferența primăriilor si ca urmare cu multele dezamăgiri și decepții iscate pe parcurs.

În urmatoarele 7 luni am continuat să analizăm datele colectate cu privire la modul în care autoritățile locale finanțează si guvernează școlile din județul Cluj, iar, la final, am realizat raportul alternativ privind starea educației în județ. Iată câteva dintre cele mai alarmante date: doar șase dintre primăriile din județ acordă toate tipurile de burse pentru elevi (merit, sociale, studiu, performanță), adică doar 8% dintre primăriile județului Cluj. Acestea sunt: Cluj-Napoca, Turda, Dej, Câmpia Turzii, Gherla și Huedin. Un număr de alte 21 de primării acordă parțial burse de merit, de studiu sau sociale, fiind și cazuri în care se asigură doar burse sociale”, a mai spus tânărul activist.

Au fost găsite și cazuri în care se acordă burse derizorii. ”Primăria Mociu alocă drept bursă 40 de lei/luna, Primăria Fizeșu Gherlii 25 de lei/lună, iar, mai grav, Primăria Cuzdrioara alocă doar 10 lei pe luna drept bursă socială, nici măcar echivalentul unei mese calde. Domeniul burselor nu este singurul afectat de corupție si indolență, ci și cel al bunurilor si serviciilor. De exemplu, primăriile comunelor Panticeu, Frata și Sânpaul nu au alocat deloc fonduri în anii 2019 și 2020 pentru bunurile și serviciile necesare școlilor din comună.

Această imagine de ansamblu relevă faptul că problema educației din România este una foarte serioasă, iar cu toate că județul Cluj este unul dintre cele mai dezvoltate din țară, nici aici condițiile pentru desfășurarea procesului educațional nu sunt cele mai optime. Dacă dorim schimbarea, trebuie să luptăm pentru ea, astfel e nevoie să ne apropiem de instituțiile publice, să înțelegem mai de aproape ce se întâmplă în aceste comunități și să găsim împreună soluții prin care accesul la educație să fie cu adevărat un drept universal și garantat al omului”.

Echipa ”Școli Curate” îi cheamă în sprijinul lor și pe ceilalți elevi și nu numai pentru a moderniza sistemul de învățământ din România, unul dintre pilonii importanți de dezvoltare a acestei țări.

mihnea-morar-e1602164696957 (2).jpg

Mihnea-Toma Morar este ambasador Școli curate în județul Cluj și activează în același timp în cadrul consiliului elevilor din liceul său, Colegiul National „Gheorghe Sincai” din Cluj-Napoca, simțind nevoia să își exprime opinia și să promoveze drepturile și interesele elevilor în contextul unui proces educativ, susține el, aflat mereu în schimbare, conform romaniacurata.ro.

Comentarii Facebook