Mai puține ore pe tren până în Capitală? Clujul, printre stațiile propuse pe traseul trenului de mare viteză București-Budapesta


Luna trecută, premierul Marcel Ciolacu și prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, au căzut de acord cu privire la realizarea unui tren de mare viteză între București și Budapesta.

Clujul este una dintre stațiile propuse de experții de la Ministerul Transporturilor, care au făcut o analiză preliminară pentru acest proiect, potrivit Hotenews.ro.

Deși totul este încă la stadiul de discuții, un deputat clujean a cerut detalii de la Ministerul Transporturilor. 

Astfel, în urma analizei au rezultat „două potențiale abordări”:

Prima variantă propusă ar fi un aliniament sustenabil din punct de vedere economic și social pentru dezvoltarea unei cãi ferate de mare viteză/viteza sporită precum traseul: Bucureşti – Pitești – Curtea de Argeş – Sibiu – Mediaş – (Târgu Mures) – Cluj-Napoca – Zalău – Oradea – Episcopia Bihor.

Acest lucru ar însemna 590 de kilometri de linie ferată de mare viteză București – Episcopia Bihor, la un cost estimat al investiției de aproximativ 17 miliarde de euro.

O altă variantă ar fi un aliniament hibrid ce include secţiuni modernizate la nivelul 160 km/h pentru o parte a traseului (traversări montane, culoare existente), respectiv aliniament nou cu viteză de peste 200 km/h, în funcție de aspectele geografice şi cele de rentabilitate economică pe anumite porţiuni ale traseului.

Acest lucru ar permite utilizarea  unor investiții deja realizate sau în curs de realizare. Concert acest nou tren ar putea folosi liniile ferate deja existente sau cele în curs de modernizare. 

Pentru ca oricare dintre variantele propuse să devină realitate e nevoie de un studiu de fezabilitate, momentan totul fiind la stadiul unei analize. 

„În acest moment este prematur de estimat o dată concretă la care vor fi finalizate lucrările pentru linia de cale ferată de mare viteză Bucureşti Budapesta, aceasta depinzând de identificarea şi obținerea finanţării, de rezultatul Studiului de Fezabilitate, de termenii de licitaţie şi contractare etc.”, transmite Ministerul.


Comentarii Facebook