Manifestul unui profesor de la țară din Cluj, după scandalul banilor pentru cadourile de Crăciun de la școala din București
Mirela Miron, profesoara din comuna Mărișel care a renunțat la un job bine plătit dintr-o multinațională pentru a preda la țară, vorbește într-un manifest despre problemele din sistem și despre tentațiile la care sunt supuși profesorii.
Manifestul vine în perioada în care directoarea unei școli de fițe din București a fost dată afară pentru că îi certa pe părinți nemulțumită de cadourile primite de Crăciun.
Învățătoarea Mirela Miron are un mesaj pentru profesorii care dau peste corupția din sistem. ”Corupţia e rară în şcolile româneşti, dar de-o vei întâlni, părăseşte dacă poţi, acel loc. Nu-i vei putea schimba pe oameni, dar ai dreptul la propria ta opţiune. Refuză să colaborezi şi ia atitudine contra atunci când gesturile simbolice de recunoştinţă ale părinţilor către noi sunt transformate în profit, dar nu-i judeca pe colegii ce au ajuns să-şi necinstescă profesia, deoarece sărăcia e greu de suportat. Ai încredere: o conştiinţă curată e cel mai de preţ lucru, iar acolo unde nu vei găsi ceea ce aştepţi aminteşte-ţi că şi tu faci lucrurile să meargă, pentru că vrei şi pentru că te pricepi în profesia pentru care te-ai pregătit. Nu-ţi va ieşi din prima, dar îndrăzneşte, dă voinţă şi vei primi de la Dumnezeu, puterea de-a reuşi”, a scris clujeanca.
Citiți mai jos mesajul ei complet:
”Dragi viitori profesori de română,
Este de admirat că alegeţi o profesie într-un sistem de învăţământ ce seamănă foarte bine cu o cursă cu obstacole, atât pentru noi, cât şi pentru elevii noştri. Aceasta dovedeşte multă dragoste, dar şi abilităţi de luptător. Sistemul de învăţământ se află într-un moment dificil în care se desfiinţează clase, se închid şcoli, se desfiinţează posturi, iar în locul eminenţilor colegi pensionaţi, din şcolile de prestigiu, ajung, fără concursul cuvenit care ar dovedi performanţa, colegii profesori cărora li s-au desfiinţat şcolile. Examenele de titularizare oferă, de cele mai multe ori doar un post de suplinitor, iar, în cazul fericit în care ai o notă foarte mare, un post de titular într-un sat. Nu e de dispreţuit, chiar dacă drumul până acolo e obositor.
Omul sfinţeşte locul şi s-ar putea să găseşti acolo elevi motivaţi, colegi primitori, respect, precum şi stabilitatea necesară formării tale profesionale, dar şi ca om.
Noi cei din generaţia mai veche, am văzut, în ultimii ani, cum dispar şcolile profesionale, iar specialiştii din toate meseriile au ajuns bodyguarzi la bănci, în cazul în care n-au plecat din ţară. Am asistat neputincioşi la eliminarea examenului de admitere la liceu sau la facultate, la modificarea programului universitar al unui student, la scoaterea gramaticii din programele de liceu, a literaturii de la proba orală bacalaureatul la limba şi literatura română, a culturii generale şi a cronologiei din manuale. Programele disciplinei pe care o predăm propun pe prima lor pagină atitudini şi valori ce nu se regăsesc deloc în paginile următoare. Am văzut, de asemenea, cum criteriile de performanţă se relativizează, iar noi suntem expuşi furiei părinţilor avizi de note mari ce oferă posibilitatea de admitere în licee bune sau locuri bugetate la facultate. Dezastrul pe care îl trăim noi în şcoli este mai grav decât ceea ce se întâmplă la Roşia Montana sau la Pungeşti. Totuşi, nu va ieşi nimeni în stradă, pur şi simplu pentru că doar noi, cei din sistem, înţelegem cu adevărat ce se întâmplă; ceilalţi doar observă efectele dezastruoase asupra copiilor lor.
Corupţia e rară în şcolile româneşti, dar de-o vei întâlni, părăseşte dacă poţi, acel loc. Nu-i vei putea schimba pe oameni, dar ai dreptul la propria ta opţiune. Refuză să colaborezi şi ia atitudine contra atunci când gesturile simbolice de recunoştinţă ale părinţilor către noi sunt transformate în profit, dar nu-i judeca pe colegii ce au ajuns să-şi necinstească profesia, deoarece sărăcia e greu de suportat. Ai încredere: o conştiinţă curată e cel mai de preţ lucru, iar acolo unde nu vei găsi ceea ce aştepţi aminteşte-ţi că şi tu faci lucrurile să meargă, pentru că vrei şi pentru că te pricepi în profesia pentru care te-ai pregătit. Nu-ţi va ieşi din prima, dar îndrăzneşte, dă voinţă şi vei primi de la Dumnezeu, puterea de-a reuşi.
Dacă nu putem schimba nimic deoarece Ministerul îşi ia hotărârile făcând abstracţie de noi, cei implicaţi în sistem, să continuăm să facem ceea ce ne stă nouă în putinţă. Avem privilegiul de a lucra cu copii; ei au încă o conştiinţă curată, al căror glas îl vor auzi, mai devreme sau mai târziu, când vor vedea că avem ceva de dăruit pentru ei, cu dragoste, dar şi cu fermitate. Deşi acelaşi glas al conştiinţei le spune şi ce e bine şi ce e rău, ei au, totuşi, nevoie ca noi, adulţii, să le confirmăm limitele. Elevii noştri au, de multe ori, părinţii obosiţi, stresaţi, în divorţ sau divorţaţi. Aceşti copii sunt hărţuiţi de marketingul agresiv al industriei divertismentului, de cel al jocurilor pe calculator, lor li se vinde ţigări, alcool şi droguri fără ca, de multe ori, poliţia să sancţioneze pe cineva.
Elevii noştri au nevoie de noi, profesorii lor, cei care petrecem cu ei, de multe ori, mai mult timp decât o fac părinţii lor. Haideţi să-i învăţăm să citească, chiar dacă sistemul le-a permis să ajungă la liceu în situaţia aceasta, iar societatea nu le-a oferit alternativa unei şcoli performante. Noi, profesorii lor, suntem conştienţi că fenomenele culturale se află în strânsă legătură cu cele istorice şi dacă uneori manualele ignoră acest lucru, să le împărtăşim şi elevilor noştri ceea ce noi am avut privilegiu de a afla de la profesorii noştri. Să-i învăţăm folclor şi mitologie românească, chiar dacă aceste lucruri nu se mai găsesc în cărţile lor şi să nu uităm că în literatură găsim măcar o nostalgie a eticului, aşa cum credea Liviu Rebreanu.
Mulţi dintre eleviii noştri nu mai citesc cărţi, ci ecrane. Trebuie acceptat faptul că aceasta este lumea în care trăiesc ei, diferită de ceea a părinţilor lor. Copiii nu vor refuza însă, niciodată, să li se citească, vor asculta bucuroşi o poveste clasică, un fragment din Noul Testament sau o ghicitoare în versuri citite de mama, tata, bunica sau bunicul. Ecranul nu va înlocui niciodată relaţia specială dintre părinţi şi copii sau dintre bunici şi copii. Îndemnaţi părinţii să citească împreună cu copiii lor şi să discute despre situaţiile şi personajele întâlnite în texte deoarece îşi vor spune bucuroşi părerea despre un personaj sau despre o situaţie, iar ei vor avea ocazia să discute cu copiii lor despre valori, despre bine şi rău, despre iubire sau despre alte lucruri importante.
Să le propunem elevilor lecturile timpului lor: autori români contemporani de literatură pentru copiii. Le va face o reală plăcere să o citească, deoarece vor găsi lumea lor în ea şi le va fi de folos. Deşi aproape ignoraţi de marile edituri care, în mod firesc fac afaceri cu titlurile ce sunt succese sigure de casă, autorii români continuă să scrie o literatură pentru copii de calitate, publicată la edituri mai mici. Pe mulţi dintre ei nu o să-i găsiţi în librării, veţi întreba zadarnic de numele lor, dar îi puteţi căuta în librăriile on line: Spiridon Vangheli, Ioana Nicolaie, Victoria Pătraşcu, Alina Miron, Adina Popescu, Sânziana Popescu, Laura Grunberg, Florin Bican şi mulţi alţii.
Să ne bucurăm de copilăria elevilor noştri ca de un teritoriu al sufletelor curate în care noi avem responsabilitatea să scriem o colindă, un psalm sau o poveste ce nu se vor şterge niciodată şi care vor reprezenta, peste timp, cele mai preţioase comori”.
RESPECT! Predă la Mărișel LIMBA ROMÂNĂ, după ce a renunțat la salariul mare dintr-o multinaţională
19 Comentarii
Pt toti cei care comentati in necunostinta de cauza si nu v-ati invartit in sistemul de invatamant va rog taceti. Cand erati prin liceu corigenti la nush ce materii si mergeau parintii la profesori sa se roage de ei sa va treaca clasa erati super bucurosi.
Am fost profesor pana in 2005, eram suplinitor si aveam salar de 3,5 milioane salar banii vechi.… Citeste mai departe
In primul rad ca dumneavoastra habar nu aveti despre ce vorbiti cand vine vorba de sistemul universitar. Salariile nu sunt sub nicio forma de 10-20 de ori mai mari iar cerintele sunt exceptionale. Ca sa fii asistent pe perioada nedeterminata trebuie sa termini doctoratul si pe langa asta, cel mai probabil nu vei prinde post imediat si vei sta vreo cativa… Citeste mai departe
Stimata doamna profesoara,dumneavoastra chiar ati refuzat cadourile de craciun sau de sfarsit de an din partea parintilor?Nu prea cred.Si totusi chiar dumneavoastra ati ales sa predati la scoala din Marisel?Nu cumva ati trecut si pe la Cosbuc si pe la Goga si nicicum nu ati facut fata?
Daca nu ai o dovada mergi si comenteaza la miacata. Toti putem sa stricam numele cuiva ca ni se pare altfel.
Http://SmartUrl.it/RoML
Esti Pasionat de Fotbal ? ... intra Aici: Http://SmartUrl.it/RoML Faci cont, creeaza-ti propria ta echipa de fotbal si dueleaza-te jucand gratuit cu alti Manageri din intreaga lume pentru a castiga Titlul, Cupa, Europa League (SC), chiar Trofeul UEFA Champions League (MLCL)! Poti castiga Bani, Telefoane, Trofee, Diplome,… Citeste mai departe
Daca vreti un exemplu graitor, pe http://www.curteadeapelcluj.ro/Detalii_Dosar.aspx?id=7136%2f117%2f2013&idinstanta=117 BGD de la Liceul Tehnologic Vladeasa din Huedin a dat in judecata pe Inspectoratul Scolar Judetean tot pentru un post titularizabil. DIn cate se vede pe site lui BGD i s-a dat dreptate. Inspectoratul a facut recurs. Ce rol are Inspectoratul… Citeste mai departe
DANIELA....
ma lashi.....
adevarul e acolo ! deschideti OCHII sau mai bine... asculta in fiecare dimineata la 05,25 pe posturile nationale ( TVR ) imnul national ....
auzi la ea moralitate, instructie,,,,,,,,bleachhhhhhhhhhhh yeachhhhhhh
Probleme la mansarda?
care i baiu SPEEDY GONZALES ! ai limbrici? oi fi tu un pupincurist care are tendita de a ajunge acolo...sus.. ...
ai orbu gainilor nu vezi ca in asta tara de cacao...toti avortatii ajung sus !
aduti aminte o mare profesoara a facut greva foamei....si ??????????????
e n parlament..... casa masa medicamente FREEE pe cand TU… Citeste mai departe
Bine zici Morales! Ce moralitate????? Isi arata FUNDUL tocmai pe google...
ultima Samariteana..... hahahahha.... buna gluma cu multinationala bine platita ptr a fi o simpla profesoara.... dar deh .... no comment !
spaga..... pai de la PARINTI PLEACA TOTUL.... ei cotizeaza ca sa fie bine ptr piutii lor... tara de tot *****u' spagari *****ri..betivani..poponari... nu i de mirare ca in parlament avem asa specimene… Citeste mai departe
Nu mai inteleg nimic!!! Am mai scris in urma cu 3luni...ca a facut o mare prostie renuntand la salariul de firma pt.salariul de nimic din invatamant. Acum se plange de conditiile mizere??!!! Da-i Doamne mintea Romanului cea de pe urma...
Nu s-a plans si nici nu se plange! Intelegi dupa cum si scrii. Constata cum este sistemul si da sfaturi f bune. Este o persoana demna de respect. Fata de toate jafurile care mai functioneaza in invatamant.Sa-ti dea tie mintea cea de pe urma, iti lipseste cu desavarsire. Trebuia sa critici neaparat o persoana care este la inaltime prin moralitatea si… Citeste mai departe
Nu cumva are INTENTII POLITICE??? Tare o mai banuiesc.
pai nu este din Moldova ??? clar ... ca e pusa pe capatuiala ! daca nu ... o fi penticostala sau o sectanta. Nu am vazut inca un moldovean sau moldoveanca sa faca acte de caritate PURA mai ceva ca Maica Tereza. Deci.....