Mașina solară a studenților de la UTCN a mers 300 de km cu succes, la concursul din Australia - VIDEO
Mașina solară construită de studenții de la UTCN a rulat cu succes pe o distanță de 300 de km.
Mașina participă la un concurs din Australia, unde va parcurge o distanță totală de 3.200 de km. Vehiculul se alimentează doar cu energie solară și este complet autonom. În concursul World Solar Challenge din Australia sunt înscrise 66 de echipe din întreaga lume. ”Maşina solară care va fi condusă de studenţi şi alimentată doar cu energie solară, a ajuns la competiția World Solar Challenge, în Astralia! Studenţii noștri sunt entuziasmaţi pentru că au trecut de calificări! Vehicolul urmează să străbată continentul australian de la nord la sud, pe o distanță de 3200 de km, pe autostrăzi și prin deșert! O super provocare! Le ținem pumnii în zilele ce urmează și suntem alături de ei! ”, transmit cei de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.
Mașina este condusă cu schimbul de șase studenți din Cluj, care se vor roti la volan la fiecare 2 ore.
Inițiatorul proiectului și coordonatorul pe partea electrică a echipei din Cluj a fost Ștefan Breban, conferențiar la Facultatea de Inginerie Electrică din cadrul UTCN. Reîntors din Franța în 2012, Ștefan Breban și-a pus în plan să dezvolte un proiect de realizare a unui vehicul alimentat cu energie solară și să formeze o echipă de studenți care să-l construiască. Timp de mai mulți ani a căutat sponsori și studenți doritori să i se alăture, până în urmă cu trei ani când a găsit oamenii potriviți pentru ambele tabere. Atunci i-a propus Prof. Călin Neamțu, de la Facultatea de Inginerie Industrială, Robotică și Managementul Producției să dezvolte partea mecanică a vehiculului. Acesta a acceptat și astfel au început lucrul la prima variantă de vehicul solar.
Solis este de fapt o mașină alimentată de energie solară care provine din panourile fotovoltaice atașate, cât și din baterie. Motorul mașinii are o eficiență de 98%, iar bateria poate stoca mai mult de 5kwh energie suficientă pentru un condus de aproximativ 6 ore.
O altă contribuție esențială a echipei Bosch a ținut de metodologiile de dezvoltare de produse.
6 Comentarii
.
ce tampenie! fac rahaturile astea de curse de zeci de ani, bani spalati de facultati, proiecte degeaba!
sa vedem cursa asta in zone temperate sau nordice cu putina lumina: nu ar mai putea spala atatia bani, garantat!
@tichie de margaritar: ... nu zic ca toti din proiect sunt habarnisti si poate in timp s-au mai dumirit ce si cum, dar la prezentarea din centrul Clujului, de acum 2 ani a vehiculului de culoare gri, la o simpla discutie pe subiectele enumerate in titlu dadeau din umeri cu exceptia Invertorului, nu stiau sa raspunda nimik despre detaliile tehnice ale… Citeste mai departe
@tichie de margaritar: Astia care le "stiu" pe toate, nu se pot abtine sa critice nici macar o stire pozitiva, care face onoare orasului nostru :)
In tot acest timp realizarile lor maxime se rezuma la spart samanta si baut bere la pet ;)
Bolnav popor !
@romanu hater pana la mormant !: ba dasteptule, is pline facultatile de taietori de frunze la caini care incaseaza la greu din taxele noastre, nu stiu sa produca una de o suta, numa' cu mana la intins!
DACA SI RAHATU ASTA CU PERJE FACEW CINSTE ORASULUI SI DACA TU SIMTI O MANDRIE PERSONALA IN TOATA TREABA ASTA, INSEAMANA CA ITI MERITI TICHIA DE… Citeste mai departe