Vineri 22 Noiembrie

Mândria Americii, drona MQ-9 Reaper, s-a făcut praf la Câmpia Turzii, înainte de aterizare - VIDEO și FOTO


Drona MQ-9 Reaper, prăbușită joi, 14 iulie, aproape de pista de la Câmpia Turzii, revenea dintr-o misiune. Sofisticatul aparat de zbor a pierdut altitudine și a căzut într-un lan de soia. 

Fermierii locali nu s-au putut apropia, pentru că în 5 minute de la prăbușire au apărut soldații americani care au înconjurat zona pe o rază de peste un kilometru. Oamenii spun că drona a pierdut altitudine și a căzut în lanul de soia. Drona mai avea mai puțin de 2 kilometri până la pista de la Baza Aeriană de la Câmpia Turzii. 

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a declarat că drona Reaper este una dintre cele mai performante și se folosește pentru misiuni de supraveghere. ”Acum era o misiune de antrenament. Nu au fost pagube umane. A căzut pe câmp, într-o zonă nelocuită. Americanii sunt cei care fac prima analiză în acest moment. Suntem și noi în corespondență cu ei, îi sprijinim dacă avem cum ce.

Nu ne dăm seama ce cauză a fost, de foarte multe ori însă vorbim de o combinație între o cauză tehnică și o cauză umană. Cu siguranță că o să primim informații de la comandamentul american și vom ști cu siguranță ce s-a întâmplat. Americanii sunt foarte transparenți când e vorba de astfel de incidente”, a declarat Dîncu.

Ministrul a mai precizat că acest accident nu este unul excepțional. 

Există drone care în antrenamente se defectează sau mai cad. Nu este un lucru excepțional. Noi suntem într-o fază în care și firme private din România au început să fabrice drone. Dronele noastre nu cad pentru că nu avem foarte multe, avem drone mai simple pe supraveghere, dar nu avem încă astfel de drone în dotarea armatei. Sper să avem în anii următori. Suntem în procese de achiziție”, a mai spus Vasile Dîncu.

Drona MQ-9 Reaper, folosită la lichidarea lui Soleimani, a fost trimisă de americani la Baza de la Câmpia Turzii

Un raport publicat de Flight International arată că România este se află pe locul 4 la dotarea cu aeronave de luptă, pe flancul estic al NATO. În bazele din țara noastră sunt 17 aeronave F16, alături de MIG -uri şi IAR -uri. În plus, vor mai fi cumpărate alte avioane F35, după cum a anunțat preşedintele României.

SUA a adus la baza din câmpia turzii celebrele drone MQ-9 Reaper. Echipamentele aeriene ghidate de la distanţă au fost folosite la lichidarea liderului iranian Qasem Soleimani, scrie Antena3.ro.

Dronele MQ9 Reaper sau Predators II sunt vehicule pilot extrem de sofisticate. Sunt utilizate pentru lovituri aeriene, direcționare cu ghidare cu laser și, de asemenea, colectarea de informații. Utilizarea obișnuită a acestora vizează loviturile ghidate cu laser și cu o capacitate mare de distrugere a țintelor. Dar la această bază, cel mai probabil, chiar dacă au capabilităţi extinse, sunt folosite pentru culegerea de informaţii.

E o întrebare interesantă. Bazele NATO din România sunt zone de desfășurare a exerciţiilor de luptă. O evaluare a capacităților NATO în război cu Rusia nu este măsurată în sisteme de apărare, de la echipament la echipament, ci de viteza de escaladare.

Aşadar, atunci când când vorbim despre puterea acestor capabilităţi trebuie să înţelegem că nu se măsoară în această paradigmă. Nu este despre cine are cele mai bune jucării sau echipament şi va câştiga, ci tactica, escaladarea, folosirea şi finalul jocului. Dar perspectiva mea asupra acestei întrebări este că diplomaţia este locul unde se va găsi o soluţie”, a spus Anthony Mele, exportator american de tehnică militară în exclusivitate la News Hour with CNN.

Comentarii Facebook