Vineri 22 Noiembrie

Mamele din Cluj își declară copiii handicapați ca să ia bani şi să stea acasă

 

Multe mămici din Cluj ajung să folosească acte false și să își declare copiii handicapați pentru a-și prelungi perioada în care stau acasă și beneficiază de indemnizaţii speciale de maternitate. Bugetul alocat Clujului s-a dublat în ultimul an. 

 

În ianuarie 2012, în evidenţele Agenţiei de Prestaţii Sociale Cluj erau înregistrate 387 de cazuri are beneficiau de prelungirea cu un an a perioadei de maternitate, de la doi ani la trei ani. Acum, în ianuarie 2013, sunt deja în evidență 523 de mămici. 

 

Directorul Agenţiei de Prestaţii Sociale, Ana Barbu, a declarat că bugetul a crescut de la de 505.493 lei, în ianuarie 2012, la 824.745 lei, în ianuarie 2013. Problema a fost sesizată Direcţiei pentru Protecţia Copilului Cluj (DPC), privind numărul uriaș de certificate cu handicap mediu emise pentru prelungirea perioadei de maternitate. ”Am primit răspuns că vor sesiza o comisie superioară medicală, dar nu s-a întâmplat nimic. De la Ministerul Muncii ni s-a atras atenţia în legătură cu aceste probleme”, a spus Ana Barbu, care a făcut parte din comisia de la DPC Cluj care acordă certificate de handicap pentru copii.

 

O statistică realizată pe ultimii 8 ani arată că lucrurile sunt și mai grave. În 2004, au fost depuse 252 de dosare pentru prelungirea perioadei de maternitate, iar în 2012 s-a ajuns la 1442 de cazuri. 

 

Totul se aranjează printr-o filieră din care fac parte medici și funcționari publici. Costul aprobării dosarului pentru prelungirea perioadei de maternitate este de circa 3.000 de lei. 

 

Ordonanţa de Guvern 111/2010 permite, în cazurile speciale, prelungirea perioadei pentru creşterea copilului de la doi ani şi până chiar la 18 ani. Dosarul depus de mămici este analizat de o comisie specială ”care stabileşte dacă se emite certificatul de încadrare în grad de handicap se întruneşte de două ori pe lună, numărul dosarelor luate în discuţie, fiind de fiecare dată, în medie cam 80. Din acestea, aproape 80% sunt cazuri false, restul fiind cazuri speciale ale unor copii cu boli grave”, a precizat un angajat al Direcţiei pentru Protecţia Copilului Cluj (DPC), care a dorit să își păstreze anonimatul. Afecțiunile fictive cele mai des întâlnite sunt: astm, reflux esofagian, probleme ortopedice, ceea ce înseamnă handicap mediu

 

Mămicile se plâng că recurg la astfel de tehnici pentru simplul fapt că nu au cu cine să își lase copiii, fără ca aceștia să fie bolnavi. ”Pur şi simplu, nu am avut cu cine să las copilul. La creşă nu l-am putut duce pentru că nu sunt locuri. Şi atunci am apelat la această metodă”, a spus Ana.

 

O mămică ”dornică” să obțină o prelungire fictivă a perioadei de maternitate trebuie să depună un dosar, care este analizat de o comisie, din care fac parte medicii pediatri: Carmen Baciu, prof. univ. Sur Genel şi Mariana Andreica. ”Toate aceste dosare au acelaşi scris, parcă sunt copiate”, a mai spus angajatul DGP Cluj.

 

În dosar trebuie să mai fie dovada că bebelușii au fost internați în spital, iar DGP îi ia în evidență prin Serviciul de Evaluare Complexă a copilului cu dizabilităţi. ”Se întocmeşte un dosar după care Serviciul face o propunere de încadrare într-un grad de handicap”, a mai precizat sursa din Direcție.

 

Ancheta socială prevăzută de lege nu se mai face, ci este aranjată din birou, iar dosarul este aprobat de comisia DGP Cluj. ”În aceste dosare trebuie efectuate anchete sociale care nu se fac niciodată, deoarece e un singur angajat care nu are timp fizic. Din nouă angajaţi pe schemă sunt încadraţi doar trei. Psiholog nu există iar medici care trebuie să întocmească raportul medical pentru fiecare caz nu există, aceste rapoarte fiind întocmite de personal nemedical. Aceste rapoarte sunt vizate de medicul care vine o dată pe săptămână”.

 

Comentarii Facebook