Duminica 22 Decembrie

Mămică și fetița ei de 3 ani ”prizoniere” în Aeroportul Cluj , pentru că vameșii aplică legea ”mai serios”

 

O clujeancă stabilită în Belgia și fiica ei cu dublă cetățenie nu au fost lăsată să iasă din România de vameșii de la Aeroportul Internațional ”Avram Iancu” Cluj pe motiv că nu are procură din partea tatălui .

 

Fetița are dublă cetățenie. S-a nascut în Belgia și a primit automat cetățenia belgiană, fiindcă tatal e belgian. Apoi am înregsitrat-o și la Primaria din Cluj cu prima ocazie, deci e și cetățean român.

 

Vă povestesc experiența noastră din dimineața asta (joi, 24 aprilie), în speranța că nu veți avea astfel de surprize. Din 2011, de când s-a născut, călătoresc cu Miruna de trei-patru ori pe an pe ruta Bruxelles - Cluj-Bruxelles. N-am avut niciodată nicio problemă, cel mult o întrebare trecătoare de ce nu avem același nume de familie. Până azi-dimineața când, în Aeroportul din Cluj, ni s-a interzis să ieșim din țară pe motiv că nu avem declarație semnată de tată la notar că pot călători cu minorul în afara granițelor țării. Suntem aici în vizită la bunici, sosite joia trecută. Tatăl a rămas în Belgia. Nu, nu contează că mă întorceam în locul în care tatăl, copilul și eu suntem rezidenți, nu contează că copilul are dublă cetățenie, nu contează că tatăl e cetățean belgian. 

 

Dialog cu vameșul:

- E o lege nouă? De ce în trei ani de zile nu ni s-a cerut niciodată niciun act?

- Nu e o lege nouă, e veche, dar s-a hotărât să se aplice mai serios de la 1 decembrie 2013.

- Și cum aș fi putut eu să aflu că ați hotărât să o aplicați ”mai serios” altfel decât trezindu-mă în situația asta extrem de neplăcută?

 

Vameșul dă din umeri. Acum suntem prizoniere în Cluj, și nici nu e clar dacă faxul declarației la notarul din Belgia va fi acceptat de grănicerii noștri deveniți dintr-odată atât de serioși”, a relatat Oana Uiorean.

 

Fetița are pașaport belgia, dar pentru că este și cetățean român i se alică prevederile Legii nr. 248/2005, privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate. 

 

Oana Uiorean așteaptă acum să primească procura pentru a clarifica situația, iar următorul zbor va fi numai sâmbătă. ”Ne costă totul 300 de euro în plus și e zborul este numai sâmbătă”, a mai explicat clujeanca.

 

Reprezentanții Poliției de Frontieră, contactați de Știri de Cluj, au precizat că, potrivit legii 248 din 2005, un părinte care iese din țară cu copilul are nevoie de procură din partea celuilalt părinte. ”Minorii cetateni romani pot calatori in strainatate numai insotiti, cu acordul parintilor ori al reprezentantilor legali, in baza articolului 2 alin. 2 din Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate.

 

Sunt cetateni romani, in conformitate cu prevederile art. 5 alin 1 si 2 din Legea nr. 21/1991 a cetateniei romane, copiii nascuti in urmatoarele situatii:

 

- nascuti pe teritoriul Romaniei, din parinti cetateni romani;

- nascuti pe teritoriul statului roman, chiar daca numai unul dintre parinti este cetatean roman;

- nascuti in strainatate si ambii parinti sau numai unul dintre ei are cetatenia romana.

 

Prin reprezentant legal se intelege persoana desemnata, potrivit legii, sa exercite drepturile si sa indeplineasca obligatiile parintesti fata de minor.

 

Politistii de frontiera permit iesirea din tara unui cetatean roman minor - numai daca este insotit de o persoana fizica majora - in urmatoarele cazuri:

 

-este titular al unui document de calatorie individual (pasaport sau carte de identitate) si calatoreste insotit de ambii parinti;

 

- este titular al unui document de calatorie individual (pasaport sau carte de identitate) si calatoreste impreuna cu unul dintre parinti, numai daca parintele insotitor prezinta o declaratie a celuilalt parinte, din care rezulta acordul acestuia cu privire la efectuarea calatoriei, statul (statele) de destinatie, precum si cu privire la perioada acesteia ori face dovada decesului celuilalt parinte”, se arată în Legea 248/2005 (VEZI AICI legea).

 

Cei de la Poliția de Frontieră nu au avut cum să explice declarația vameșului de la Cluj că Legea se aplică acum ”mai serios”.

 

De asemenea, este o contradicție între documentul citat de cei de la Poliția de frontieră, Legea 248/2005, și legea menționată de vameșul de la Cluj, care ar fi apărut în 1 decembrie 2013.

Comentarii Facebook