Sambata 23 Noiembrie

Mascarada certificatelor COVID! Cum intră nevaccinații la terase, baruri sau restaurante în Cluj-Napoca


Nevaccinații nu mai au voie, teoretic, să intre în restaurante, localuri, terase sau la spectacole, dar în realitate lucrurile stau cu totul altfel.

Pentru a intra într-un altfel de local, toată lumea trebuie să prezinte un certificat verde COVID-19, care certifică faptul că persoana respectivă a fost vaccinată. Acest certificat este scanat, iar pe dispozitivul mobil apare numele celui care prezintă certificatul, faptul că este vaccinat, dar nu și poza. De asemenea, nu se cere actul de identitate, astfel că românii au găsit soluția. 

Inventivi, cei nevaccinați au cerut de la prieteni certificatele de vaccinare în format PDF (sunt care le-au descărcat dacă știau datele private ale altei persoane), pe care le prezintă fără stres, dacă sunt întrebați. Trebuie să coincidă genul și cel care prezintă certificatul să știe cum îl cheamă pe cel care i l-a ”împrumutat”, dacă este chestionat. Dar, cum nimeni nu întreabă nimic, iar autoritățile nu verifică nimic, lucrurile sunt lăsate la latitudinea angajaților de la localurile publice, care au interesul de a avea clienți, nu de a pune întrebări. 

Toată această mascaradă este o lipsă de respect față de cei care s-au vaccinat și arată că lupta cu pandemia este o mare bătaie de joc. 

Sindicatul Europol spune că poliția nici nu poate verifica certificatele

Poliția nici măcar nu are dispozitive cu care să facă scanarea. ”Conform unui comunicat al Serviciului de Telecomunicații Speciale, a fost lansată aplicația CHECK DCC care poate fi descărcată gratuit din magazinul de aplicații direct pe telefonul mobil sau pe o tabletă cu sistem de operare Android și permite verificarea și validarea certificatelor digitale UE privind COVID, generate atât în România, cât și în celelalte state interconectate la sistemul informatic european.

Conform STS, această aplicație nu înregistrează și nu stochează informații ci doar verifică autenticitatea și validitatea certificatelor digitale UE privind COVID-19 și afișează doar datele esențiale de identificare (nume, prenume și data nașterii), precum și datele medicale care atestă situația epidemiologică a persoanei, respectiv dacă este vaccinată, trecută prin boală sau dacă deține un test negativ realizat în ultimele 48 de ore pentru testele antigen ori un test negativ realizat în ultimele 72 de ore pentru testele RT-PCR.

Însă marea problemă referitoare la modalitatea de utilizare a acestei aplicații este reprezentată de faptul că polițiștii nu au în dotare telefoane mobile sau tablete cu sistem de operare Android, iar ospătarii, barmanii sau administratorii diverselor spații în care se desfășoară evenimente private nu au calitate de operatori de date cu caracter personal. Mai mult decât atât, conform legislației în vigoare, polițiștii nu vor putea să verifice certificatele digitale ale cetățenilor care se află în incinta unor terase, restaurante ori a unor instituții publice sau private în cadrul cărora sunt organizate diverse evenimente sportive sau cultural-artistice, deoarece orice persoană are obligația de a prezenta documentele care să-i ateste situația epidemiologică doar angajaților acestor unități pentru a le fi permis accesul în interior”, au transmis sindicaliștii de la Europol.

Comentarii Facebook