Duminica 22 Decembrie

Marcajele turistice din judetul Cluj nu sunt refacute de 10-15 ani, avertizeaza Clubul de Cicloturism NAPOCA


Clubul de Cicloturism NAPOCA (CCN) avertizeaza ca traseele turistice din Cluj nu sunt refacute de 10-15 ani si majoritatea sunt nedetectabile.

"Actuala lista a traseelor turistice marcate pentru drumetie montana la nivel national dateaza din 1978 si este depasita atat ca principii si conceptie, cat si ca si concordanta cu realitatea din teren. In judetul Cluj s-au demarat in 1997 discutii intre autoritati si cluburile de profil pentru actualizarea acestui sistem, dar autoritatile au intrerupt dezbaterea odata cu desfiintarea Comisiei Judetene de Omologare a Traseelor Turistice Montane Cluj (CJOTTM) si nu s-au mai aprobat si pus in practica decat cateva modificari punctuale in zona Cheile Turzii si Vladeasa, chestiunea ramanand pe ansamblu inca nerezolvata", a declarat Radu Mititeanu, directorul executiv al CCN.

Marcajele turistice din judetul Cluj sunt nerefacute de peste 10-15 ani si sunt degradate sau au disparut. "Respectivele trasee fiind acum pe lungi portiuni greu sau imposibil de urmarit pe teren pe baza semnelor de marcaj si indicatoarelor. Ar fi insa mare pacat ca autoritatile judetene si comunale, daca vor incepe in sfarsit sa isi respecte obligatiile legale de a finanta activitatea de marcaje, sau diverse organisme private interesate, sa aloce fonduri si sa inceapa actiuni in teren pentru refacerea traseelor conform retelei actuale, sau fara un plan de ansamblu aprobat, fara sa faca mai intai revizuirea lor, modificand si completand itinerariile aprobate in trecut, pentru a le pune in concordanta cu nevoile si situatia actuala si de perspectiva, incat sa fie adecvate si stabile in urmatoarele decenii", a mai precizat Mititeanu.

Ecologistii poarta astazi de la orele 19.00 o dezbatere la Expo Transilvania pe tema proiectului noii Retele de Trasee Turistice Montane Marcate din judetul Cluj.

Intalnirea de azi continua seminarul care a avut loc in 11 mai si se axeaza pe revizuirea actualei liste a traseelor marcate pentru turism pedestru in muntii Gilau-Muntele Mare, Bihor-Vladeasa, Trascau si Faget, pe raza judetului Cluj. "Proiectul a fost initiat de Clubul de Cicloturism Napoca in 1998, alaturi de Asociatia Nationala a Salvatorilor Montani din Romania - Filiala Cluj (ANSMR Cluj) si mai multe cluburi de turism montan si a fost definitivat intr-o prima versiune si inaintat Consiliului Judetean Cluj si Ministerului Turismului in anul 2002, insa autoritatile nu au dat pana acum niciun raspuns oficial, desi au existat runde de discutii", a mai precizat Radu Mititeanu.

Dezbaterea face parte din ciclul de manifestari "Zi-le de turism" editia 2011, organizata la Cluj-Napoca in perioada 9-14 mai.

 

Foto: Arhiva

Comentarii Facebook