Mărturia tristă a unui IT-ist nevoit să meargă la PSIHIATRU din cauza șefilor și a jobului stresant: „Nu mai pot dormi noaptea. M-a epuizat psihic”


Un IT-ist cu 12 ani de experiență în domeniu a ajuns în pragul burnout-ului (sindromul epuizării profesionale) din cauza șefilor și a volumului excesiv de muncă.

Acesta povestește că, deși lucrează la actualul angajator de numai doi ani, încă din prima zi a simțit presiunea imensă a jobului. În plus, a ajuns să  îndeplinească mai multe roluri simultan în cadrul companiei, fără limite clare și fără sprijin adecvat. 

Programatorul a relatat pe rețelele de socializare că intenționează să își caute un nou loc de muncă, însă ar dori să primească ajutor specializat din partea unui medic psihiatru mai întâi.

El se întreabă dacă poate primi concediu medical pentru burnout și dacă există specialiști care l-ar putea ajuta cu tratament pentru insomnie și stres.  

Bună! Lucrez în IT de vreo 12 ani, ultimii 2 ani i-am petrecut la angajatorul actual care m-a epuizat psihic încă din prima zi. Oamenii nu sunt probleme, mereu au încercat să rezolve problemele apărute, dar volumul de muncă crește și tot crește, cerințele se schimbă efectiv în fiecare zi.

Lucrezi degeaba proiectele și trebuie să o iei de la capăt pentru ca cineva să răzgândit. Am dus-o așa un an, dar în ultimele 4 luni și în special în ultimele 2 săptămâni, simt că am ajuns la saturație.

Nu mai pot dormi noaptea din cauza gândurilor legate de muncă. Cumva am ajuns persoana care le știe pe toate (după ei) sau mai bine spus persoana căreia i se sparg toate oalele în cap atunci când lucrurile o iau razna.

În momentul de față, nu mai am puterea nici să răspund la un simplu e-mail. Am început să răspund aiurea oamenilor ( eu nu sunt așa), dar simt că mă enervează și un amărât de „bună”.

Sunt în căutarea de alt job, dar până atunci, aș vrea să știu dacă se da medical pentru Burnout. Aveți recomandări de medici psihiatri în București? Măcar să-mi dea niște pastile de somn și să mă mai calmeze puțin.

Intenționez, totuși, să îmi iau niște zile de concediu neplătite dacă nu reușesc cu medicul. Cum ați pune problema cu managerul?

Pentru mai mult context: sunt BA, dar am fost folosit ca suport, project manager, tester și tot ce se mai poate. Nici eu nu am știut să pun limite, dar și ei au exagerat.”, a scris IT-istul pe rețelele de socializare. 

Internauții au reacționat imediat. În timp ce unii l-au sfătuit să demisioneze și să aibă grijă de sănătatea sa, alții i-au recomandat să fie mai ferm la locul de muncă, să stabilească niște limite clare în relația cu șefii și ceilalți colegi, pentru a diminua stresul. 

Foarte nasol, îmi pare rău. Îți recomand să-ți rezolvi problemele de sănătate cu orice preț, chiar dacă pierzi jobul. Problemele de sănătate cauzate de burnout și stres te pot scoate din activitate pentru luni și ani de zile. Cunosc o persoană care după mulți ani de zile are încă brain fog.

Încearcă sa vorbești cu cine este chef, să încerci să-i explici, dar dacă nu există înțelegere, atunci, din păcate, nu ai altă opțiune.

Pe viitor, din aceste motive e bine să încerci să ridici astfel de probleme, pentru a nu se ajunge aici. Nu pierzi nimic, pentru că dacă se ajunge aici, tot același lucru e sau poate și mai grav. Multă sănătate.”, a scris un internaut.

O altă persoană i-a recomandat IT-istului să demisioneze cât mai curând: „Și ce te oprește să pleci? Nu înțeleg exact ce cauți pe net? Suport moral? Dacă ai ajuns să nu dormi din cauza unui job pleci, este foarte simplu.”.

Un alt programator i-a recomandat să își stabilească niște limite clare la locul de muncă, în așa fel încât să nu intervină stresul și epuizarea psihică. 

Problema este la tine. Pune limite. Începe lucrul doar când totul e scris. Dacă sunt aplicații, notează totul acolo, să fie vizibil. Dacă se răzgândesc, spune-le termene mai mari de implementare.

Când ajungi la job ocupa-te prima dată de lucrul ce te stresează cel mai tare, răspunde la email-uri, abia apoi ocupă-te de alte taskuri. Pregătește totul din avans, nu lasă pe ultima sută de metrii.

Cand cineva raspunde mai greu, intreaba-l mai repede, dacă nu răspunde pune-l și pe managerul tău sau al lui în cc. Dacă lucrezi la ceva, refuză și spune-i să seteze o ședință în alta zi.”, a scris IT-istul. 

Din păcate, cazul IT-istului nu este unul singular, fiind deja vorba despre un fenomen care afectează tot mai mulți angajați din România. 

Din acest motiv, burnout-ul (epuizarea fizică și mentală din cauza locului de muncă) ar putea fi recunoscută ca boală profesională, oferind celor afectați acces la concediu medical, consiliere psihologică și chiar posibilitatea reducerii timpului de lucru, potrivit unui proiect de lege depus la Senat.

În Legea nr. 319/2006, se propune introducerea unei noțiuni pentru „epuizare profesională” la articolul 5, litera s), definită drept o „stare de epuizare fizică și psihică, cauzată de stresul cronic generat de condițiile de muncă.”.

Comentarii Facebook