Vineri 27 Septembrie

Medic clujean, turist în capitala Spaniei: „Se poate trăi și mai relaxat/La Madrid lumea iese după ora 21 să mănânce”


Doctorul clujean Adrian Copcea, medic primar Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, a fost turist pentru câteva zile în capitala Spaniei, și a împărtășit cu comunitatea sa de pe Social Media impresiile pe care le-a avut după ce a analizat viața relaxată a spaniolilor, inclusiv din punct de vedere a nutriției. 

„Un gând pozitiv şi relaxat inspirat de capitala Spaniei: se poate trăi şi mai relaxat, cu mai puţină înverşunare, cu mai puţin stres. E nevoie, într-adevăr, de un context bun care să facă lumea să se simtă confortabil, adică o ţară bună, iar odată avută acea ţară bună oamenii nu mai au de ce să se lege unii de alţii. Acestea au fost gândurile mele puternice după Madrid: atât de mulţi oameni drăguţi, cocheţi, aranjaţi, relaxaţi, străzi pline seara, la 21-22, cu oameni ieşiţi să socializeze şi să mănânce, atât de mulţi oameni care vorbesc unul cu altul şi râd. Mi s-a părut exact antonimul României, o ţară care din cauza lucrurilor care nu sunt în regulă cumva a întors oamenii unii împotriva altora, pacienţi împotriva medicilor, vecini împotriva vecinilor etc.

Longevitatea şi starea bună de sănătate au de-a face nu doar cu nutriţia, au mult de-a face cu echilibrul psihologic, cu normalitatea societăţii, cu interacţiunile dintre oameni, cu felul de a te relaxa. Pentru noi, românii, nutriţia a ajuns fie subiect fie de băşcălie fie de sperietoare, nutriţia ca factor de sănătate trebuie privită în contextul larg al vieţii de zi cu zi, punând aici şi psihicul, mişcarea, somnul sănătos, socializarea. Da, la Madrid lumea iese după ora 21 să mănânce. Nimeni nu sperie oamenii cu acest bioritm, dacă vreun „nutriţionist” animator-influencer ar ieşi în Spania să zică poezia cu „ora 18” ar fi de râsul lumii. Nutriţia e altceva decât verdicte aruncate aiurea de animatori. Şi au spaniolii şi borcănaşe cu ciocolată lichidă, churros, în care înmoaie un aluat prăjit. Şi asta nu înseamnă nimic. Acea mâncare nesănătoasă e anihilată atât de uşor de faptul că seara poate ai bătut străzile din local în local, cum e tradiţia, şi ăsta a fost antidotul”, spune Adrian Copcea.

Nutriția este o știință de ansamblu, nu trebuie să ținem post intermitent sau să nu mâncăm după ora 18 ca să fim sănătoși, stilul de viață e cel care face diferența și e mult mai util să privim tot tabloul de ansamblu, mai adaugă doctorul. 

„Nutriţia e o ştiinţă de ansamblu. „Stilul de viaţă” nu e ceva ce cumperi la webinare, e ceva ce are de-a face mult şi cu societatea în ansamblul ei, cu felul cum oamenii relaţionează unul cu altul, cu stresul, cu relaxarea, cu somnul. Aceste elemente sunt extrem de importante şi trebuie ţinut cont de ele oricând vine vorba de nutriţie. 

După această postare atipică voi relua postările obişnuite cu elemente de medicină/diabetologie/nutriţie, dar am fost impresionat de starea de spirit a Madridului şi chiar cred că merită să mai ieşim din România şi să mai vedem şi alte ţări, obiceiuri, inclusiv pe teren de nutriţie. Aici urmărind animatorii pe nutriţie în toată gloria lor digitală am o senzaţie de gaură neagră din care parcă nu mai ieşim odată. Dar se poate şi altfel, există multe normalităţi, nu neapărat să ţii post intermitent sau să nu mănânci după 18 sau atâtea şi atâtea lucruri cu care sunt speriaţi românii care dau drumul la un Internet, la un telefon mobil. Trebuie mereu văzut tabloul mare atunci când e vorba de sănătate, de nutriţie. „Stil de viaţă” şi „holistică” şi alte nimicuri ambalate pentru marketing se vând acum la noi ca un aspirator pe eMag. Medicina ESTE „holistică”, nutriţia este „holistică”, totul e „holistic” dacă e făcut cum trebuie”, încheie medicul clujean. 

Comentarii Facebook